Srijeda, Studeni 14, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

The Inspired Aquarium

ImageJeff Senske & Mike Senske:
The Inspired Aquarium (Ideas and Instructions for Living with Aquariums)

Izdavač: Quarry books
Godina izdanja: 2006.
Jezik: engleski
Br. stranica: 176
Uvez: mekani, 24 x 20 cm
Cijena: 165 kn

Ako vas interesiraju informacije (prije svega vizualne) oko uređenja životnog prostora na čim ugodniji način, a da to podrazumijeva uklapanje akvarija u dom, ovo je prava knjiga za vas. Pisana je iz pera braće Senske, inače nekoć akvarijskih entuzijasta i amatera, a danas vlasnika tvrtke Aquarium Design Group koja se bavi isključivo dizajnom i instaliranjem akvarija u domovima naručitelja ili u objektima poput restorana, hotela firma i sl. Knjiga daje dosta zanimljive podatke i dizajnerska rješenja oko uređivanja same unutrašnjosti akvarija, ali akcent je ipak na uklapanju akvarijskog setupa u prostor u kojem se nalazi. Mnogi od nas sanjaju o predivno uređenom domu, s dizajnerskim rješenjima koje si mogu dopustiti samo oni s debljim novčanicima pa se naši izložbeni kućni akvariji često postavljaju bez neke jasnije namjere da se stope s ostatkom namještaja, zidova, slika, ukrasa i sl. Pomoću ove knjige možda dobijete koju ideju kako akvarij uklopiti u zid, kao pregradu, u namještaj, ustvari, tako da vam svi skinu kapu i pitaju vas tko vam je radio dizajn interijera.

 

Image


Knjiga je podijeljena u četiri veće cjeline. U prvoj ćete pronaći podatke o smještanju akvarija na pravo mjesto u prostoru te osnovne podatke o planiranju nabavke i instalacije akvarijske opreme (od stakla, preko rasvjete i filtracije). Na tom mjestu objašnjene su i osnove održavanja akvarija biološki i kemijski stabilnim pa je ta cjelina pogodna i za početnike u akvaristici (makar, i napredni će pronaći koji novi podatak). Druga se cjelina bavi slatkovodnim akvarijima – dekorativnim (ciklidnim i onim s umjetnim biljem) i biljnim akvarijima. Daju se savjeti i iz područja estetike, iz područja održavanja akvarija u vrhunskoj formi i iz područja akvarijske botanike. Osim o bilju, govori se i o odabiru riba, dekoracije, sve kroz prizmu dizajna i vizualnog. Dobro je što autori zagovaraju ozbiljnu akvaristiku i posvećuju dosta prostora ne samo dizajnu i uređivanju, već i održavanju akvarija zdravim i čistim. Treća cjelina prikazuje morski akvarij koji je uklopiv u životni prostor – opet se govori o dekorativnom morskom akvariju (umjetni koralji) i živom reef akvariju. Moram priznati da i ti dekorativni setupovi (i slatkovodni i morski) izgledaju izrazito privlačno i razumijem da ih ljudi s debljim novčanikom žele imati (ako nemaju vremena baviti se održavanjem takvih akvarija), no svaki akvarist s barem malo staža prepoznat će umjetni od živog i prirodnog akvarija i živi će cijeniti više – živi akvariji su i ljepši. Četvrta cjelina nosi naslov „Case studies“, dakle – studije pojedinih slučajeva (akvarija). Prikazano je 10 akvarija (5 slatkih i 5 slanih) uklopljenih u prostor – u ovom poglavlju ostajete bez daha.


Jedna od najjačih strana ove knjige jest fotografija koju je kompletno odradio Jeff Senske. Čovjek zaista zna svoj posao, a i da je knjiga samo monografija njegovih fotografija interijera s akvarijima ili akvarijskih setupova bila bi izrazito vrijedna i privlačna. Na internetskim stranicama Aquarium Design Group možete uživati u vrhunskom radu ovog fotografa.
Knjigu ne preporučam početnicima u akvaristici, jer u njoj neće naći osnove akvaristike (barem ne na zadovoljavajućoj razini), ali ju svakako preporučam svakome onome tko želi nešto naučiti o dizajniranju vizualno privlačnog akvarija uklopljenog u životni prostor.

Tko je online?

Imamo 125 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...