Jedno pitanje na koje nisam uspio naći odgovor.
Naime mnogi akvaristi tvrde da varirajuća razina co2 u akvariju može stvarati neke alge. Ono što mene zanima je: ako mi na početku foto perioda boja u drop checkeru zelena,a na kraju foto perioda ide na žućkasto ,jel se to podrazumjeva pod variranje co2?
Treba li u akvariju tijekom foto perioda stalno biti ista boja u drop checkeru(zelena) ??
To je točno! Boja u Drop checkeru bi trebala biti konstantna. Pošto koristiš diy to ćeš malo teže postići nego sa bocom.
Kod novo postavljenih akvarija, a i kod akvarija kod kojih se brzo mijenja volumen biljne mase trebalo bi konotaciju održavati konstantnom ili ju s vremena na vrijeme podešavati. Manji je problem to što si naveo (u početku zeleno a na kraju žuto) nego npr. (u početku plavo a na kraju zeleno). Ja u svojim akvarijima ponekad namještam pravu koncentraciju i po par tjedana u početku. Dok ne dobijem istu boju u Drop Checkeru tokom cijelog foto perioda. Zapravo je to igra koliko prije početka foto perioda početi sa dodavanjem da bi se na početku postigla željela koncentracija, koja bi se trebala zadržati tokom cijelog perioda. Kod mene je slučaj da npr. u 60p počinjem 3h prije paljenja lampi sa 1.5 mjehura po sekundi. To mi daje optimalno zasicenje prije paljenja lampi i tokom cijelog perioda. Dok npr kod mog 120p počinjem 5h prije sa 3-4 mjehura po sek.
Dva bitna parametara koja te ograničavaju su tvrdoća vode kH i temperatura smjese (u tvom DIY) slučaju. Temperatura tvoje smjese će određivati brzinu reakcije. Ako temp ne možeš održavati konstantnom tada bi mogao imati varijacije u količini (mjehur/sek). Iz tog razloga je boca optimalna stvar. Jest da košta ali ako si već zaronio u CO2 brzo ćeš možda shvatiti da se isplati investirati u CO2 sistem i time si olakšati život i smanjiti potencijalne probleme u tvome akvariju.
Kod nestabilnih DIY sistema ne bi preporučio jako doziranje gnojiva je ne znaš hoće li biljna masa uz nestabilnu koncentraciju moći to gnojivo iskoristiti. Što bi moglo rezultirati gomilanjem nepotrosenog gnojiva iz dana u dan sve više i više što se ponekad niti sa 50%promjene vode ne može stabilizirati.
Nada se da sa pomogao 😃