Dobro jutro društvo!
Tu sam, nego ne stignem da pišem. Gužva na poslu, kući, oko kuće.
Ne slušam cajke
. Postoji rock radio u Bg. Onako, nije loš. Puštaju komercijalni mekani rock uglavnom.
Sa kafanom i gemištom sam umeren, balansiram kao sa prihranom i co2, tako da nema sankcija
.
Što se akvarijuma tiče, stvari idu na bolje.
Evo šta sam radio ovih dana:Čistio ga svaki dan, već danima, i pri tome zamenim oko 10-20% vode koju usisam;
Ubacio siporax perlice u filter;
Sveto i CO2 namestio da budu stabilni;
Smanjio fotoperiod i CO2;
Ukinuo mikro makro na 5 dana;
Nedeljno zamena 50% vode;
Ubacio još dosta biljki;
Ubacio 2 mala ancitrusa i još 2 mužjaka gupike;
Evo kakva je situacija trenutno:Alge su polako prestale da se šire i svaki dan ih je bilo lakše ukloniti. Kritična je samo u parvula iz koje ne mogu potpuno da ih uklonim.
Jedan ancitrus me oduševio. Ta riba čisti biljke isto kako bi i sam radio sa sam na njenom mestu. Npr ludwigiu, krene redom list po list. Prvo odozgo pa odozdo. Kad završi, list se sija kao ispoliran, a on pređe na sledeći. A za njim uvek visi gov** od 10 cm. I ne staje. Drugi je lenština. Gupike takođe stalno "kljucaju" alge.
Pre nekoliko dana sam vratio prihranu na preporučeno i počeo da na dva sata (u sred fotoperioda) uključujem treću kinesku led lampu 10W. Kad je upalim biljke za 5min počnu da perlaju duplo brže. Zadovoljan sam kako biljke rastu. Echinodorus je izbacio dva nova lista koja su za par dana narasla 10 cm. Ludwigiu sam kratio na pola jer je stigla do vrha. Gornji listovi su joj baš crveni. Nana na svaki par dana izbaci po koji list, jedino što su na njoj imam malo crne i zelene tačkaste alge. Sviđa mi se marsilea hirsuita koja se baš brzo širi. I parvula raste, ali je guše alge. Ne znam da li bi bilo dobro da je ošišam? I ostalo bilje raste i perla. Izbacio sam sagitariu koja nikako nije htela i cubu koja je rasla ali nisam mogao da čistim alge sa nje jer je plitak koren.
Eto to je trenutno stanje. Već vidim da će pola bilja morati napolje zbog mesta, ali mi je zanimljivo da ih gledam kako rastu. Imam 15 vrsta biljaka
.
Evo nekih sličica (nije neki kvalitet) i mog pomoćnika u akciji.