Pozdrav.
Imam već dosta iskustva s akvarijima i to poglavito malim akvarijima (ponajviše zbog manjka prostora). Moje iskustvo s algama mi kaže da obično par stvari u akvariju neštima. prvo, da bi alge bujale, znači da ima previše hranjivih tvari u vodi koje bilje nemože potrošiti. Drugo, pogrešno namješteno dnevno trajanje rasvjete. Ako je ima previše , ili pak premalo. najbolje rješenje jest. Prvo, temeljito čišćenje i izmjena vode (neznam koliko je tko iskusan, pa ću probati napomentuti i sitnice koje smatram bitne). Drugo, struganje svih algi koliko ide. Treće, prilagoditi rasvjetu (ako je dobra rasvjeta 7 sati je uobičajena start pozicija i uglavnom paše za većinu bilja u akvariju). četvrto, Svakako smalji "opterećenje" na akvarijski biotop, tj. Možda imaš previše ribica u akvariju. Česti problem su i loši filteri u start kitovima pa voda često nema dobru biološku filtraciju. Ja recimo imam Eihem Liberty 75 "hang on back" filter u 34 litarskom akvariju sa filtermaterijalom od sintetičkih vlakana i jedno 10 tak keramičkih kuglica za dodatnu biološku filtraciju. I meni samom se znamo u početku moje akvarijske karijere desiti da sam vijeli akvarij morao rasformirati , pa ispočetka.
E sad bitni detalji, Aktivni ugljen koristiti samo ako si morao u akvarij dodavati ljekove i to nakon što isti odrade svoje, pa potom maknuti. Drugo, filter, ako ga ispireš, obavezno peri samo u akvarijskoj vodi koju si izvadio kod izmjene vode ili pak u filtriranoj vodi (koju toplo preporučam). Moj se brat igrom slučaja bavi filtracijom vode pa imam jedan cijeli sistem instaliran ispod sudopera, nije velik ali zadovolajva sve potrebe za akvarij te i sve ostalo. Filtrirana voda u startu olakšava život u akvariju i smanjuje vjerojatnost za alge. Sigurno sam dosta toga zaboravio, pa me slobodno nadopunite. Eh da, ako doziraš tekuće gnojivo u akvarij, svakako pripazi da ne pretjeraš jer i to može uzrojkovati bum algi također. Pozdrav.