Pozdrav svima na forumu.
Pišem svoj
prvi post i svoja
prva iskustva sa akvaristikom. Pretpostavljam da tako kreće većina vlasnika ribica. Dakle, bez ikakvog iskustva sa savjetima iz dućana kućnih ljubimaca.
Najprije da objasnim zašto COVID-19 akvarij.
Mama mi je nedavno umrla od COVID-a i ostavila zlatnu ribicu. Žao mi je bilo "blaga" i ja ribicu sa kugla akvarijem donio kod sebe - doma. Jedino društvo koje je ribica imala je bila jedna umjetna biljka puna algi. Ribica je živjela u toj kugli narednih nekoliko mjeseci. Sin (9 godina) je bio oduševljen prvim kućnim ljubimcem u životu. On, sada, ima obavezu hraniti ribicu koja je, u međuvremenu, dobila ime - Karlo.
Onda mi je, opet bilo žao "blaga" pa smo odlučili kupiti veći akvarij za Karla. Veličina akvarija se je odabirala (u dogovoru sa suprugom) prema ormaru gdje će biti akvarij smješten i kako će se uklopiti u prostor. U blagavaonici imamo jednu komodu gdje su stajali ključevi, a sada je tu akvarij i - odlično se uklapa u prostor. Koji akvarij? Aquael 54 l kupljen u Pet Shopu. Filter i lampa. Grijač nisam ubacio, jer mislim da nema potrebe. Pijesak i neki "kamen" da nešto bude unutra. Plus još 2 pajčolanke: Ivana i Teo (tako se zovu).
Dakle, 3 ribe i jedan anubias. Biljku ne diraju. Ali, vrlo brzo, pojavila se neka crna alga. Onda sam pročitao da treba češće mijenjati vodu. Pa sada 1x tjedno mijenjam 20 % vode i algi je sve manje. Mislim da je i lampa prejaka pa da zato alge rastu tamo gdje je najtoplije/najsvjetlije. Lampa ima tri snage - najjaču, srednju i "noć". Nekako mi se čini da je srednja optimalna.
Onda mi je sin nacrtao podlogu koju smo zalijepili iza akvarija. Kasnije sam pročitao da je bolja crna. Sada smo na godišnjem pa ćemo i crnu napraviti.
Nakon toga, kupio sam još dvije biljke. Onu bližu - Echinodorus quadricostatus - nema je više. Baš im je bila fina. Onu iza - Cryptocoryne becketti - samo su malo gricnuli. Možda i na nju navale nakon što ovu dokrajče u potpunosti.
Kasnije sam pročitao da biljke vole CO2 i naravno, gnojivo. Kupio CO2 i gnojivo u tekućini. Stavio na špricu dozu koja treba i, nisam samo ubacio u akvarij. Nego sam na anubiusove crne alge malo istrljao sa time (u akvariju). Za par dana - nema algi, a anubias raste k'o lud.
I na kraju. ribe lijepo napreduju - dobre su boje, razigrane i imaju cijele repove. Biljke lijepo rastu. Novih algi nema. Cijela obitelj zadovoljna.
Ono što planiram sljedeće je da se riješim one umjetne stijene i ubacim neko lijepo riječno kamenje u akvarij.
Tek kasnije sam na ovom forumu pročitao da je akvarij premali za ribice. Nažalost, veći tu ne stane. Ali, otvorio mi se horizont da polako krenem sa velikim toplovodnim akvarijem, jer mi je sva ova zezancija sa ribama postala "gušt". U nekoj bližoj budućnosti, nadam se. Isto tako se nadam da me nećete previše popljuvati obzirom na sve greške koje radim. Ja sam, za sada, zadovoljan sa svime i baš nam je fora akvarij.
Hvala svima na dobronamjernim savjetima.
Evo i slike.