Prosinac 26, 2024, 18:47:20 poslijepodneNajnoviji Član: jantolekd

Autor Tema: Sluz u filteru i akvariju  (Posjeta: 8269 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
Sluz u filteru i akvariju
« u: Kolovoz 29, 2009, 19:48:47 poslijepodne »
Nabrzaka sam preletio neke starije teme ..i spominju se slični slučajevi..ali koliko vidim nitko nije dao odgovor..većinom se traže slike..pa da ne duljim ja ću staviti slike a vi mi recite kaj je to ..

Inače to se pojavilo nakon prve veće zamjene vode prije par mjeseci ..sa zamjene 15l vode(tjedno) sam prešao na zamjene 30l vode u 120L akvariju..sad sam trenutačno na zamjenama 10l vode tjedno..

Kad se prvi put pojavilo bilo ga je na staklu i u filteru..počistio sam ali od tada nikako da se toga rješim..počistim ali se opet vrati..trenutačno ga ima u filteru dosta i na staklu u manjim količinama..

Po meni izgleda kao neki kamenac..i hrapavo je na dodir..čisti se lako sa magnetom..dok se čisti razbija se u bijelu prašinu po akvariju..

Offline cann

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Kaj je ovo??
« Odgovori #1 u: Kolovoz 29, 2009, 19:52:06 poslijepodne »
kamenac nije sigurno, jer bar ga ja imam ko u priči :D, al se nikad tak ne formira ko na slici ko u neke kolonije, a kaj je to nemam pojma, al izgleda opako :roll:

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 29, 2009, 19:54:41 poslijepodne »
al izgleda opako :roll:

jel da.. :dead:

Kad sam to dobio prvi put..mislio sam si 100% kamenac..ali sad nisam tak siguran..(i sad ona melodija iz zone sumraka :D)

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=10551.0

I ovo imam takve bijele slojeve po anubiasu i kamenju..

Istina j eda mi se pojavila crna bradata alga..tj..da nemam dosta co2 u akvariju..ali da je to razlog ovog bijelog čudovišta..nisam siguran  -?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 29, 2009, 20:06:14 poslijepodne od Ace »

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2009, 13:10:06 poslijepodne »
nitko?

Offline nicol

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: zagreb
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2009, 16:13:54 poslijepodne »
ja isto mislim da nije kamenac jer moja je voda preprepreloša pa nema ničeg takvog na spužvi  -? samo su na stalku one bijele fleke proklete kaj teško idu dolje... al kaj je, e to nemrem pomoć nažalost  :o
Tko čeka, načeka se... :)

Zagreb :nuclear:

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2009, 18:18:02 poslijepodne »
Ajde ekipa..barem napišite nemam pojma..da znam da je netko pročitao temu..  :punch:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • codename franjo
« Odgovori #6 u: Kolovoz 30, 2009, 20:12:19 poslijepodne »
to ti je ljiga.  :up:

-eto , napiso sam.  :D

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2009, 21:40:47 poslijepodne »
Ljiga?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #8 u: Kolovoz 31, 2009, 09:11:22 prijepodne »
a da..ljiga :D

nešto..nemam pojma... ja sam imao par ljiga do sad, al ne još ovakvu... :)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Kolovoz 31, 2009, 11:13:27 prijepodne »
da, to ti je čistokrvna ljiga i rješavaš se toga na strpljenje....ko će dulje izdržat - ti čisteći ili to čudo pojavljujući se  :)

ozbiljno - provjeri vodu .... moooožda malo previše nekih kemikalija  :question:

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Kolovoz 31, 2009, 12:22:48 poslijepodne »
Ovakva se supstanca ponekad javlja kod primjene easy life FFM-a o tome su pisali na Betta svijetu kada su FFM dodavali direktno u boksove s ribama pa se po biljkama i podlozi stvarao bjelkast talog...

Offline Mario

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #11 u: Kolovoz 31, 2009, 14:34:50 poslijepodne »
Baš je čudno, nikad nisam vidio takvo nešto kod mene. :o :o
Rijeka - Hrvatska

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 31, 2009, 14:53:24 poslijepodne »
Ne stavljam nikakve kemikalije u taj akvarij osim sredstva za primjenu vode..jest da je akvarij totalno otišao  :-X , pojavile su se crne alge, pojavila se cijano, pojavila se nekakva zelena po zadnjem dijelu stakla..ali ovo bijelo je tu već mjesecima..puno prije svih ovih stvari..

Primjetio sam da mi riba ubrzano otvara usta , to se počelo događati od kad sam sve dobro ostrugao sa stakala, ali sam nakon toga promijenio samo 10 litara vode..neznam kaj da napravim..stavio sam dodatni zračni kamen u akvarij ali izgleda da ne pomaže ..mislio sam da promijenim veću količinu vode i mislio sam da stavim ffm-a..nikad ga nisam stavljao ali vidim da ga svi hvale..pa ako ima  :-X u akvariju možda on to pokupi..za početak.. šta mislite?

Offline .:Milutin.:

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Kolovoz 31, 2009, 15:09:52 poslijepodne »
hm.......
koliki ti je aq? jel veci od 100 litara??
ja bi nasao ribicama privremeni dom

temeljno oribao aq u kadi ili na licu mesta
znaci sve izbacio pesak/sljunak biljke sve sve sve
samo da ostane aq
uzmes lepo cetkicu bilo kakvu za zube i skidas te alge  temeljno ga isperes.....
i ponovo nanovo..
ali to je s moje tacke gledista
zali ako je veliki veci od 120 litara zaboravi
ako nije u kadu i  pod mlazom tusa te alge ribaj
mada mislim da ima neki magnet za to..

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Kolovoz 31, 2009, 15:15:21 poslijepodne »
Dobro isprati cijevi koje vode od pumpe do izlaza u akvarij i stakla, potom izmjeniti 40 do 50% vode i onda obavezno dodati easy life FFM da neutralizira sve kemikalije i otrove koje su se taložile u cijevima, na staklu i u podlozi.

Ovo mi se nesviđa da ribe ubrzano dišu a ubrzano mogu disati zbog manjka kisika u vodi (visoke temperature)ili zbog viška amonijaka, klora, C02 i nitrata ali i kada imaju škržne parazite ali im se onda u kasnijoj fazi zalijepi jedna a dišu samo na drugu škrgu...

Uglavnom očito je da kada imaš invaziju svakakvih algi da je došlo vrijeme ili za generalku ili za sređivanje trenutnog stanja.

Sretno.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 31, 2009, 15:22:16 poslijepodne »
Dobro sam sebi ću odgovoriti:

1. Ovo što vidim je ljiga..nitko nezna točno šta je to i kako se toga rješiti(preparat ili nešto slično)
2. Zbog ribe testirati vodu na amonijak, nitrate i ostale štetne stvari za ribe
3. imam samo jednu ribu zlatnu ribicu
4. filter je unutarni caymanov
5. akvarij je 120l kako sam napisao u prvom postu
6. mislio sam kupiti ffm pa ubaciti..vjerojatno ne može štetiti
7. zamjena 30 litara vode bi trebala pomoći
8. ubrzano disanje se javilo nakon struganja stakala od tih zelenih algi i te bijele ljige..znači sve to je ostalo u akvariju(filteru) jer sam nakon toga zamijenio samo 10 litara vode..

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • codename franjo
« Odgovori #16 u: Kolovoz 31, 2009, 16:16:05 poslijepodne »
"ljiga" ti je slično ko i "griža".  8)

postoji velika šansa da ti je ljiga došla od previše hranjenja.  ;)

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 31, 2009, 17:38:55 poslijepodne »
Premda ti je većina odgovorila kako to nije kamenac, pa eto najvjerojatnije i nije čistokrvni kamenac, ali dam se okladiti kako ta supstanca ima veliki postotak Ca. Gledaj to ovako, postoji više vrsta kristalizacije određenih minerala pa tako i CaCO3 naravno, neki minerali u sebe ugrađuju i neke druge atome pa tako automatski mijenjaju kristalnu rešetku i sva ostala svojstva od kojih neka vidimo i golim okom. Nešto slično ti nastaje i u špiljama a žove se špiljsko mlijeko.

A ovako ti to nastaje, to ti se pojavilo u filteru jel tako? Po rešetci na fotki pretpostavljam da je. U filteru ima puno bakterija i puno sojeva bakterija. E vidiš tako ti odrešene bakterije uzimaju iz vode određene tvari kao što je HCO3, tako izlučuju Ca,a on opet reagira s nekim drugim elemntima ili već formiranim molekulama i tako ti dobiješ tu kako to već svi zovu LJIGU. ;) :D
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 01, 2009, 17:53:53 poslijepodne »
"ljiga" ti je slično ko i "griža".  8)

postoji velika šansa da ti je ljiga došla od previše hranjenja.  ;)

ljiga, griža..sad mi je sve jasno   :nuclear:
A od previše hranjenja..nema šanse..imam jednu zlatnu ribicu na 120L i nju hranim dva puta na dan..manje količine..

Premda ti je većina odgovorila kako to nije kamenac, pa eto najvjerojatnije i nije čistokrvni kamenac, ali dam se okladiti kako ta supstanca ima veliki postotak Ca. Gledaj to ovako, postoji više vrsta kristalizacije određenih minerala pa tako i CaCO3 naravno, neki minerali u sebe ugrađuju i neke druge atome pa tako automatski mijenjaju kristalnu rešetku i sva ostala svojstva od kojih neka vidimo i golim okom. Nešto slično ti nastaje i u špiljama a žove se špiljsko mlijeko.

A ovako ti to nastaje, to ti se pojavilo u filteru jel tako? Po rešetci na fotki pretpostavljam da je. U filteru ima puno bakterija i puno sojeva bakterija. E vidiš tako ti odrešene bakterije uzimaju iz vode određene tvari kao što je HCO3, tako izlučuju Ca,a on opet reagira s nekim drugim elemntima ili već formiranim molekulama i tako ti dobiješ tu kako to već svi zovu LJIGU. ;) :D
Hvala na iscrpnom odgovoru :up:, ali ja sam se više nadao nečemu tipa "napravi to i to da se rješiš toga .." ;)
Ta "supstanca" izgleda kao kamenac..kad se čisti imam osjećaj kao da stružem kamenac..

Znači ako je "ljiga" kako je se rješiti?

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 02, 2009, 08:13:42 prijepodne »
Gle ja sam također toga imao pune stijenke filtera, pogotovo ako ga duže vrijeme ne čistim.
A kako se riješiti, a gle nije to niš opasno, ako imaš ribe koje zahtjevaju mekaniju vodu i kiseliju, poradi na tome, a ako ne ništa malo češće čistiti filtere.
Meni osobno ta kalcijeva blatasta tvorevina i nije nešto naročito smetala, u filteru je pa se nevidi i super.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #20 u: Rujan 02, 2009, 08:30:31 prijepodne »
a čuj, kako da se da savjet za rješavanje, kada je očigledno da bi prvo trebala kemijska analiza... ne mogu se takve stvari od oka odšacat i bacit kemijsko biološka uzročno posljedična veza popraćena formulama... neke stvari su jedinstvene za neke akvarije i uvjete, da nije tako svi bi imali klonirane parametre i ne bi baš imali o čemu raspravljati...

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 02, 2009, 09:14:09 prijepodne »
Točno tako Vedrane, i ovo kaj sam ja rekao su samo pretpostavke, da bi se točno otkrilo što je i zašto je potreno je analizirati vodu, možda čak i malo mikroskopiranja. Ja sam se susreo u svom akvariju sa nečime što odgovara opisu ovog čuda.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #22 u: Rujan 02, 2009, 11:15:30 prijepodne »
Točno tako Vedrane, i ovo kaj sam ja rekao su samo pretpostavke, da bi se točno otkrilo što je i zašto je potreno je analizirati vodu, možda čak i malo mikroskopiranja. Ja sam se susreo u svom akvariju sa nečime što odgovara opisu ovog čuda.

I ja sam se susreo sa time,najviše  na spužvama u filteru i na unutarnjim stijenkama istog,znam da imam tvrdu vodu i gro sretnih i korisnih mikroorganizama u filteru  :) Pa pretpostavih također da je to uzročno posljedična veza. Ribe zdrave,bilje također,voda bistra= ja sretan .

Offline Ace

• Punopravni član
Odg: Sluz u filteru i akvariju
« Odgovori #23 u: Rujan 02, 2009, 13:37:42 poslijepodne »
E to je već bolje..
Znači nisam jedini koji je imao problema s ovom stvari..
I ja sam mislio da bi bilo dobro provjeriti testerima neke parametre vode(nemam testere, a i neznam od kojih bi prametara krenuo, možda tvrdoću vode..)

Ja imam toga u filteru(vidi se na slici) i nešto sitno se pojavi na staklu, nije da mi je to primarna briga trenutačno u akvariju jel mi u akvariju vlada mali kaos što se tiče stanja s algama..naime cijano koja je bila stalno prisutna uz stijenku stakla je buknula u određenoj količini i na biljkama i na šljunku, pojavila se bradata alga a ima nešto zelene i smeđe alge..sve u svemu nije dobro ali može biti i gore..

E sad, što je dovelo do tog stanja:
1. Lampe su starije, imaju nekih 7-8 mjeseci i nisu nikad čišćene(dosta kamenca na njima)
2. bilje je dosta naraslo, a nisam dodavao nikakva gnojiva ni co2 u taj akvarij
3. Filter sam čistio svakih 3-4-tu promjenu vode(tjedana), a filter spužvice nisu mijenjane(uzete su isto prije nekih 7-8 mjeseci)..dali bi imalo koristi uzeti jači vanjski filter  -?
4. Igranje sa različitim tjednim promjenama vode..prvo sam išao sa 10 litarskim (120L akvarij) tjedno, da bi prešao na 30L (tu se pojavio prvi put ovaj "kamenac") da bi se opet vratio na 10-15 litarske zamjene..

i mogu potvrditi ..čim malo ne pratiš akvarij..to je dosta algama da krenu  :punch:

P.S. Sorry ako sam neprecizno postavio naslov teme, vidim da je to netko promijenio  ;)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
Odg: Sluz u filteru i akvariju
« Odgovori #24 u: Rujan 02, 2009, 14:04:02 poslijepodne »
ma zaboravi testere, rekoh kemijska analiza :D ovakve ljige se ne daju razotkriti samo sa par hobi testova ;)