• Dedine crtice i slike

  Dedine crtice i slike

  .. prošla su tri dana i nekoliko godina dok tebe dočekam... Ja ovo idem krpat..sve ispočetka, sve novo, izgubit ću mjesece da ovo dovedem u red, a ti se izvoli primit posla, pozvat ekipu, posložit članke, riješit SVE što si inače rješavao, jer inače, majkemi, ubit'ću te ko zeca.. Read More
 • Ivan Mikolji - Intervju

  Ivan Mikolji - Intervju

  Jasno se sjećam da me je majka svako jutro vozila u Caracas u školu. Promet je bio očajno spor, auto do auta. Tada sam imao 5 - 6 godina i svaki dan smo se vozili preko mostova, prelazeći puno malih potoka..

  Read More
 • Vodič za početnike

  Vodič za početnike

  Zaronite u čudesan svijet akvaristike uz Akvarij.NET vodič za početnike. Što je proces kruženja duškia, koliko često mijenjati vodu? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u našem vodiču.

  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • All
 • Aegagropila
 • Akvarij.NET
 • Betta
 • CIklidi
 • Deda
 • Delbi
 • Monty
 • Svertovi
 • Tanganjika
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Xiphophorus montezumae

  Originalno potiče iz Meksika i to iz rijeka Rio Tamasopo, Rio Ojo Caliente i Rio Ojo Frio. Najpoznatija izgledom, pa i veličinom je populacija iz Rio Tamosopo čiji su primjerci
  Read More
  • Monty
 • Deda dosadni

  AkvarijNET ima kod mene uvijek posebno mjesto. Da kazem u srcu...moze, uvijek ima posebno mjesto, nisam rekao imao je, imati ce... Kazem ima uvijek posebno mjesto i tocno je tako.
  Read More
  • Akvarij.NET
  • Deda
  • Delbi
 • Priručnik za određivanje kvalitete betta

  Uvijek vas je zanimalo što sve gledaju suci na akvarističkim izložbama? U ovom ćete priručniku moći naći apsolutno sve detalje vezane uz ocjenjivanje betta.
  Read More
  • Betta
load more / hold SHIFT key to load all load all

Rio 125

Dimenzije: 81 x 36 x 50 cm (D x Š x V)
Rasvjeta: multilux (2 x 18W) – 80 cm
Grijač: 200 W
Filter pumpa: 600 l/h

Rio 180
Dimenzije: 101 x 41 x 50 cm (D x Š x V)
Rasvjeta: multilux (2 x 30W) – 100 cm
Grijač: 200 W
Filter pumpa: 600 l/h

Rio 240
Dimenzije: 121 x 41 x 55 cm (D x Š x V)
Rasvjeta: multilux (2 x 38W) – 120 cm
Grijač: 200 W
Filter pumpa: 1000 l/h

Rio 300
Dimenzije: 121 x 51 x 62 cm (D x Š x V)
Rasvjeta: multilux (2 x 38W) – 120 cm
Grijač: 300 W
Filter pumpa: 1000 l/h

Rio 400
Dimenzije: 151 x 51 x 62 cm (D x Š x V)
Rasvjeta: multilux (2 x 36W) – 150 cm
Grijač: 300 W
Filter pumpa: 1000 l/h

U ovu seriju redovito se ugrađuje staklo, plastična podloga za staklo, plastični okvir za poklopac s poprečnom gredom (ojačanje), multilux svjetlosna armatura s duplim poklopcem (prednji i stražnji) i pripadajućim lampama (daylight i warmwhite), unutarnji filter s pumpom, filter materijalom i grijačem, te dodatna oprema tipa digitalni termometar, uputstva (papirnata i digitalna – CD). Stalak (ormarić) za akvarij kupuje se posebno. Tu savjetujemo samogradnju jer su originalni stalci preskupi – možete proći daleko jeftinije ako napravite kopiju originalnog drvenog stalka. Sve rezervne dijelove ovog akvarijskog kompleta možete naći po specijaliziranim trgovinama diljem Hrvatske ili naručiti direktno od proizvođača.

Image
Rio 180 prazni


Staklo ovih akvarija je vrhunski obrađeno i izrazito pedantno zaljepljeno – silikonske fuge izgledaju vrlo uredno. Za ovaj akvarij ne treba podloga od stiropora, čak dapače, ne smije se stavljati jer je ispod stakla složen plastični podložak koji se stavlja direktno na ravnu čvrstu površinu akvarijskog stalka. Oko vrha akvarija silikonom je pričvršćen okvir od plastike (koja dolazi u tri boje – crna, imitacija tamnog i svjetlog drva). U taj okvir s poprečnim ojačanjem smješta se rasvjeta. Gornji okvir stakla izrađen je izrazito jednostavno, elegantno. Ravnih je linija. Možda nije zgorega napomenuti da su dimenzije ovih akvarija izvrsno podešene (omjeri dužine, širine i visine) te da je samim time uređivanje akvarija olakšano.

Image
Poklopac s rasvjetom na Riu 125

Rasvjeta je zajedno s rješenjem poklopca zapravo jedna od najvećih prednosti ovih akvarija. Zamišljena je i izvedena izrazito spretno – duž srednjeg dijela nalazi se armatura za dvije neonske lampe s ugrađenim elektronskim prigušnicama i vodonepropusnim grlima za lampe. Ta se armatura po potrebi može seliti naprijed i natrag kad se otvore poklopci i kad se akvarij uređuje ili održava (šišanje bilja, redovite izmjene vode). Poklopci su napravljeni od savitljive i lagane plastike koja se vrlo jednostavno može skidati i stavljati. Lampe su smještene tako da je vrlo jednostavno dodati još jednu ili dvije lampe u prednjem i u stražnjem dijelu. Mala zamjerka ide proizvođaču jer nije izradio armature za jače rasvjete (4 ili 6 neonki) koje bi sigurno dobro došle za zahtjevnije biljne akvarije. Boja originalnih lampi (pogotovo one warmwhite) moguće da neće odgovarati ukusu pa se može zamijeniti. Rio akvariji funkcioniraju i s dvije lampe, ali ako se ugrade aluminijski reflektori (ima ih i u originalnoj Juwelovoj izvedbi) jačina osvjetljenja se znatno povećava. Općenito uz osnovnu rasvjetu savjetujemo da nabavite reflektore.

Image
Ugrađena dodatna rasvjeta u DIY varijanti

Filer je ugrađen u akvarij i dolazi s kompletnim filter materjalom potrebnim za kvalitetno čišćenje vode. Filterski materijal je sastavljen od plavih spužvi različite finoće, jedne zelene spužve (nitrat remover), jedne crne spužve s aktivnim ugljenom i jednog tankog kvadrata sintetičke vate. Za čišćenje (fizičku, kemijsku i biološku filtraciju) nije potrebno u filter stavljati ništa dodatno (valjčiće, biokuglice i sl.). Filter pogoni Juwelova pumpa koja se lako može izvaditi i čistiti. Ovisno o veličini akvarija u Rio seriju ugrađuju se pumpe protoka 600 i 1000 l/h. Općenito, filter je izrazito jednostavnog izgleda i ne svraća pozornost na sebe, ali je unutarnji i zauzima prostor akvarija. To što je smješten u akvariju djelomično je prednost jer se vrlo lako čisti (filter materijal je u košaricama koje se jednostavno vade) i kod zamjene vode svježa se može ulijevati u filter bez da se diže prljavština s dna akvarija. Ukoliko mislite držati ciklide ili hladnovodne ribe trebat ćete pojačati filtraciju nekim vanjskim filterom – filter se može dodati jednostavno jer postoje otvori na stražnjoj strani okvira. U tijelu filtera predviđeno je i mjesto za grijač koji dolazi u kompletu s akvarijem. Grijač, dakle, ne treba dodatno skrivati u akvariju. Kod izmjene vode iz sigurnosnih razloga dobro je isključiti grijač da se ne bi pregrijao i puknuo.
Generalno gledano ovo je akvarij koji je zamišljen i napravljen vrlo kvalitetno, a cijena mu nije pretjerano visoka. Prednosti su mu kvalitetno staklo, poklopac i relativno dobar filter, a nedostaci nepostojanje originalne jače rasvjete (4 ili 6 lampi), relativno slabe lampe u originalu, vrlo visoka cijena originalnog stalka. Pošto se taj akvarij dosta prodaje originalnih rezervnih dijelova ne nedostaje.

Image
Rio 125 na DIY ormariću

Zadnje na forumu

Forum

Tko je online

Imamo 450 gostiju i nema članova online

Facebook

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem