Prosinac 21, 2024, 18:24:51 poslijepodneNajnoviji Član: jantolekd

Autor Tema: Javno "eksponiranje" zmija  (Posjeta: 9755 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline markomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Javno "eksponiranje" zmija
« u: Ožujak 02, 2012, 15:19:09 poslijepodne »
Zanima me vaše mišljenje o tome da se zmije recimo tu i tamo prikazu javnosti u smislu...npr evo ja...
vidim evo sunce vani i posto moja nikad nije bila vani a ni vidjela sunca , reko zasto ne bih da joj malo sunce bas pravo sunce opici..
e sad je problem sto zivim u zgradi i okolo su samo neki travnjaci i bed mi je radi susjeda da ne bi bilo...
kako vi?

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
  • AkTer jedna od šest :)
Odg: Javno "eksponiranje" zmija
« Odgovori #1 u: Ožujak 02, 2012, 15:38:23 poslijepodne »
Ljeti odem sa životinjama kod staraca u dbk, dolje imamo vrt pa držim bradatu vani u fleksariju, zmije ne. Za njih ne vidim potrebu. Ni bradatu ne stavljam vani niti negdje nosim u zg-u jer zaista nemam volje za interakciju s ljudima na cesti. Niti želim da susjedi vide što sve imam u stanu, samo mi još treba neka histerična baba ili netko s fobijama pa da još krenu postpisivati peticiju da se iselim iz zgrade (a baš mi se sviđa stan i kvart  :D ).

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #2 u: Ožujak 02, 2012, 16:45:45 poslijepodne »
Meni se čini da je to jako dobra ideja! Naravno, ako ne kršimo neki zakon, (  :up: ) ili iskorištavamo zmiju za naslikavanje i navlačenje po rukama.
Odlična je ideja zbog toga što bi ljudima koji su totalni laici i misle da su zmije "ljigavi,hladnokrvni ubojice koje vrebaju iz nekog grma i čekaju čovjeka da bi ga ugrizle ili pojele" , približili ta predivna stvorenja. Ljudi koji se boje možda izgube strah kada vide da netko drži zmiju u ruci, a oni kojima su zanimljive prići će i pitati stvari koje ih zanimaju. To bi moglo biti od velike koristi za zmije u prirodi, jer svaki čovjek kojeg uspijemo uvjeriti da zmija nije nešto što treba zatući lopatom je jedna potencijalna prijetnja manje za ta ionako demonizirana bića. Ako svaka takva osoba uspije prosvijetliti barem još jednu osobu, mislim da smo postigli ogroman uspjeh.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #3 u: Ožujak 02, 2012, 17:00:47 poslijepodne »
prije da će na tebe gledati kao na čudaka nego što će doživjeti prosvjetljenje  :D

nemam gmizavce pa bajam, ali nije to pas ili mačka koja će se vani držati tebe i dolaziti na poziv. mislim da postoji velika vjerovatnost da ti životinjica kidne  ili barem da će to pokušavati cijelo vrijeme, što je po meni nepotreban stres.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #4 u: Ožujak 02, 2012, 17:01:15 poslijepodne »
Čisti egzibicionizam... :down:

Offline ifsilon

• Punopravni član
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #5 u: Ožujak 02, 2012, 19:21:10 poslijepodne »
Znam da su svi odmah pomislili na otvaranje štanda sa neonskim lampama koje tvore znak "slikanje sa zmijom 20kn" nasred trga bana Jelačića,ali NE,nisam na to mislio.
Marko živi u jednom stambenom naselju koje između zgrada ima mali park. Daleko od centra grada,shizofreničnih baba koje idu na Dolac po povrće i špice na Cvjetnom gdje patroliraju krda maloumnih sponzoruša. Taj park je udaljen 4 m zračne linije od njegovog stana i zmija sigurno ne bi bila daleko od terarija u koji je može vratiti kada vidi da joj je dosta "šetnje".

Citat:
nemam gmizavce pa bajam, ali nije to pas ili mačka koja će se vani držati tebe i dolaziti na poziv.

Točno tako. Zmija nije pas ili mačka i ne smije se nikada puštati u slobodnu šetnju izvan terarija, mora biti na tvojim rukama.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #6 u: Ožujak 02, 2012, 20:25:20 poslijepodne »
Meni se čini da je to jako dobra ideja! Naravno, ako ne kršimo neki zakon, (  :up: ) ili iskorištavamo zmiju za naslikavanje i navlačenje po rukama.
Odlična je ideja zbog toga što bi ljudima koji su totalni laici i misle da su zmije "ljigavi,hladnokrvni ubojice koje vrebaju iz nekog grma i čekaju čovjeka da bi ga ugrizle ili pojele" , približili ta predivna stvorenja. Ljudi koji se boje možda izgube strah kada vide da netko drži zmiju u ruci, a oni kojima su zanimljive prići će i pitati stvari koje ih zanimaju. To bi moglo biti od velike koristi za zmije u prirodi, jer svaki čovjek kojeg uspijemo uvjeriti da zmija nije nešto što treba zatući lopatom je jedna potencijalna prijetnja manje za ta ionako demonizirana bića. Ako svaka takva osoba uspije prosvijetliti barem još jednu osobu, mislim da smo postigli ogroman uspjeh.

Nema nikakvog racionalnog razloga zašto bi netko vadio svoju zmiju iz terarija i iznosio je u javnost, osim jeftine samopromocije. Takav postupak kod životinje neće izazvati baš nikakve pozitivne učinke, dok će joj, s druge strane, uzrokovati velik (i nepotreban) stres.
Što se tiče javnosti ("shizofreničnih baba koje idu na Dolac po povrće i špice na Cvjetnom gdje patroliraju krda maloumnih sponzoruša..."), normalna reakcija je strah, gađenje, odbojnost i mržnja. Misliš da će itko tko gaji navedene osjećaje prema zmijama (99% stanovništva) promijeniti mišljenje ako ih netko od vas samodopadnih dripaca izvede u park? Svašta čovjek može pročitati na ovom forumu u posljednje vrijeme... :dead:

P.S. Glede zakonske regulative, ta zmija koju markomed hoće iznijeti u javnost prohibirana je u Zagrebu Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama  od 18. prosinca 2008. ( http://www1.zagreb.hr/SlGlasnik.nsf/VPD/4DCB5C47F3E13F8BC1257532003E0C9F?OpenDocument ) što znači da je drži ilegalno i svatko tko ga prijavi inspekciji imat će na to puno pravo.

Offline phasid man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
  • Baculum Extradentatum --> Chromatopelma cyanopubes
« Odgovori #7 u: Ožujak 02, 2012, 20:51:08 poslijepodne »
prije da će na tebe gledati kao na čudaka nego što će doživjeti prosvjetljenje  :D

nemam gmizavce pa bajam, ali nije to pas ili mačka koja će se vani držati tebe i dolaziti na poziv. mislim da postoji velika vjerovatnost da ti životinjica kidne  ili barem da će to pokušavati cijelo vrijeme, što je po meni nepotreban stres.

neznam koliko bi uopče ljudi pristalo da Vi nesto kažete o zmijama ... vecina bi ih samo pobjegla  :down: 

ali za upoznavanje stanovnika grada sa zmijama je dobra ideja  :up: zao mi je da ljudi ubijaju zmije i govore da su ligave , sluzave itd.  :down:
Baculum Extradentatum x20
Chromatopelma Cyanopubescens x1
Eliptorhina Javanica x2

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 02, 2012, 20:51:23 poslijepodne »
Ma jos otprije sam negdje citao kako je netko napisao kako je izvukao zmiju van i da je popizdila kad je vidjela sunce u dobrom smislu..mislim si...nije u principu ni meni potrebno sunce ali eto volim izac, kako bi mi bilo da cijeli zivot provedem u zatvorenom, svjez zrak i sta ja znam.
uglavnom mislio sam da ce koristit zmiji barem jednom van izac i ugrijat se na pravom pravcatom suncu...
uglavnom...ljudi koji su vidjeli zainteresirani i sve to pitali par pitana i dalje svojim putem.
Tu je sad jedina fora što je ovaj frend to slikao i posalo za 24sata a nije mi odmah rekao...
odjednom daje mi mobitel i lik me pocinje ispitivat...mislio sam reci da ne odobravam to objavljivanje al me ovaj tepe za 200 kn da ce dobit.
Mislio sam kako ce u clanku napokon izaci o zmijama nesto pozitivno od uobicajwenog i na kraju sam pristao.
(znam da ce ovdje svi mislit kako sam zeljan paznje novine i sve to al realno ne interesira me taj dio nimalo)
gledajuci vasa misljenja sad vidim da sam malo zeznio.
al eto ja sam liku naveo sve pozitivne strane ovoga i spomenuo sam akterfest za koji nije imao pojma..

neznam koliko bi uopče ljudi pristalo da Vi nesto kažete o zmijama ... vecina bi ih samo pobjegla  :down: 

ali za upoznavanje stanovnika grada sa zmijama je dobra ideja  :up: zao mi je da ljudi ubijaju zmije i govore da su ligave , sluzave itd.  :down:

jedan covjek je nakon par pitanja rekao da su one zapravo zanimljive ali da ju je ovako vidio na cesti da bi ju zgazio garant.
eto primjer jedan
« Zadnja izmjena: Ožujak 02, 2012, 21:17:13 poslijepodne od Chilii »

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Ožujak 02, 2012, 21:01:23 poslijepodne »
Zato imao Akter, da bi ovaj super hobi priblizili sa sto vise ljudi. :up:
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline phasid man

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 02, 2012, 21:08:44 poslijepodne »
prije da će na tebe gledati kao na čudaka nego što će doživjeti prosvjetljenje  :D

nemam gmizavce pa bajam, ali nije to pas ili mačka koja će se vani držati tebe i dolaziti na poziv. mislim da postoji velika vjerovatnost da ti životinjica kidne  ili barem da će to pokušavati cijelo vrijeme, što je po meni nepotreban stres.

neznam koliko bi uopče ljudi pristalo da Vi nesto kažete o zmijama ... vecina bi ih samo pobjegla  :down:  

ali za upoznavanje stanovnika grada sa zmijama je dobra ideja  :up: zao mi je da ljudi ubijaju zmije i govore da su ligave , sluzave itd.  :down:

jedan covjek je nakon par pitanja rekao da su one zapravo zanimljive ali da ju je ovako vidio na cesti da bi ju zgazio garant.
eto primjer jedan

ima ljudi kojima zmije ne smetaju , kojima se gade i koji ih vole ali vrijedi pokusati barem siriti informacije o tome da su zmije u dvljini korisne a ne stetocine (kao moja mama misli  :-X :-X ) i da ih se nesmije ubijat ! evo npr kad ja moram ici u goste govorim da nesmiju ubit zmiju niti ju povrijedit i dosta njih to posluša ...
Eliptorhina Javanica x2

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 02, 2012, 21:16:17 poslijepodne »
prije da će na tebe gledati kao na čudaka nego što će doživjeti prosvjetljenje  :D

nemam gmizavce pa bajam, ali nije to pas ili mačka koja će se vani držati tebe i dolaziti na poziv. mislim da postoji velika vjerovatnost da ti životinjica kidne  ili barem da će to pokušavati cijelo vrijeme, što je po meni nepotreban stres.

neznam koliko bi uopče ljudi pristalo da Vi nesto kažete o zmijama ... vecina bi ih samo pobjegla  :down:  

ali za upoznavanje stanovnika grada sa zmijama je dobra ideja  :up: zao mi je da ljudi ubijaju zmije i govore da su ligave , sluzave itd.  :down:

eto primjer jedan

ima ljudi kojima zmije ne smetaju , kojima se gade i koji ih vole ali vrijedi pokusati barem siriti informacije o tome da su zmije u dvljini korisne a ne stetocine (kao moja mama misli  :-X :-X ) i da ih se nesmije ubijat ! evo npr kad ja moram ici u goste govorim da nesmiju ubit zmiju niti ju povrijedit i dosta njih to posluša ...

Ah sta da kazem... ljudi jednostavno nemaju respekta prema tim stvorenjima, moj kolega iz razreda se hvalio kako je ubio poskoka bacaćem plamena. :-X
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline phasid man

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 02, 2012, 22:10:33 poslijepodne »
 :-X

to se nekako mora zaustavit !!! evo to zanci da je kršitelj HR zakona o zaštiti zivotinja http://www.zh.zadweb.biz.hr/index.htm  evo citat : Sve hrvatske zmije su
zakonom zaštićene i ne smiju se uznemiravati ni uzimati iz prirode, isto kao niti druge gmazove ni
vodozemce !!!

evo jos nesto : http://www.zh.zadweb.biz.hr/opce/razlozi_ugrozenosti.htm

evo ovaj je citat zanimljiv : Tko može pomoći? - Svatko.
Ne treba biti stručnjak da se zmiju, koja se sretne (npr. na izletu),  ne ubije, dovoljno ju je samo pustiti na miru da ode svojim poslom.
« Zadnja izmjena: Ožujak 02, 2012, 22:14:03 poslijepodne od phasid man »
Eliptorhina Javanica x2

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 02, 2012, 23:32:55 poslijepodne »
Kad sam se javila na temu pretpostavila sam da je pitanje bilo o čistom iznošenju životinje na sunce zbog njene dobrobiti a ne šetnja po kvartu, gradu. U svemu se slažem s Ninom, potpuno je u pravu. Jedna je stvar staviti agamu u fleksarij na terasi da uživa na suncu a ovo o čemu se ovdje piše potpuno druga.

I lijepo bi molila, AkTer FEST je humanitarno - edukativni festival, surađujemo s ministarstvom kulture i vet. inspekcijom i zaista ne želimo da se AkTer povezuje sa šetnjom po gradu sa zmijom oko vrata. Na prošlogodišnjem AkTeru je došla žena sa sinom koji je na ramenu nosio iguanu s ormom na sebi i zakačena na fleksi. E pa meni je ovo jednako grozno kao i vaše šetanje po gradu sa životinjama i to NIJE primjer pravilnog držanja tera životinja. Žalosno je to što ste vi ipak ovdje aktivni i svejedno radite takve gluposti, za razliku od te žene sa sinom.

Ljude se ne educira na taj način, to je čisti egzibicionizam - kako Nino kaže.

I pitanje za pokretača teme - tvoja morelia je prijavljena ministarstvu?

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 03, 2012, 00:24:06 prijepodne »
ovo je bilo udaljeno 10 metara od moga stana, prvi put sam ju izveo na sunce...
akter sam spomenuo u tom smislu kojem si i rekla.
Vucaranje zivotinja po gradu ne odobravam ni ja...eh najradije bi da sam u požegi i da u dvoristu mogu pustit da leta kolko hoce...al eto nisam

koliko znam nije.
kad sam nabavljao bilo je rijeci o tome ali ne bih trenutno ovdje.
« Zadnja izmjena: Ožujak 03, 2012, 00:33:36 prijepodne od markomed »

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 03, 2012, 00:36:08 prijepodne »
Nije humanitarna organizacija, akter je projekt udruga koji se između ostalog bave i humanitarnim radom. Kad ti, u svojoj šetnji, promoviraš akter šalješ poruku da se mi zalažemo za to što ti radiš a istina je upravo suprotna.

Ako si ju prijavio onda je, ako nisi onda nije. Dakle riskiraš i oduzimanje neprijavljene životinje sa CITES liste. Oprosti ali potpuno neodgovorno, uz sve što sam gore navela.

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 03, 2012, 07:02:26 prijepodne »
Nije humanitarna organizacija, akter je projekt udruga koji se između ostalog bave i humanitarnim radom. Kad ti, u svojoj šetnji, promoviraš akter šalješ poruku da se mi zalažemo za to što ti radiš a istina je upravo suprotna.

Ako si ju prijavio onda je, ako nisi onda nije. Dakle riskiraš i oduzimanje neprijavljene životinje sa CITES liste. Oprosti ali potpuno neodgovorno, uz sve što sam gore navela.

ok necu vise pokusavati spominjati akter ni u kojem smislu vise, vidim da skodi.

za to sto nije prijavljena, kao sto rekoh ne bih tu o tome pa mislim da nije bas u redu govoriti o tome je li netko neodgovoran ili ne ako se ne zna nista o tome, zar ne?
Pitao sam za misljenja, neka sam dobio i zahvalan sam na njima i sad malo drugacije gloedam na sve ovo...za druge necu komentirati.
Postupo sam u dobroj namjeri da se ljudima priblizi ovaj hobi ali eto..
« Zadnja izmjena: Ožujak 03, 2012, 07:07:46 prijepodne od markomed »

Offline ifsilon

• Punopravni član
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #17 u: Ožujak 03, 2012, 12:57:29 poslijepodne »
Čemu se čudiš uopće? Već znaš da pojedini članovi jedva čekaju neku temu u kojoj bi ispucali svoje veliko znanje na svađanje, a kad pitaš za savjet, onda im je teško napisati tri rečenice ili te popljuju da ti bude neugodno što si uopće pitao...  :klap:

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 03, 2012, 13:04:56 poslijepodne »
Dobro ifsilon a koji bi ovdje bio savjet? Otvarač teme se raspituje o šetnji sa zmijom koju po gradskim propisima uopće ne smije imati, a niti ju je prijavio ministarstvu. Mislim da je savjet sasvim jasan, onome tko želi shvatiti.

Da makromed, po mojim stajalištima ti si neodgovoran, ako ti smatraš drugačije nema problema. Kao što sam napisala to je moje mišljenje, koliko god ono tebi ne odgovaralo.

Ako želite dalje pisati suzdržite se vrijeđanja i prozivki, mislim da nije problem razgovarati kulturnim tonom.

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 03, 2012, 13:56:05 poslijepodne »
Da makromed, po mojim stajalištima ti si neodgovoran, ako ti smatraš drugačije nema problema. Kao što sam napisala to je moje mišljenje, koliko god ono tebi ne odgovaralo.

Ako želite dalje pisati suzdržite se vrijeđanja i prozivki, mislim da nije problem razgovarati kulturnim tonom.

Kontradiktorne recenice...
Ponavljam: Pitao sam za misljenja, neka sam dobio i zahvalan sam na njima i sad malo drugacije gloedam na sve ovo...za druge necu komentirati.
Ja bih nastavio temu ali u opcenitom smislu bez fokusiranja na moj slucaj.

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 03, 2012, 14:27:33 poslijepodne »
gdje ''prošetati zmiju '' u zagrebu? svi parkovi su izasrani i popišani, puni stakla, šprica i ostalog smeća. čovjeku se uopće gadi stati cipelom na travu. a možda bi se okuražio da imam jednu anakondu od 12-13 metara, čisto da je nahranim kad je već šetam :D
ribar

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 03, 2012, 14:44:27 poslijepodne »
gdje ''prošetati zmiju '' u zagrebu? svi parkovi su izasrani i popišani, puni stakla, šprica i ostalog smeća. čovjeku se uopće gadi stati cipelom na travu. a možda bi se okuražio da imam jednu anakondu od 12-13 metara, čisto da je nahranim kad je već šetam :D

Imaš Maksimir ako nikad nisi bio na 5. jezeru tamo je stvarno netaknuta priroda. :up:
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 03, 2012, 14:51:25 poslijepodne »

Imaš Maksimir ako nikad nisi bio na 5. jezeru tamo je stvarno netaknuta priroda. :up:

bio sam samo ove zime nekoliko puta, i u tom jezeru ima staklenih boca i plastičnih kanti i slično, što se tiče okolice jezera, 70% ljudi koji tamo šeću dođu sa krznenim četveronošcem i ne vjerujem baš da skupljaju po travi za njima, ali istina čišće je nego u ostalim parkovima.
ribar

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 03, 2012, 15:08:37 poslijepodne »

bio sam samo ove zime nekoliko puta, i u tom jezeru ima staklenih boca i plastičnih kanti i slično, što se tiče okolice jezera, 70% ljudi koji tamo šeću dođu sa krznenim četveronošcem i ne vjerujem baš da skupljaju po travi za njima, ali istina čišće je nego u ostalim parkovima.

Ja sam tamo cesto i znam nekad skupiti smeća ali u usporedbi sa ostatkom Zagreba tamo je relativno cisto. :up:

Inace ispricavam se na offu.
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 03, 2012, 15:25:35 poslijepodne »

A zmiju bi prošetao ZBOG???? Ajde neka mi netko to objasni, u čemu je fora šetnje po gradu sa zmijom? Njoj je to stres, tako da mi samo nemojte reći da je zbog njene dobrobiti  :down:
Moje zmije su vani bile u transporteru prenešene do veterinarke i nazad, dakle iz zdravstvene potrebe. Nisam ju omotala oko vrata i otišla na kavu, a koliko vidim vi ovdje o tome pričate.