Utorak, Listopad 23, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Phelsuma madagascariensis grandis

ImageVeliki dnevni gekon
Porodica: Gekkonidae
Vrsta:
Phelsuma
Podvrsta:
P. Madagascariensis
Stanište:
Madagaskar
Zaštićena vrsta: CITES Gray, 1870.

Karakteristike

Hrvatski naziv za Phelsuma madagascariensisa grandisa je Veliki dnevni gekon. Najčešće narastu do otprilike 25 cm, iako mogu narasti i do 30 cm. Karakteristični su po lijepoj zelenoj boji tijela, s glavom i leđima prošaranima crvenim mrljama. Danju su vrlo aktivni, a budući da imaju vrlo osjetljivu kožu, mora se izbjegavati svako diranje jer bi inače mogli imati problema kod presvlačenja. Kad ih je strah, može se dogoditi da otpuste rep koji će im kasnije narasti, ali nikad više neće biti kakav je bio. Phelsume su arborealni gušteri.

Image

Stanište (terarij)

Za grandise je potrebno odmah u početku dobro pripremiti terarij. Terarij bi trebao biti (minimalnih dimenzija) visine 70cm x dužine 60cm x širine 40cm. S obzirom na to da žive u tropskim krajevima, u terariju bi trebalo biti puno bilja, granja i bambusa koji im koriste i kao mjesta za skrivanje jer je vrlo plašljiva vrsta. Ventilacija u terariju mora biti kvalitetno napravljena tako da terarij ima dobar protok zraka te da se ne bi pojavila plijesan, ali i da bi se mogla održavati velika vlažnost zraka (50% – 85%). Za održavanje vlage u zraku potrebno je svakodnevno prskati terarij, pogotovo lišće, jer gekoni s lišća piju vodu. Kao podloga koristi se zemlja za cvijeće ili treset koje jednom tjedno valja dobro namočiti radi održavanja vlage.

Kako su gekoni hladnokrvne životinje, potrebno im je napraviti i mjesto za sunčanje gdje će se moći grijati i podići svoju tjelesnu temperaturu. Temperatura u terariju danju mora biti između 27°C i 33°C, ispod mjesta za sunčanje čak do 37°C te noću 21°C - 27°C, a održava se pomoću sijalica i grijača.

Image

Rasvjeta

Dnevni gekoni trebaju imati određenu količinu UVA i UVB svjetla. Po potrebi se koriste UV neonke ili UV žarulje za E27 grlo, a na mjestu za sunčanje može se postaviti reflektor lampa prikladne jačine (W). Rasvjeta se uz pomoć timera treba paliti u pravilnim razmacima, ljeti u trajanju od 14 sati, a zimi u trajanju od 10 sati.

Image

Prehrana

Prehrana gekona treba biti što raznovrsnija - cvrčci, muhe, mušice, leptiri, skakavci, žohari, fobasi. Treba izbjegavati "tvrdokrilce", kukce koji imaju tvrda krila, jer bi im mogli uzrokovati probleme s probavom. U prehranu im najmanje dvaput tjedno treba dodavati minerale i vitamine, posebno D3, fosfor i kalcij, a poželjno im je davati i voće - breskve, lubenice, mango, jabuke ili dječje voćne kašice.

Tko je online?

Imamo 38 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...