Subota, Listopad 20, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Dajte me najte...

ImageDa se nadovežem na prošlu kolumnu...sol se zakotrljala, koraljići se lagano stavljaju, konačno sam smanjio sveukupnu brojku akvarija i to na - nemreš vjerovat- 5 slatkih i evo, prvi morski... ( da, meni isto ovaj izraz "prvi" čudno zvuči...čak me i malo plaši) "Dajte me najte..." veli moja šefica kad nekaj zaj…. pogriješim, pa se pokušam opravdat …»Dajte me najte» se ne mijenja bez obzira na razloge moje greške/zabune/ neupućenosti…
«Dajte me najte» je ono što sve nas sve više prati… Pa se povučemo u mir i osamu svojih ribljih soba…S jednim ili više akvarija. Gupidariji, zlatne ribe, dutch ili reef akvariji- nije bitno- svaki je lijepi, mali svijet za sebe i svaki nas opušta i očarava. Možda zato što ribe ne znaju reći – «Dajte me najte»… Da mogu, ne znam da bi moje ribe govorile da ih se ne riješavam..Toliko sam ih silom neprilika zapustio u zadnje vrijeme da su vjerujem u stanju lagane omamljenosti nitratima, jer se je razmak između «redovnih» promjena vode poprilično razvukao. U svjetlu tih novih okolnosti počeo sam prazniti akvarije…i prodavati ih , jer tko zna kada ću opet imati vremena za mrijest riba.. Matice van, akvariji van… I onda, u svjetlu svih tih novih događanja i rješavanja akvarija- krenem slagat morski.. Zašto? Ne znam ..Tko god se bavi ozbiljnije ovim hobijem zna da se neke stvari i postupci ne daju objasniti nikakvim racionaliziranjem. Da li su tu neki dublji psihički poremećaji u igri koji se očitavaju kao ovisnost o vodi, ne znam i ne želim uopće lupati glavu time..5 manjih slatkovodnih sam ispraznio, 1 malo većeg morskog sam napunio.. Ukupna litraža- tu je negdje..čak i malo važe na morsku stranu… Sick f*ck… Toliko o smanjivanju broja odlazaka na izvor.. U cilju smanjivanja troškova na minimim postao sam žicaroš koji gnjavi novopečene kolege -stare morske vukove, koji žica ljude s mora da mu šalju živo kamenje roneći što dublje i izlažući se pogibelji, koji traži maksimalni popust na sol u dućanu… Jednom riječju – patetični narkomanski šljam.. Jedino što mogu reći, a da mi ide u prilog je da zaista ne žurim i da nakon 3 mjeseca u akvariju imam samo 3 kamena, 2 ribe, par rakova i nekoliko fragića koralja..

Image

I 3 vrste algi..Zeleno je zeleno ?
Već se , ja mislim, dvije godine prijetim da ću izbaciti stol na kojem su trenutno akvariji i konačno ožbukat podrum i napraviti novu stalažu..E sad je stigao taj čaš … I zato ne trpam više kamenja, jer ću i morskog selit na tu stalažu..Za koju još nisam siguran kako će izgledati.. Naime, ograničen sam materijalom i sredstvima ;)Kako sam krenuo s morskim? Pa , vrlo jednostavno. Tamo negdje potkraj 2003 sam kupio par kila soli, na koju sam natrčao na nju prije otprilike 6 . mjeseci i mislio da bi je trebao iskoristiti prije nego joj istekne rok trajanja ( ako ga uopće ima)… početkom 2004 sam kupio powerhead od 1800 L/h..Pa sam prije ..valjda 5 mjeseci uzeo poklopac…prije 4 mjeseca naručio akvarij…prije 3 mjeseca zasolio vodu ( ovo su približni vremenski okviri ,slab sam s prolaskom istog ) … Moja slana bara je dimenzija 120x40x45 (v) , napravio sam dva preljeva za sump i povrat iz njega ( volim simetriju) i sve to stavio na klimavo privremeno postolje ( volim živjeti opasno) . Voda se je vrtjela oko 2 mjeseca dok konačno nisam počeo stavljati nešto u nju.. ( ne iz predostrožnosti, ni da se zaciklira, nego lijenost i nedostatak vremena) I takoo, dok je Stina već počeo trpati opasnu količinu koralja u svoj akvarij, ja sam sramežljivo stavio jedan kostur tubastree i komadičak caulerpe…Iako sam u zadnjih mjesec dana stavio još ponešto od kamenja, 2 klaunića , a jučer još i pola kile raznih koralja, daleko je to od onog što mi je u glavi kao zacrtani plan- mali koraljni greben sa podosta koralja i malo riba . Pa i u slatkovodnoj više preferiram bilje od riba, pa ćemu mijenjati stare navike?

Tko je online?

Imamo 32 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...