Srijeda, Studeni 14, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

More

Važnost zaštite jadranskog crvenog koralja

Mineral po skeletu, biljka po svom izgledu i životinja u stvarnosti, crveni koralj (Corallium rubrum) opčinjavao je ljude još od davnina. Egipćani, Grci i Rimljani crtali su njegov oblik na zidovima svojih palača ili vaza, te ga koristili u izradi nakita. Za Kršćansku religiju, crvena boja koralja bila je simbol Kristove krvi i njegove žrtve. Za crveni koralj potrebno je reći i to kako on nije obična životinja, već proizvod bogova. Po grčkoj legendi, crveni koralj je nastao kada je Perzej odsjekao Meduzinu glavu i bacio je u more. Morske alge prekrivene krvlju iz Meduzine glave, okamenile su se i postale koralj.

Opširnije:Važnost zaštite jadranskog crvenog koralja

More kroz objektiv

ImageOduvijek sam voljela more. Jedva sam čekala onaj zadnji zavoj iza kojeg bih ugledala more. I uvijek bi mi pobjegao onaj isti oduševljeni usklik: MOOOOOREEEEEEEE!!

Maska i disalica bile su obavezna morska oprema. Dok su djeca bila mala, stavila bih ih u čamčić koji sam si privezala oko pojasa kao bovu, i ušli bismo u more. Tako su nastale moje prve podvodne fotografije snimljene fotoaparatom za jednokratnu upotrebu. Nasmijana dječja lica, morska trava u kojoj se skrivaju radoznali glavoči, rakovice...

Opširnije:More kroz objektiv

Morske kornjače - tihi moreplovci Jadrana

ImageU vrijeme pojave prvog čovjeka na Zemlji, u svjetskim oceanima plivale su stotine milijuna morskih kornjača. Kad je Kolumbo 1503. godine otkrio današnje Kajmansko otočje, nazvao ga je “ La Tortugas“ (španj. Kornjače) jer je more oko otoka bilo ispunjeno kornjačama. Bilo ih je toliko da su se tupi udarci oklopa o oklop mogli čuti miljama daleko. Od tog trenutka je broj morskih kornjača počeo opadati u svim morima, a tijekom samo jednog, posljednjeg stoljeća ovi su morski gmazovi dovedeni pred sam rub nestanka.

Opširnije:Morske kornjače - tihi moreplovci Jadrana

Zaštićeni morski organizmi u Jadranu

ImageRazvojem znanosti i tehnologije, nekontroliranim i prevelikim iskorištavanjem prirodnih resursa kao i onečišćivanjem gradskim i industrijskim otpadnim vodama čovjek je u velikoj mjeri ugrozio prirodni okoliš i bioraznolikost živog svijeta na Zemlji. Ovakvo stanje potaklo je civilizirane države da počnu brinuti o zaštiti prirode. U našoj zemlji poduzimaju se različite mjere zaštite u smislu očuvanja prirodnih dobara, a jedna od njih odnosi se i na zaštitu ugroženih vrsta i njihovih staništa.

Opširnije:Zaštićeni morski organizmi u Jadranu

Koga kontaktirati ako vidite bolesnu ili mrtvu kornjaču ili mrtvog dupina?

U prethodnom članku (Zaštićeni morski organizmi u Jadranu), između ostalog navode se i neke vrste dupina i kornjača. Kako su sve zaštićene vrste životinja u Jadranu ujedno i ugrožene, molimo vas da u slučaju da vidite bolesnu ili mrtvu kornjaču te mrtvog dupina kontaktirate:

Opširnije:Koga kontaktirati ako vidite bolesnu ili mrtvu kornjaču ili mrtvog dupina?

Caulerpa taxifolia i Caulerpa racemosa

ImageVjerojatno ste preko nekoliko puta čuli da se govori o “algi ubojici” koja je napala naš Jadran. Cilj ovog članka je da razjasni opasnost ove, i nove vrste alge koje obje pripadaju rodu Caulerpa.
Dakle, u Jadranu trenutno žive TRI vrste zelenih algi iz roda Caulerpa. Svima već dobro poznata Caulerpa taxifolia, nešto novijeg datuma otkrivena Caulerpa racemosa, te Caulerpa prolifera. Ova posljednja, Caulerpa prolifera naša je autohtona i potpuno bezopasna vrsta.

Opširnije:Caulerpa taxifolia i Caulerpa racemosa

Tko je online?

Imamo 56 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...