Srijeda, Studeni 14, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Encyclopedia of Aquarium Plant

Peter Hiscock
Encyclopedia of Aquarium Plants
Izdavač: Barron's
Godina izdanja: 2003.
Jezik: engleski
Br. stranica: 205
Uvez: tvrdi, 22 x 26
Cijena: 250 kn

Za ovu bi smo knjigu mogli reći da je pravo malo luksuzno izdanje o akvarijskim biljkama. Iako nosi naslov enciklopedija, ne možemo za nju reći da je pravo enciklopedijsko izdanje, ali jest opširna, dovoljno detaljna za jednog prosječnog biljnog akvarista i informativna. Tehnički je vrlo dobro opremljena, tiskana na finom papiru s izvrsnim fotografijama, crtežima i zanimljivim prijelomom.

Knjiga je podijeljena u dvije velike cjeline – praktični dio i profili vrsta biljaka (više od 150 vrsta). Prvi, praktični dio zapravo je dio knjige koji je zasićen teoretskim i praktičnim informacijama o akvarijskom bilju. Govori se o biologiji bilja (fotosintezi, ulozi ugljičnog dioksida, temperature, osvjetljenja, staničnom disanju, fiziologiji i anatomiji bilja – korijen, stabljika, list, cvijet, biljnoj stanici, rastu bilja u prirodi i u akvariju), kvaliteti vode i filtraciji (biološkoj, kemijskoj, fizičkoj), dušikovom ciklusu, kemijskim parametrima vode i testiranju vode, periodima dana, kruženju hranjivih tvari u prirodi, odabiru kvalitetnog supstrata, vrstama supstrata i podloga, grijanju i održavanju supstrata, aerobnim i anaerobnim uvjetima u supstratu, odabiru i kupnji zdravih biljaka, transportiranju i sadnji bilja raznih vrsta, osvjetljenju u akvariju (vrste, jačina, kvaliteta, svjetlo u prirodi i akvariju; navodi se i tablica biljaka prema zahtjevnosti za količinom svjetla). Cijelo je jedno poglavlje posvećeno prihranjivanju biljaka s praktičnim savjetima o biranju prihrane za bilje, dodavanje CO2 u vodu, te detaljno objašnjenim funkcijama svih makronutrijenata i mikronutrijenata. Slijede poglavlja o razmnožavanju akvarijskog bilja i redovitom održavanju akvarija, borbi protiv algi, o puževima u akvariju.Jedno je poduže poglavlje posvećeno i aquascapeingu s teoretskim osnovama aquascapeinga i detaljnim primjerima uređenja paludarija, otvorenog akvarija, low-light akvarija, akvarija s tvrdom vodom, hladnovodnog akvarija, afričkog bazena, indonezijskog potočića i planinskog potočića. Sva su uređenja popraćena skicama rasporeda hardwarea i bilja te s trodimenzionalnim crtežima istih. Napokon, u posljednjem poglavlju prvog dijela govori se o ribljim vrstama pogodnim za biljne akvarije. Drugi dio sadrži oko 70 stranica opisa biljnih vrsta s fotografijama i sljedećim podacima: znanstveno (latinsko) ime biljke, uobičajeno ime, podrijetlo, opis biljke i njenih osnovnih zahtjeva, maksimalna visina, brzina rasta, smještaj biljke u akvariju, zahtjevi za svjetlom i temperaturom, način razmnožavanja i procjena zahtjevnosti biljke. Odabir biljaka je dobar jer se opisuju biljke koje se zaista najčešće susreću u biljnim akvarijima i koje su među akvaristima omiljene. Na kraju se opisuje i desetak biljaka koje se redovito „uvaljuju“ neinformiranim akvaristima pod akvarijsko bilje, a zapravo se radi o terarijskim biljkama.

Sve u svemu, to je jedna vrlo vrijedna knjiga za svakog akvarista kojeg interesira akvarijsko bilje s informacijama koje su iznesene na vrlo prihvatljiv i popularan način. Može poslužiti i naprednim biljnim akvaristima, ali njena je ciljana publika ipak onaj umjereno informirani dio biljnih akvarista.

Tko je online?

Imamo 125 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...