Srijeda, Studeni 14, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Afrička kućna zmija

Afrička kućna zmija (lat. Lamprophis fuliginosus, Lamprophis lineatus, Boaedon fuliginosus) je terestrijalna vrsta zmije, jedna od najlakših za držanje u terarijima. Prirodno stanište joj je skoro cijela srednja i južna Afrika. Ne naraste velika pa se često preporuča početnicima.

Opis

Ovisno o  vrsti  dužina zmije varira od 0.9m do 1.5m. Ima ih različitih boja, od crnih, smeđih, crvenkastih i onih sa šarama. Jedna od karakteristika ove vrste zmija je crta koja se nalazi iza očiju. Ova zmija nije otrovna, već spada u porodicu udava (plijen ubija davljenjem).  Aktivna je noću, dok se danju pretežno skriva u skrovištu.

Držanje

Terarij za afričku kućnu zmiju bi trebao biti 80x50x50, a može drveni ili stakleni sa horizontalnom ventilacijom. Za podlogu je najbolje koristit treset. Nije potrebno stavljati  lampe sa UV zračenjem. Dovoljno je staviti jednu ili dvije žarulje ili spot lampe koje će održavati temperaturu. Može se staviti i žičani grijač na dno terarija, samo ga treba zaštititi pa se preporuča iznad grijača stavit nekakav tepih, a zatim na to treset, kako zmija ne bi mogla doći u direktni kontakt s njim.  Trebalo bi napraviti dva skrovišta, jedan u hladnijem, a jedan u toplijem dijelu terarija. Skrovište se može napraviti od šupljeg kokosa, izdubljenog debla, pitara, pločastih kamenja ili nečeg sličnog. Također treba postaviti i nekoliko debljih grana za penjanje i neku posudu s vodom za piće. Žive biljke se mogu staviti, ali kad zmija naraste vjerovatno će ga polomi zbog svoje težine. Zbog toga se preporuča umjetno bilje. Dnevna temperatura u terariju bi trebala biti oko 25-28°C, preko noći oko 22°C. Na mjestu za sunčanje temp. može biti do 30°C. Vlaga u terariju bi trebala biti 50-70%. To se lako održava prskanjem i redovitim mjenjanjem i nadolijevanjem vode za piće. Period dan-noć neka bude 12-12 sati.

Hrana

Ova vrsta zmije hrani se malim glodavcima i gušterima. Dok su male treba ih hraniti pinkijima, a kad narastu polako se nauče na veći plijen (miševi i štakori). Zmija se lako može naučiti na mrtvu hranu što uvelike olakšava hranjenje.

Zaključak

Ova zmija je dosta plaha i dobro podnosi ljudsku ruku, ali  netreba ju nepotrebno vaditi iz terarija. Zbog svoje naravi i jednostavnosti  preporuča se početnicima. Lako se može držati i više zmija ove vrste u istom terariju, naravno uz povećanje dimenzija za 20 % za svaku jedinku više.

Tko je online?

Imamo 162 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...