O švertovima

Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice Poeciliidae. U prirodi obitavaju u vodama Meksika, Hondurasa, Belizea i Gvatemale od čega je najveći broj opisanih vrsta upravo u Meksiku. Dijelimo ih u tri osnovne grupe; Sjeverne švertove (sabljonoše), Južne švertove i Platije.

Read more: O švertovima

Maylandia/Metriaclima/ lanisticola

alt Uvijek se nađe akvarist koji u Hrvatsku uveze neke zanimljive ciklide koji su do sada bili nepoznati pučanstvu. Barem što se tiče ciklidistike i prema mom osobnom mišljenju u posljednje vrijeme to su zasigurno braća Titech i Mastino. Braća su se vratila iz Faenze sa Malawi školjkašem Maylandia/ Metriaclima lanisticola koji nije klasičan školjkaš nalik onima iz jezera Tanganyike. Školjkaš je vrlo zanimljiv i iz razloga što još nije utvrđeno je li to M. lanisticola ili Ps. livingstonii.

 

 

 

Read more: Maylandia/Metriaclima/ lanisticola

Betta splendens

Malo je poznato da „Betta” zapravo označava rod toplovodnih slatkovodnih riba iz porodice dvodihalica koja broji 28 opisanih vrsta, iako ima još gotovo 15-tak vrsta koje „prijete“ da će biti pribrojene u rod. Betta Splendens tek je jedna od njih. To su male ribe koje variraju u veličini od 2,5 cm do 12,5 cm. Sve Bette su dvodihalice što znači da posjeduju organ (labyrinth) koji im omogućava udisanje atmosferskog zraka. Taj organ je evolucijska prilagodba na okružje u kojima žive: močvare, lokve, sporo-tekući potoci i općenito stajaće vode koje su vrlo siromašne kisikom.

Read more: Betta splendens

Zlatna ribica (Carrasius auratus), zanemarena ljepotica

Nakon mnogo znanstvenih i suhoparnih članaka o ribicama, pokušat ćemo vam ispričati neke činjenice i saznanja o najrasprostranjenijim hladnovodnim, zlatnim, ribicama, na malo drugačiji način! Članak se temelji uglavnom na našim vlastitim iskustvima s ovim krasnim stvorenjima, te saznanjima koja smo stekli čitajući mnoštvo tekstova iz knjiga ili s interneta. Iako nismo baš objektivni, jer ih neizmjerno volimo, mišljenja smo da su te ribice često neopravdano zanemarene kod “ozbiljnih” akvarista.

Read more: Zlatna ribica (Carrasius auratus), zanemarena ljepotica

Biser iz Tanzanije

ImageIz Tanzanije uvijek pristižu zanimljivi ciklidi, što po bojama, što po načinu života, a iako ih akvaristi puno traže, koliko god se činilo čudnim, tanzanijski je dio jezera Malawi još uvijek neotkriven, osobito ako ga usporedimo s malavijskim dijelom jezera.

U ovome članku bit će riječi o zasad još znanstveno neopisanim ciklidima Maylandia sp.Msobo.

Read more: Biser iz Tanzanije

Neki "izgubljeni" ciklidi

ImageKako se opet zakuhtala ciklidna groznica na stranicama, bilo oko izgradnje velikih akvarija, bilo oko opisa Malawi /m'buna/ ciklida iliti Tanganyika ciklida, nekako se osjećam malo dužnim, ako već ne opišem kojeg prekrasnog ciklida iz velike grupe koja se popularno naziva NeM'buna (bolji je naziv - Haplochromis grupa), reći riječ, dvije o toj grupi.

Read more: Neki "izgubljeni" ciklidi

Udomljivanje Malawi ciklida

ImageIako smo u članku "Malawi u mom domu" malo opširnije pojasnili neke elemente na koje moramo pripaziti kako bismo na što ispravniji i sigurniji način udomili naše Malawi ciklide, a isto tako potaknut brojnim upitima i raspravama glede istog, odlučio sam u još nekoliko riječi skrenuti pozornost na nekoliko situacija koje stvaraju probleme neiskusnim akvaristima. Iako zvuči jako jednostavno, postoji strogo pravilo koje daje odgovor na pitanje koliko je zapravo važan trenutak udomljivanja riba.

Read more: Udomljivanje Malawi ciklida

Malawi u mom domu

ImageUkoliko ste se konačno odlučili da u svom domu imate jedne od najljepših ciklida svijeta, slijedi nekoliko bitnih elemenata o kojima bi trebalo povesti računa kako bi svojim ljubimcima omogućili što ugodniji život. Prije svega, nekoliko riječi o samom jezeru Malawi.

Read more: Malawi u mom domu

Kako prepoznati "pravog"sijamca

ImagePonukan čestim upitima na forumu, vezano uz identifikaciju ovih sličnih riba, odlučio sam napisati ovaj jednostavan članak koji će olakšati prepoznavanje. Ideju sam dobio na nekoliko stranih web stranica, gdje je sve potanko objašnjeno. Naravno, kako sam prilično obziran što se tiče autorskih prava, da ne koristim tuđe slike, zadatak za crtanje skice je dobila moja šogorica. Ipak jedna slika govori više od 1000 rječi.

Read more: Kako prepoznati "pravog"sijamca

Veliki jarak

ImageVeliki Jarak leži u istočnoj Africi i u njemu se nalaze tri jezera, a ukupne površine je kao pola Europe. Pogledamo li na jezera sa juga Afrike, prvo nas pozdravi Malawi, zatim Tanganyika,i na kraju Victoria.

Jezero Tanganyika je sedmo po veličini jezero na planeti i između njih troje i najstarije, po procjenama stručnjaka oko 6 miliona godina. U njemu ima oko 300 vrsta ciklida. Kako je to jezero najstarije, tu su se ciklidi najviše specijalizirali, što se vidi po njihovom obliku, načinu ishrane, životnim navikama, mrijestu i naposlijetku i brizi za mlade. Veliki Jarak leži u istočnoj Africi i u njemu se nalaze tri jezera, a ukupne površine je kao pola Europe. Pogledamo li na jezera sa juga Afrike, prvo nas pozdravi Malawi, zatim Tanganyika,i na kraju Victoria.

Read more: Veliki jarak