Subota, Listopad 20, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Izrada CO2 reaktora

ImageCO2 je važno gnojivo za rast biljaka, te ako ga u vodi nema dovoljno, biljke vam neće rasti ni uz veću količinu svjetla. Komercijalni aparati za gnojenje biljaka sa CO2 su skupi ( 150 eura na više), CO2 u tabletama je zgodan ali isto ima svoju cijenu (oko 70 kn za paketić), tako da je za akvariste plićih džepova najbolje riješenje uradi sam

Evo što vam je potrebno, plastične boce od 1.5 L i 0.5L sa pripadajućim čepovima, zračni kamen ( ne nužno) i akvarijska crijeva . Od alata trebate bušilicu, ljepilo ili silikon i nešto hladno za popiti...
Image


Uzmete svrdlo promjera crijeva i na čepu od veće flaše izbušite rupu u sredini. Na čepu od manje flaše izbušite dvije rupe, ne preblizu rubu.

 
Image Image


Provučete crijevo par cm kroz čep od veće flaše, a njegov drugi kraj provučete kroz čep od manje flaše tako da dolazi do njenog dna. Manja boca ima ulogu filtera, ako se kamen spusti u akvarij direktno iz reaktora , s vremenom se na njemu može stvoriti sluzava masa, što baš nije oku ugodno.

Image

Kroz drugu rupu na čepu provučete crijevo koje će ići u akvarij tako da izmjerite dužinu potrebnu da spustite zračni kamen do dna akvarija.

Image
 
Mjesta gdje crijeva prolaze kroz čepove zabrtvite ljepilom ili silikonom

U veću bocu stavite 2 šalice šećera od 2 dl, napunite je do pola sa mlakom vodom (ne vrućom) i dobro je izmućkate. Tada stavite malu čajnu žličicu kvasca u prahu i stavite čep na bocu. Manju flašu napunite do pola sa vodom i nju također zatvorite (pri zavrtanju okrećite bocu, a ne čep kako se crijevo ne bi zapetljalo).

Image
 
Zračni kamen stavite u akvarij i kroz neko vrijeme počet će izlaziti mjehurići CO2. Smjesa je aktivna dok kvašćeve gljivice ne potroše sav šećer, ova količina traje otprilike mjesec dana.

Image

Zračni kamen je samo jedna od mogućnosti. Možete složiti malu čašicu koju okrenete naopačke i koja se puni sa CO2 koji se na taj način rastapa u vodi ili možete kraj crijeva spojiti na izlaz filtera koji će raspršiti CO2. Upotrijebite maštu.

OPASKA!
Reaktor se s ovim omjerima šećera i kvasca uspješno koristi u gusto zasađenom 140 litarskom akvariju sa 72 W svjetla sa reflektorima već nekoliko godina.
Što bi se moglo dogoditi u slučaju manje litraže akvarija, a povećane količine kvasca,tj. veće količine CO2 , spada u sferu -što bi bilo kad bi bilo. Previše CO2 u malom akvariju, sa malo biljaka i nedovoljnom rasvjetom bi moglo naškoditi ribama, zato -OPREZ MOLIM!!

Tko je online?

Imamo 53 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...