Pozdrav svima i svako dobro u novoj 2022. g. želim svima vama, vašim obiteljima i vašim ribicama,
Već dugo sam van akvaristike no nedavno sam dobio velik poticaj za povratak u te vode (😊) u vidu ove ljepotice sa slike u privitku.
Radi se o akvariju >250l (unutarnje dimenzije do pregrada su 121x46x50), proizvođača Euraquarium, a prema oznakama datira iz 1996.g. Planiram ga na proljeće "renovirati" i pustiti u pogon. Bit će strogo slatkovodni, iako još nisam odlučio što ću unutra ubaciti. Obzirom da sam već godinama van zbivanja, ovdje sam da skupim informacije, prijedloge, kao i riješim mnoge nedoumice koje imam. I, naravno, da se malo pohvalim!
Dakle, planiram:
*Rastaviti i ponovno slijepiti akvarij. Napravljen je od naizgled vrlo kvalitetnog 1cm debelog stakla sa tvornički izbrušenim rubovima. Nisam još provjerio kako je originalno složen (ne mogu ga sam izvući iz postolja), ali za sada je plan očistiti staklo i ponovno ga sklopiti "na suho" sa nekim distancerima, te ubrizgati silikon direktno unutar šavova "odjednom". Nisam se sam bavio sastavljanjem akvarija, pa sam oko ove metode i tehničkih detalja zahvalan na bilo kakvim savjetima. Silikon koji planiram je Soudal Silirub AQ prozirni. Zasad imam dvije tube (2x300ml), ali nisam siguran da li je to dovoljno.
*Skinuti unutarnji "filter" (ionako je oštećen i nekompletan) i zamijeniti ga nekim vanjskim kanistarskim. Prijedlozi oko konkretnog modela i gdje i kako nabaviti su dobrodošli.
*Zadržati postojeću stalažu ako mislite da je adekvatna. Kad sam ju donio doma bila je sva rasušena, ako je uopće originalno i bila lijepljena, tako da sam ju komplet rastavio i ponovno zalijepio. Iako je očito da je to original po dimenzijama akvarija, malo me brine izvedba desne strane (vidi se na slici), koja ima nosivi dio samo u sredini, pa su rubovi desne strane akvarija "u zraku". Da li je to dovoljno čvrsta/adekvatna stalaža ili da poduprem nečim te rubove polica ili da ju zamijenim komplet? Nalazim se na potresom pogođenom području, pa me malo i to brine jer nas svako malo "zaljulja".
*Zadržati poklopac, ali zamijeniti klasičnu rasvjetu i njenih cca 3-4kg tereta u vidu balasta sa nečim modernijim. Ne znam da li postoje kakve gotove led cijevi koje pašu u neon grla, ali htio bi nešto što se može elektronski kontrolirati (dan, noć, sumrak, automatika, podesivo, spektar koji odgovara biljkama itd...)
*Da li netko zna gdje se ovih dana mogu nabaviti manje količine amonijaka? Planiram ciklirati akvarij kemijski, bez riba.
*Nekada davno je to bio više SF ili projekti naprednih entuzijasta, ali danas možda postoje neki kompjuterizirani kontroleri koji brinu oko pumpi, filtracije, grijanja, nivoa i osnovnih parametara vode, možda i rasvjete?
*Bilo kakav drugi savjet/prijedlog? Gdje se danas nabavlja hrana, biljke, oprema…