Pozdrav svim Aquascapericama i Aquascaperima,
Prošlo je skoro 10 godina od mog zadnjeg posta na ovom forumu. Bilo je to vrijeme jednostavne tehnike, fluorescentnih lampi i CO2 sistema od aparata za gašenje požara.
Moj život se isto tako u međuvremenu promijenio. Ali akvaristika je bila uvijek prisutna pa ponekad sam hendlao i po 4 akvarija.
Danas je tehnologija otišla daleko naprijed. Na tržištu se mogu naći svakojake LED lampe, kompjuteri za akvarije, raznorazni CO2 sistemi i sl. O podlozi za akvarije da ne pričam.
Toliko noviteta da te glava zaboli kad dublje zaroniš u te tematike.
U ovoj temi želim vam predstaviti moj zadnji uradak sa kojim sam uistinu zadovoljan.. Naravno da ima tu i tamo još za popraviti i pričekati da se biljke razviju, ali u globalu je to - to.
Ali najbitnije mi je predstaviti vam suvremenu verziju akvaristike koju slijede svjetski poznati Aquascaperi.
Samim time želim svim početnicima i čitateljima ovoga foruma približiti akvaristiku, ne kao Science Fiction, već kao hoby koji svi ovdje uživamo - ali sa jednostavne i razumljive perspektive.
Za početak želim vam predstaviti opremu:
Akvarij: ADA 60p - 60x30x36 (LxBxH) - Rimless White Glass sa staklenim ADA poklopcem
Rasvjeta: Twinstar II 600S (radi na ca 80%)
Filter: Oase Biomaster Thermo 350
CO2: Boca 2,5kg
Diffusor: JBL Inline Diffusor
Inflow: Glass Lily Pipe
Outflow: Glass Outflow
Podloga:
1. sloj - Vulkanski kamen (granulacija 10-15mm) - vrtni centar. Potrebno ga je dobro dobro oprati. Nije nužan ali sam htio dobiti na visini u stražnjem dijelu pa je to najjeftinija varijanta.
2. sloj - ADA Power Sand Special S 2kg - sasvim dovoljno - mislim da mi je čak i 0,5 kg ostalo viška.
3. sloj - ADA Amazonia
4. sloj - ADA Amazonia Powder (vrlo tanki sloj preko ADA Amazonia - radi lakšeg sađenja - 1 do max 2cm)
Mnogi se možda pitaju zašto toliko slojeva?
Odgovor je vrlo jednostavan. "Dobre" ili "korisne" bakterije nastanjuju se u cijelom akvariju, filteru i podlozi. Da bi bakterije opstale, živjele i množile se potrebno im je dovesti kisik. Tako da već u prvome sloju (vulkanski kamen) grube granulacije se odvija lagana cirkulacija vode i bakterije profitiraju od dovedenog kisika. Samim time sam uvelike povećao površinu koju će bakterije nastaniti, a time se drastično poboljšava biološka filtracija. Ne samo u filteru već i u podlozi. Kad se govori o bakterijama, mnogi akvaristi pomisle na bakterije u filteru. Ali bakterije u podlozi su isto tako bitne kao i one u filteru.
Aditivi i bakterije:
ADA Bacter 100
ADA Tourmaline BC
ADA Clear Super
Aditive i bakterije sam "poprašio" između sloja 1 i 2 i isto tako 2 i 3.
Aditivi nisu nužni. Ali iz mog iskustva mnogo brže se uspostavi stabilna biološka filtracija u podlozi.
Filter:
Kao sto sam već napisao - Oase Biomaster Thermo 350
Prvi puta koristim ovaj filter. Velika prednost filtera je njegov predfilter, koji se može izvaditi bez da se filter odvaja iz sistema ili skida glava filtera. Što zaista olakšava cijelu igru oko filtera. Filter sam naša u oglasniku za smiješnu cijenu. Sav originalni filter materijal sam izvadio i bacio u smeće. Sve one plave spužve, kamenčiće, cilindriće i loptice. Filter sam napunio sa Seachem Matrix filter materijalom i ubacio jednu vrećicu Seachem Purigen (kako je propisano za moju veličinu akvarija).
Eh sad - što je to Seachem Matrix a što Seachem Purigen?
Seachem Matrix je ultraporozni kamen. Još porozniji od vulkanskog kamena. Proizvođač kaže da jedna Litra Matrix-a ima površinu od ca. 700m2. Pa si možete zamisliti koliko je to velika površina koju mogu naseliti vaše bakterije. Ja sam osobno u filter stavio 4 litre što bi bilo dovoljno za akvarij od ca 2000L. A možda i više.
Mnogi se pitaju zašto toliko? Prvenstveno radi biološke filtracije. Moj akvarij ne mjeri niti nitrite niti nitrate u vodi. To je apsorbirano od strane bakterija. Sve nitrate koje ubacujem gnojivom iskoriste biljke vrlo brzo. A koncentracija nitrata ostaje vrlo vrlo niska u akvariju. Samim time moje biljke su lijepe i crvene. Ali o tome u danjem tekstu kada ću pisati o gnojenju. Dakle - Matrix samo naučili što je i čemu služi.
Ostao je još Seachem Purigen.
Seachem Purigen je "plastika" - polimer. Koji dolazi u pakiran kao vrlo sitne kuglice. Malo veće od šećera. Stavite ga koliko je propisano na ambalaži u finu najlon čarapu i napravite čvor da ne može izači van. Naravno da pore od čarape moraju biti finije od granulacije Purigena.
Što radi Purigen? Purigen "purificira" vašu vodu u akvariju (ali ne biološki) i odstranjuje sva bojanja tanina i sl. Tako je vaša voda kristalno čista. U kristalno čistoj vodi svijetlost prolazi jednostavnije od izvora svjetlosti (vaše lampe) do dna (podloge). A to svi želimo - maksimalno iskoristiti našu rasvjetu, a time i struju koju plaćamo.
Kao što sam rekao - ne koristim nikakve spužve, vate i sl. nije potrebno. Moje biljke ne odbacuju listove i redovno usisavam podlogu i podižem eventualni mulj koji prilikom mjenjanja vode izbacujem van.
Gnojenje ADA režim
U ovom malom projektu želio sam isprobati ADA gnojiva. Akvarij je pokrenut prije 4 mjeseca. Od drugog tjedna sam počeo sa gnojivima. Zašto ne prije? Nije potrebno. Podloga ADA Amazonia je poznata da je jako jako bogata nutrijentima. Tako je na početku potrebno stvarno mnogo često mijenjati vodu.
1. Tjedan - svaki dan 50%
2. Tjedan - svaki drugi dan 50%
3. Tjedan - svaki treći dan 50%
4. Tjedan i nadalje - 1x Tjedno
Mnogi od vas će reči - wow - ovo je ambiciozno. Zapravo je, ali to traje samo mjesec dana. I samim time ste sveli mogućnost pojave algi na "0" nulu. Ja nemam apsolutno nikakvih znakova algi.
Gnojiva koja koristim - prema uputama proizvođača:
ADA Green Brighty Neutral K
ADA Green Brighty Mineral
ADA Green Brighty Iron
ADA Green Brighty Nitrogen
Gnojenje sam poćeo od sredine drugog tjedna i to prvih mjesec i pol dana (dok akvarij nije bio 2 mjeseca star) samo ADA Green Brighty Neutral K i ADA Green Brighty Mineral. Nakon 2 mjeseca starosti akvarija počeo sam dodavati još i ADA Green Brighty Iron. I nakon 3 mjeseca starosti ADA Green Brighty Nitrogen. I tako ostaje nadalje.
ADA podloga i ovaj režim gnojenja su savršeno usklađeni.
ADA režim gnojenja svodi nutrijente (koje mi gnojenjem ubacujemo u akvarij) na potreban minimum. Što to znači? To znači da kada pognojimo akvarij - mi smo dodali dovoljnu količinu gnojiva koju biljke u vrlo kratkom vremenu mogu apsorbirati. Tako da ne ostaje višak gnojiva u akvariju - od kojeg mogu profitirati alge.
Možda su neki od vas primijetili da nema dodavanja fosfata? DA! To je istina. ADA režimom ne dodajete fostate. Fosfati u vašem akvariju će doći od nepojedene hrane i ostalog otpada u akvariju.
Vrlo bitna stavka je napučenost akvarija ribama i ostalim organizmima. Ovakvi akvariji se zovu biljni akvariji - samim time su biljke u prvome planu. A ribe u drugom. Tako da ne stavljajte previše riba u akvarij.
Temperatura akvarija je 22C. Nije potrebno više. Zapravo što je veća temperatura to ćete imati više problema sa algama. Ali 22C je dovoljno niska temperatura da vaše bakterije se množe i rade svoj posao. Ako imate ribe koje iziskuju više temperature - tada povisite temperaturu na minimalnu potrebnu. Ja sam Beta ribe držao na 22 i živjele su godinama i bile predivne. To je samo primjer.
Ja osobno ne bi išao preko 25 stupnjeva ako to nije potrebno.
CO2:
Boca + Inline Diffusor.
Koncentracija: 30ppm
Ventil se pali 4 sata prije paljenja svijetla kako bi se pravovremeno uspostavila CO2 koncentracija. Zašto? Zato što oscilacije u koncentraciji CO2 ćesto prouzrokuju razne alge. Ako je vaša koncentracija CO2 u akvariju - od paljenja lampi pa sve do gašenja lampi - konstantna - tada nećete imati velikih problema s tipom algi koje profitiraju zbog oscilacije koncentracije CO2 u vašem akvariju. A s druge strane vaše biljke će uvijek imati dovoljno hrane. Hrane? Da hrane - CO2 je najbitnija hrana za Vaše biljke.
Rasvjeta:
Twinstar II 600S
1. Tjedan - 50% - 5h
2. Tjedan - 60% - 6h
3. Tjedan - 70% - 7h
4. Tjedan i nadalje - 80% - 8h
Stao sam na 80% i 8h je mi je ta rasvjeta daje optimalan rast i brzinu rasta biljkama. A isto tako se savršeno poklapa sa režimom gnojenja kako propisuje proizvođač.
Isto tako sam primijetio da se sve Rotale zatvaraju (skupljaju listove) već pri 8h osvjetljenja - sto bi značilo da ne vrše više fotosintezu i spremne su za počinak.
Biljke:
Rotala Rotundifolia
Rotala Rotundifolia Green
Rotala Colorata
Rotala Rotundifolia H'Ra
Rotala Bonsai
Hygrophila Araguaia
Staurogyne Repens
Blyxa Japonica
Micranthemum Monte Carlo
Eleocharis Mini
Ribe:
Otocinclus Affinis 4x
Trigonostigma espei ca. 15x - već 4 godine stare
Kozice:
Amano koze
Puževi:
Neritina pulligera 4x
Ako imate kakva pitanje, pokude ili pohvale vrlo rado ću na vaša:
Pitanja odgovoriti
Pokude prihvatiti
a pohvale će me razveseliti
Ima se tu još jako puno za pričati, što možemo isto tako kroz komentare.
Nadam se da je text interesantan i informativan. Ovo nije prvi akvarij koji sam tako postavio, ali je prvi režim gnojenja koji sam tako isprobao.
To make a long story shorter - nadalje fotke od samog početka.