prvo što treba je riješiti napajanje... a kako i vrapci na grani znaju da sam ja zagriženi ljubitelj PC napajanja, o tome ću i pisati ..
kako od jednog napajanja (lat: vulgaris domestikus) kojeg ste nabavili napraviti napajanje koje je prilagođeno za rad LED-ica
napajanje ..
zatim je napajanje potrebno rastaviti i prvo i osnovno treba se riješiti viška kablova jer napajanje za PC ima višestruku ulogu za rad PC-ja, ali nama je u ovom slučaju potrebno samo izvući 12V na jedan "kanal" (u nekim slučajevima je potrebno i nešto drugo, ali za uobičajene stvari je dovoljno ovo)
zatim je potrebno prelemiti i premostiti neke stvari kako bi to bilo ono što nam treba... PC napajanje samo po sebi ne radi ako ste ga ukopčali u struni krug, već ima svoju pobudu koju PC odradi sam, a ovdje to morati Vi napraviti. U snopu kablova koji izlaze iz napajanja ima nekoliko boja žica koje su točno definirane, pa tako crna žica označava minus (-) , žuta označava +12V, crvena označava +5V, narančasta označava 3,3V , jedna jedina zelena žica je upravo ta pobuda o kojoj pričamo, ITD ... (ali ostalo nije bitno za nas). Zelenu žicu je potrebno prespojitii zalemiti na masu napajanja i kad to napravimo, PC napajanje radi kad ga ukopčamo u strujni krug..
Za LED-ice koje trebaju osvjetljavati neki akvarij je važno (po želji vlasnika naravno) da se svjetlo može stišati i pojačati i za to nam služi dimmer, pa i njega stavimo na napajanje... tako što ćemo mu na ulaz dovesti žutu žicu na IN(+) i crnu žicu na IN(-)
i tad na dimmeru imamo mogućnost podešavanja voltaže kad spojimo LED-ice na OUT(+) i OUT(-) i možemo dobitibilo koju željenu voltažu od 0-12V, a samim tim možemo podešavati jačinu svjetla
i naravno da i LED-ice svijetle...
naravno, iz napajanja više nemamo snop pespotrebnih žica i kablova, već samo ono što nam treba...
u zavisnosti od naših želja i mogućnosti i napajanja postoje jača i slabija te na ona jača možemo staviti i 2 ili 3 dimmera, pa imati nekoliko "kanala" za recimo različite boje LED-ica, pa samim tim možemo podešavati intenzitet boja po vlastitoj želji..