E ovo se cijeni. Povratak stare garde. Bog te maza lipo si ti toga izvuka it sumpa . Jedva cekam vidit lps reef od tvoje ruke. Si zaobisa sat od HEP-a kad ides na MH ? Sta je sa starim zivotom unutar tanka. Pamook bas mi je drago sta si ponovo pronasa izazov i volju
pep talk
sump sigurno nije čišćen 2 godine, a kako mi vrijeme sve brze prolazi, moguce i nesto vise... vjerojatno i jest vise od toga, tako da nije nist cudno da se nakupilo sr@nja u poprilicnom sloju
, a gledajuci u to, onda imas jos veci dojam "da se treba dobro nakanit" to ocistit, jer ima posla... i bilo je, ispirao sam šlaufom s jedne strane a grabio mutnu vodu na drugom kraju, sve dok nije postalo dovoljno poluprozirno da se moze sve izvuc na kraju lopaticom
... al ajd, to je bilo zaista nuzno za obavit, bez toga ne vrijedi ni pokretat nista drugo
HEP nazalost nisam zaobisa, iako bi vise nego volio
, ali - prije dvije godine promijenio sam 90ak komada LED-a (prve su trajale isto tako oko 2 godine), sol ih pojede relativno brzo jer sam maknuo "zastitnu" plastiku ispod njih - maknuo jer se toliko brzo prljala od soli da je sav "boljitak" oko LEDica bio nula zbog ovog perpetualnog filtera... LEDice nisu skupe, ali nije ni bas da ih ima malo... imam 3 armature po 80W svaka, plus 2 kom T5 od 80W (po jedna sa svake strane)... pa onda malo-malo krepa po jedan "niz" (jer su po 9 komada u seriji) pa taj cijeli niz ne radi... pa vadi plinsku lemilicu, pa gledaj koja je u prekidu, pa prebrikaj... pa tjedan dana sve 5, pa opet rikne... znaci, duševne boli du poa, pamook nula...
onda gledajuci da sam najzadovoljniji bio tamo nekad davno u samom startu - sa 2 kom 250W Giesemann-a
(vidim jedan nedavno u oglasima
) - a kako je od tada puno toga lakse i bolje sto se nabave tice (same HQI lampe, koloritet, naravno i cijena kod kineza) - odlucio se na ovu varijantu... u pocetku nisam imao ni klimu u toj sobi, a chiller se palio oko 4 popodne i radio do 11 dopodne iduci dan... u samoj sobi s tankom je temperatura zraka bila oko 33°C
... zadnjih par godina otkad je klima, nemam problema preko ljeta jer istu ostavim da radi 24/7 namjestenu na 27°C (zrak) i pici... chiller je jos uvijek u sistemu, ali vise kao backup ako zatreba, ili ako zimi jedan od dva grijaca zagovna pa ostane stalno ukljucen... znaci, temperatura nije vise problem...
od frenda dobio 4 kompleta po 150W ovih HQI (izvadjenih iz nekog haqosa - pise na staklu
), znaci trosak nabave opreme - nula veverica... same lampe i da mijenjam svaka 3 fookin mjeseca (a necu
) mi je nekakvih troskovnih 30ak € kvartalno... ali ako cu bit iole zadovoljniji (a trebalo bi
) - meni to vrijedi te nofce....
struja je "jedini" problem (osim nedostatka zdravog razuma
) ali to cu probati pomalo skompenzirati skracivanjem fotoperioda - trenutno je ovako - T5 se pali oko 19.00 a oko 20.00 reliquiae reliquiarum olim magni et inclyti regni
LEDica, i sve zajedno svijetli negdje do 5.00 ujutro... djelomicno je sve gurnuto u noćnu šihtu zbog troška, a djelomicno zbog toga sto vise ne boravim puno u toj prostoriji za dana (teren, obaveze), vec uglavnom popodne/predvecer/navecer - pa ce i fotoperiod biti prilagodjen tome, a adekvatno i skracen (mislim da cu T5 ostavljat i dalje da gore do jutra, vidjet cemo)...
to je tehnicka strana price, a bioloska - nabacim par fotki prije nego krenem sa kupusanjem grebena, za referencu... problem ce mi biti smjestiti sav kamen koji izvadim iz display-a u sump, a ne bih isao na smanjenje kolicine istog, tako da cu vjerojatno morati ex frag tank ponovo prikljuciti u sistem i u njega nabaciti kamen kao prikljucenu filtraciju... jedino moram naci nekakav alarm za prekid cirkulacije kroz njega, da ne prodje kao (dva puta do sada) frag tank da se usmrdio jer je pumpa riknula (2 put) a ja nisam bio bas tih par dana "u blizini" da skuzim na vrijeme
za volju i izazov - nemam pojma odakle mi
... bio kod Kize za vikend, isli na audio-diy druzenje u VŽ, i nekako mic po mic - dobio poriv, pa krenuo u akciju... financijski nije zahtjevno jer vise manje ima toga sto je hrčak skupio tijekom vremena (gledam pH sondu za Ca reaktor, stara riknula, nabavio novu pred sigurno 2 godine i stajala u ormaru
), tako da je trebalo samo upaliti pogon na sve 4 i nabiti glavu u smrdljivi sump
untiiruda, koji teletekst...
odsad samo kratka i telegrafska pitanja
out of coffee error
system halted