Pozdrav
Da ne otvaram novi topic pitat ću u ovome, ja i supruga smo novi u teraristici i prema tome zanimam nas da li je dovoljan grijač od 50W dužine 6m za iguanicu od 20-tak cm (s repom naravno). Terarij je za 2 dužine veći od nje... postigli smo temperaturu od 24-25 stupnjeva i vlažnost od 80 %. Ja nekako mislim da bi temp trebala bit oko 30 stupnjeva? Svaki savjet je dobro došo
Thnx
Nik
Iguana je zasigurno nešto veća od 20 cm (odmah po izlasku iz jaja duge su oko 25 cm, a u prodaju ulaze kad su 30-35cm). Za početak, tvoj terarij za iguanu je
daleko premali! Čak i za ovako malu iguanu terarij mora biti minimalnih dimenzija 100x50x60 (duljinaxširinaxvisina). U manjem terariju teško je postići potrebni termalni gradijent, tj toplo mjesto ili "hot spot" i hladnije mjesto. Hot spot je mjesto ispod reflektora ispod kojeg se iguana "sunča" tj. povisuje tjelesnu temperaturu. Na tom mjestu temperatura mora biti 35-40°C, dakle povečaj watažu žarulje! Na "hladnom" dijelu temperatura treba iznositi oko 25°C. Svjetiljka koja isijava dio svjetla u UVB spektru je vrlo važna radi sintetiziranja D3 vitamina koji je presudan za metabolizam kalcija i fosfora, ali je još važnije da svojoj iguani svaki obrok oplemeniš multivitaminskim/mineralnim preparatom za iguane (npr. Nekton Rep). Također, za hranu biraj poglavito lisnato povrće/bilje visoke hranjive vrijednosti (lišće maslačka, raštika), a nikada salatu. Pročitaj o iguanama na internetu!
Edited by: Nino G