Zašto smatraš da je DIY co2 bolji od onog iz boce? Punio si prehrambeni co2 (čišći)? Sada ideš na kvasac i šećer? Kolike su ti zapremnine reaktora i koliko često mjenjaš smjesu? I kako ga otapaš?
U Splitu i okolici sam imao problema s nabavkom CO2. Mislim da sam kupovao industrijski (valjda mu je to ime). U kučici na vrhu onih ljestvi za otapanje je uvijek bio mjehur koji se slabo otapao. Pretpostavljam da je riječ o nekim primjesnim plinovima, možda dušik za koji vjerujem da se ne otapa baš nešto u vodi.
Testirao s CO2 DIY (šećer i kvasac) i taj mjehur se puno puno brže otapao.
Imam 4 boce od 2litre.
Mijenjam smjesu svaki drugi tjedan - zapravo po 2 boce svaki tjedan.
Naravno ne koristim ljestve jer se uprljaju od kvasca.
Imam dvije male vodene pumpe s onim nastavkom na jetu za cjevčicu za zrak. Tu dovodim CO2. Te pumpice ne prazne u akvarij, u tom bi slučaju mlaz vode nosio pjenu i mjehuriće CO2 slobodno po akvariju i bilo bi otapanja.
Radim drukčije.
Pumpice pune plastičnu cijev dužine 1,3 do 1,5 metara. Ona na kraju ulazi u akvarij. CO2 u mjehurićima putuje kroz tu cijev i gotovo se potpuno otapa. Pogledaj sliku akvarija i vidjet ćeš dvije cijevi koje ulaze u akvarij - sa svake strane po jedna.
Ja sam ovim sistemom zadovoljan.
Održavanje: svaka 2 tjedna izvadim sve vani, bude nakupljenog kvasca na mjestu gdje ga cjevčica dovodi do mlaza iz pumpice, bude algi po unutrašnjosti cijevi: u kantu klora na sat vremena pa onda temeljito ispiranje i nazad u akvarij.
S boljim razmještajem cijevi algi vjerojatno ne bi bilo, ili da sve obojim u crno i dobro zamračim - to ću pokušati ali volim vidjeti što je u cijevi, pa makar me to koštalo malo dodatnog čišćenja.
Eto, to je odgovor - zanima me što misliš???