Ponedjeljak, Listopad 22, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Vanjski filter

ImageIznerviran nenormalno skupim vanjskim filterima koji se nalaze na našem tržištu odlučio sam napraviti nešto što bi imalo barem sličnu funkciju. Malko sam proučio slike takvih uređaja na Internetu, nervozno prošetao po sobi dva tri puta, počešao se po glavi i dosjetio se ovome: (jel vam liči na scenario jednog svima poznatog crtića ?)

Prionuh na posao. U lokalnom Getrou na odjelu lonaca našao sam savršenu posudu. Posuda za držanje špageta! (cca 25-30 kn). Em liei na filter, em je fino prozirna pa au znati kad je filter materijalu vrijeme za čišaenje, a što je najvažnije, poklopac odlično "dihta". Idući korak, pumpa, riješen je u lokalnom zoo-shopu. 1000 litara na sat, max visina 1,5 m. Više nego dovoljno za moj akvarij. Cijena sitnica (160 kn).

Image Realizacija nije bila problem. Probušiti posudu i poklopac za cjevčice promjera 8 mm čas posla (običnim kuhinjskim nožem). Učvrstiti cjevčice silikonom ili još bolje glue-gunom isto nije mudrost. Manji problem je bio pričvrstiti pumpu za posudu. U obzir nije dolazilo fiksno lijepljenje, jer onda ne bi bilo moguće prilikom čišćenja očistiti rotor pumpe. Stoga sam se poslužio tzv. duck-tapeom, vodootpornom trakom. S obzirom na dizajn pumpe koju koristite možda će vam trebati koljeno za spoj na pumpu, a možda i ne. Meni je uglavnom trebalo, a imao sam ga otprije. Znam da se može nabaviti u zoo-shopovima po par kuna. Još malo lijepljenja tekućom plastikom (glue-gunom) i to je to. Filter napunite filter materijalom (svako ima svoju kombinaciju, a ako ne znate, potražite savjet). Poklopac pričvrstite kako znate i umijete! Ja sam se opet poslužio duck-tapeom, jer je super čvrst, a vodootporan. Slijedi spajanje gumenim cijevima na akvarij. Spojite odvodnu cijev na ispust filtera (na pumpu) držeći filter iznad razine akvarija. Spustite filter ispod razine akvarija i povucite ustima zrak iz filtera dok se ne poene puniti sam od sebe. Kad se filter napuni vodom dignite ga u razinu vode u akvariju i povucite malo zrak iz usisne gumene cijevi da se manje zraka zadrži u sustavu. Spojite usisnu cijev na usis filtera i uključite pumpu. Ako je sve lijepo spojeno voda će poteći u krug i filter će početi obavljati svoju funkciju. Ako u sustavu ostane malo zraka, nije problem, bar će bakterije dobiti više kisika na početku. Ovaj filter meni je pouzdano radio 4 mj. prije odspajanja za potrebe izrade ovog članka i to bez kapi prolivene vode, potpuno bešumno (samo zvuk same pumpe). Prednost mu je što pumpa stvara podtlak u posudi i eventualno popuštanje ljepila ili silikona neće uzrokovati izlijevanje tekućine već će usisavati zrak dokle god pumpa radi! Mane su mu što treba svaki put lijepiti i učvršćivati poklopac, ali uz ovoliki volumen to se radi dosta rijetko, svega par puta godišnje. Sva pitanja i nejasnoće uputite na aqua_ri@net.hr.

 


Image

Image

Image

Tko je online?

Imamo 33 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...