Pa ne bi se sada s tobom dopisivao da mislim da je previse...
Dobro ne bi mozda sad stavljao dodatnu pumpu kao kolega, jer se postigne dosta cirkulacije od filtera (btw njemu je to co2 difuzer), al da bi svakom uvijek preporucio broj veci filter od onog sta preporucuju proizvodači, to definitivno bi. Zasto? Zato jer jedno je nominalno koliko ide pumpa, drugo je koliko tjera kroz filter. A to je skoro pa duplo manje uvijek.
Imao sam filter od 300 l/h prije i ubij me ako je taj filter imao stvarni protok vise od 100 l/h. Mozda da sam imao kakav iwagumi bez nekakvih horizontalnih prepreka, bi moglo proc, al u svakom drugom postavu nema teorije da to bude dosta. Cim se bilje razraste i pocne blokirat protok, ili stavis kakvo drvo u akvarij vertikalno, dio akvarija ostane bez dovoljnog dotoka co2 i gnojiva i pusiona, alge za cas. A to je kao preporuceno bilo za 30-60 litara.
Eto zasto broj veci filter uvijek treba po meni za svakog ozbiljniji biljni akvarij i tako cu svakom preprucivat.
Ostali filteri koji bi eventualno još odgovarali na akvarij duljine 60 cm bili bi osim mog fluvala 205, Tetra ex 700, JBL CristalProfi 250, Ferplast BluExtreme 700, dok bi za akvarij duljine 90cm bili idealni JBL CristalProfi 500, Tetratec EX 1200, Fluval 405, Ferplast BluExtreme 1100 s protokom od 1200 l/h. Za vece akvarije vidim da scaperi koriste po 2 ova veca filtera.
To ti je to. Nema bas neke prevelike mudrosti.