Ponedjeljak, Listopad 22, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Zoo vrt - Zagreb

ImageLijepo i sunčano vrijeme dobar je razlog za odlazak u šetnju na otvorenom. Budući da već prilično dugo nisam bio u zagrebačkom zoološkom vrtu, odlučio sam provesti sunčano nedjeljno poslijepodne u "zvjerinjaku".
Što se samog vrta tiče, vrlo mnogo je napravljeno u proteklih nekoliko godina. Da sada ne ulazim u detalje, sve to skupa izgleda puno ljepše, prostanije, čišće, preglednije..

Uostalom, posjetite ZOO-vrt sami i uvjerite se. Oni koji nisu dugo bili tamo zasigurno će se ugodno iznenaditi.
Kako smo mi ipak akvaristički on-line magazin, osvrnuti ću se na onih nekoliko viđenih akvarija.
U dijelu Vrta koji se zove "Monsunske šume" nalazi se akvarij, po mojoj slobodnoj procjeni cca 150 litara, u kojem se nalaze ribe iz dijela svijeta gdje haraju monsuni, dakle jugoistočni dio Azije (Sumatra, Tajland, Borneo..). Dakle od riba redom: bikolor, srebrni morski pas, te jato tigrastih barbusa.. i to je to.

Što se akvaristike tiče, daleko najveća atrakcija je veliki (teško mi je procijeniti litražu, ali akvarij nema ispod 1500 litara) akvarij s crvenim piranama u amazonskom paviljonu. Nije teško shvatiti zašto je kod ovog akvarija najveća gužva. Osim velike litraže i lijepog (da ne kažem posve prigodnog) uređenja (kamene stijene, korijenje) crvene pirane su same po sebi atraktivne i privlačne za posjetitelje prije svega zbog toga što su krvoločni mesojedi što je filmska industrija već odavno iskoristila. Praktički da nema posjetitelja koji nije čuo za ove ribe. Što se amazone i njenih pritoka tiče to je SVE! Zapravo i nije jer postoji još jedan 100-150 litarski akvarij s 5 plecostomusa veličine oko 30-40 cm. No u tom akvariju osim tih riba (kojih je usput rečeno previše) i šljunka na dnu drugo ništa i nema. Pored akvarija nalazi se plakat na kojem je shematski prikazano podvodje amazone. Dakle, na dnu razni oklopni somići (corydorasi) i ancistrusi, pa sve preko crvenih neonki, diskusa do pirana (i to ne samo crvenih, već i pirana biljojeda tzv. silver dollar). Zanimljivo nama akvaristima, no posjetiteljima baš i na jer ipak je zanimljivije vidjeti te ribe kako plivaju!
Posljednji akvarij nalazi se u dijelu "Kišna afrika". Akvarij veličine 150 litara mene vrlo podsjeća na Vedranov afrički paludarij, uz napomenu da je to Vedran ipak puno stručnije i zanimljivije složio. Od riba spomenuo bih samo leptira, tj. Pantadon buchholzia. Ostale ribe su se valjda zavukle u skrovišta, pa ih nisam vidio, a one koje sam vidio nisam znao identificirati.
Dakle, kada se podvuče crta što reći?
Napredak postoji, no da se moglo više i bolje svakako da se moglo! Svakako je pozitivno što su ribe svrstane po porijeku (npr. ribe iz afrike su u paviljonu pored vodenkonja ili tzv. nilskog konja). Nadalje, akvariji nisu prenapučeni (osim u jendom slučaju), te se pazilo na izbor bilja. Također, uređenje odgovara prirodnom staništu riba. Svakako treba spomenuti da su akvariji uredni i čisti.
No, akvaristika sama po sebi nije razlog za posjet zoološkom vrtu. Dojam je da se moglo to ipak puno stručnije srediti. Izbor riba u našim ZOO-trgovinama je ipak mnogo veći (npr. u zoo-vrtu nema diskusa, skalara, te niti jednog od ostalih predstavnika ciklida!?!). Nije slaganje jednog akvarija, pogotovo za jedan zoološki vrt velika investicija pogotovo kada se uzme u obzir da akvariji mogu biti velika atrakcija za posjetitelje. Jasno je da ljudi, kada se odluče posjetiti ZOO-vrt idu prije svega zbog lavova, slonova, žirafa, no kako smo mi ipak akvaristički e-zine jasno je da se moramo boriti za promociju akvaristike i to ne samo kao hobija. Zoološki vrt je pravo mjesto za to!

Tko je online?

Imamo 66 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...