Rio Lancetilla Honduras Biotope

PODACI O AKVARIJU:
Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
Filtracija: sump filter, hang on overflow box,
Filter materijali:
1. komora: keramički valjci, lava rock
2. komora: spužva, glinene kuglice  (cca 50 lit.)
3. komora: refugium sa anubiasom

Povratna pumpa SICCE synchra 1.5 1350l/h    
Grijanje: 300 W + 250 W Jager
Rasvjeta: DIY viseća konzola, 2 x 3W LED Spot light, warm + cool wite
Temperatura: 24-26 C
ph vode: 7 – 7,5
tvrdoća vode: 20 - 22 dH

Read more: Rio Lancetilla Honduras Biotope

Jezero Tanganjika

Jezero Tanganjika je jedno od  afričkih Velikih jezera. Procjenjuje se da je drugo ili treći slatkovodno jezero po veličini u svijetu po obujmu, a drugo po dubini, nakon Bajkalskog jezera u Sibiru. Jezero je podijeljeno između četiri države  s time da  DRK (45%) i Tanzanija (41%) posjeduju većinu jezera. Voda teče u rijeku Kongo i na kraju u Atlantski ocean.  

Read more: Jezero Tanganjika

Labidochromis caeruleus i njegov put u akvaristiku

U ovom članku nećemo opisivati jednog od najpoznatijih ciklida Labidochromis caeruleus koji je stanovnik u gotovo svakom Malawi akvariju. Zbog njegove popularnosti svaka bi riječ bila suvišna, jer o njemu se takoreći sve zna. Je li to stvarno istina? Znate li kako je on dospio u akvaristiku? E, to je zanimljiva priča.

Read more: Labidochromis caeruleus i njegov put u akvaristiku

Sumatra - biotop iz riblje perspektive

ImageBilo jednom davno.... U svakom slučaju priča o Indoneziji mogla bi početi na taj način. Većini ljudi kada spomenete naziv Indonezija, to je samo još jedna od zemalja negdje na Dalekom istoku.  Za nekoga je to Bali i lješkarenje na tropskom suncu, za nekoga su to politčki problemi Istočnog Timora. Što li akvarist pomisli na spomen Indonezije...vjerujte pokušao sam sam sebi postaviti ovo pitanje za vrijeme pisanja teksta i dogodio mi se lagani pad sustava od silne raznovrsnosti područja. Indonezija nije samo još jedna od zemalja Dalekog istoka, to je arhipelag koji opasava ekvator s otprilike 17500 otoka, od čega 6000 naseljenih.

Read more: Sumatra - biotop iz riblje perspektive

Bilje - da ili ne u akvariju sa istočnoafričkim ciklidima?

ImageVeć sam naslov teme najvjerojatnije će podijeliti mišljenja akvarista na dvije tvrdnje:
- jedan će dio zagovarati biljke kao neophodan detalj u akvariju
- drugi će dio zagovarati akvarij bez bilja.Naravno, postavlja se pitanje: bilje - da ili ne?

Kako bismo došli do pravoga odgovora, pogledajmo kako sve to izgleda u prirodi.

Read more: Bilje - da ili ne u akvariju sa istočnoafričkim ciklidima?

Dekoracija Malawi akvarija

ImageKoliko ciklidaša, toliko dekoracija, toliko ideja. Da, to je po mom mišljenju "živa istina", pogotovo kad pogledamo činjenicu da si svaki akvarist pravi akvarij po svojoj ideji, a i prema financijskim mogućnostima. No što god nas vodilo k ostvarenju toga cilja, ja se nadam da će vam ovaj mali tekst isto tako biti putokaz, k pravljenju jednog dobrog Malawi ciklid akvarija.

Read more: Dekoracija Malawi akvarija

Razmišljanje o Malawi akvariju

ImagePotaknut posljednjim člancima o tim, mogu reći, jako zanimljivim ciklidima, evo još ponešto, kako bih ja rekao: sveobuhvatno. Akvaristi se u posljednje vrijeme često susreću s Malawi ciklidima. Neke od njih ti ciklidi zaintrigiraju pa žele imati i sami takav akvarij, a iz dana u dan ima ih sve više. Naravno, sve počinje s akvarijem i to primjerenim akvarijem. Moram napomenuti da neki akvaristi ciklide smještaju u premale akvarije i kad se dogodi ono najgore, krivci su obično ni krivi ni dužni ciklidi.

Read more: Razmišljanje o Malawi akvariju

Mali mi je akvarij, a hoću afrikance!?

ImageBili ste kod prijatelja, vidjeli njegov akvarij sa ciklidima i poželjeli ste tako nešto i sami. Dođete kući, pogledate svoj 100l akvarij i pitate se: "Što sad?"

Ništa.. Treba se samo osvrnuti u jezero Tanganyika, gdje Vas čekaju ciklidi zvani školjkaši. Tako ih nazivamo zbog njihovog stila života, jer se sve njihove aktivnosti odvijaju u blizini ili u samoj kućici puža zvanog Neothauma. Neothauma je puž sa jezera Tanganyika i puno praznih kućica se nađe u jezeru , a gdje ima njih ima i naših patuljka. Pošto tih kućica nema kod nas, dobre su i prazne kučice vinogradarskog puža zvanog Helix. Te kućice treba prethodno dobro obraditi.

Read more: Mali mi je akvarij, a hoću afrikance!?

Afrički biotop - paludarij

ImageVeć me neko vrijeme proganja želja da uredim veliki zapadno-afrički paludarij, ali zbog trenutnog pomanjkanja prostora složio sam jedan manji, kao generalnu probu. Na ovoj stranici ću opisati taj manji, od 120 litara, kao i plan za , nadam se, budući veliki paludarij od nekih 450-500 litara.
Prvo i osnovno-želio sam udomiti leptira, tj. Pantadon buchholzia, sljedeće - htio sam par kribensisa, tj. Pelvicachromis pulchera , a zatim po mogućnosti i nekoliko Synodontis nigriventrisa i treće - želio sam paludarij. Zbog kribova i činjenice da je to paludarij nazvao sam ga Kribarij...i to je prvi akvarij kojem sam dao ime. Ako ćete se smijati - i zadnji ! ;)

Read more: Afrički biotop - paludarij