Već se neko vrijeme spremam kupiti akvarij, a vidim da ovdje kod vas ima puuuno znalaca o akvaristici. Ja sam ovdje nova i ovo je moj prvi post
Imam nekoliko pitanja i bila bi vam jako zahvalna ako bi mi htjeli pomoči.
Ovak, u kuhinji-dnevnom boravku imamo šank na kojem je gore ostavljena rupa (40x40) za mali tv. Rupa je iznutra veća što mi paše zbog osvjetljenja, kablova i svih stvarčica što idu uz akvarij. Ali stvarno nema potrebe gore imati tv, pa smo odlučili gore staviti mali akvarij (40x40x20 - 32 l) sa malim ribicama (gupijima, molijima,...). Akvarij nebi bio na izravnom sunčevom svjetlu, tj. dosta je taman taj dio, pa bi stavili dobru rasvjetu da akvarij odmah "upada u oko".
Dno akvarija se ne vidi jer je akvarij visoko, pa nam je za uređenje bitan samo onaj dio koji se vidi. Danas sam već krenula sa tankom umjetnom stijenom od stiropora, pa da se suši dok ne nabavim sve potrebno za akvarij.
Zanimaju me filtar, grijač i pumpa. Je li u radu kupiti rabljeno (npr. preko NJuškala) ili baš mora biti novo?
Je li u redu staviti grijač od 75W ili mora biti manje za tako mali akvarij? Obavezno gledam da grijač ima termostat.
Filtar bi za takav akvarij trebao biti 300 l/h? Manje, više? Običan neki filter ili je bolje da ima aktivni ugljen, više spužvica...? E da, i da li pumpa spada pod filtar ili se to posebno kupuje?
I je li u redu staviti automatsku hranilicu, pa ju provjeravati tu i tamo ako radi dobro ili je bolje da ih hranim sama? (Dosta mi je nespretno verati se nekoliko puta na dan po šanku, pa nam bi hranilica dobro došla.)
Nadam se da ćete mi odgovoriti na pitanja... Znam da su malo šašava... Hvala vam puno!!