Pozdrav svima,
do sada sam pisao u dosta rubrika na ovom forumu, iako se baš nisam nadao da ću ovako brzo i ovdje pisati... Evo me
Nakon moje avanture s aquascapingom, dogodile su se raznorazne gluposti u mom životu te sam na nekoliko mjeseci bio odustao od akvaristike i ispraznio svoj biljni akvarij, te bio spreman sve prodati. Ali ne treba meni puno za akciju, pa sam već 19.08. pokrenuo svoj prvi morski akvarij, tada svoj postojeći 90x45x45 centimetarski, sa hang on opremom i jednim živim kamenom. Sve je to šljakalo jedno vrijeme, cikliranje je taman bilo u zadnjoj fazi (bar su se one inicijalne alge već skoro povukle), a ona opet promjena plana... nabavljeno sve ovo o čemu ću sada pisati
Pa idemo redom, što se opreme tiče:
- akvarij je Reef Octopus T90, 90x45x45, sa tvorničkim overflowom i prednjim Starfire (prozirnijim) staklom
- povratna pumpa Reef Octopus OTP 800, 2000 l/h
- rasvjeta ATI Sunpower 4x39W, sve ATI lampe unutra
- stalak/ormarić je prerađen za potrebe morskog akvarija
- skimmer Reef Octopus NW150
- Cirkulacijska pumpa Aqua Macro, 3000 l/h (imam još jednu ali ovo s jednom se pokazalo dovoljno)
- grijač Jager 150W
- Haqos Expro 500, hang on filter, za kemijsku filtraciju (fluid reaktor za aktivni ugljen u procesu nabavke pa Expro stoji za rezervu ako će trebati ikad Rowa ili sl.)
- ATI aktivni ugljen
- Water cleanser blok za ugljičnu filtraciju
- dekoracija: Aqua Roche reef keramika i koraljni pijesak 2-3 mm
Prošli tjedan je sve useljeno u novi akvarij i dodana reef keramika, tako da je sada počelo ponovno cikliranje keramike (malo algi), dok je pijesak čist ko suza.
Još je prerano za ikakvo veselje i zaključke (to sam naučio u biljnoj
) ali je dosad sve zaista prošlo vrlo glatko i bez ikakvih problema. Koralji koje sam uselio unutra su se počeli otvarati istog trena, može biti zato što je većina mora pravo more s Raba, a samo sam dio napravio od Red Sea soli. Isto tako, hrana je DIY mix od jadranske ribe i mekušaca, i ubacujem ju od prvog dana, tako da i tu vidim zasluge što je sve pod kontrolom.
Ako uočite neko slobodno mjesto na mojoj keramici gdje bi se savršeno uklopio neki od vaših višak-koralja, tu sam
Plan je zasad ići s mekanim koraljima i LPS-ovima, i tek s vremenom ću uvesti za početak kalkwasser.
Za sve primjedbe, sugestije i sl... Welcome! Tome i služi dnevnik (jednog OPET početnika).
P.S. Isprike dragom prijatelju Karlu koji je kupio identičan akvarij prije pola godine, dok ja nisam još ni vidio morski akvarij uživo, a ja na kraju sasvim neplanski sve zbućkao prije
Ajmo na fotke (isprike na famoznoj "mob" kvaliteti)