Ponedjeljak, Listopad 22, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Eublepharus macularius - Leopard gekon

ImageLeopard gekon (Eublepharus macularius) je gušter iz porodice gekona. Potječe iz pustinjskih predjela srednje Azije. Radi se o vrsti gekona koja nije zahtjevna i ne traži mnogo, i stoga je dobar za početnike i djecu. Neki ljudi govore da je leoparda zahtjeva isto toliko brige koliko i hrčak, što po meni i nije baš sasvim točno, zato jer se leopard gekoni hrane živom hranom (kukcima) koje treba uzgojiti, ili u redovitim intervalima kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Terarij

Potreban mu je terarij dimenzija 70d, 40š i 30v cm (terarij te veličine dovoljan je za 2-3 životinje: mužjak+ženka ili mužjak+2 ženke - nikad ne držite dva mužjaka zajedno, jer će se boriti do smrti!).


Image

Image

Grijanje i osvijetljenje

Nije mu potrebna florescentna cijev sa UVB svijetlosti zato jer je noćna životinja, potrebna mu je halogena lampa za danje svijetlo i grijanje, a za noćno promatranje možete uzeti infra crvenu žarulju. Pozadinsku temperaturu možemo, također, osigurati podnim grijačem smještenim ispod 1/3 terarija. U terariju je potrebno održavati temperaturu u toplijem djelu od 30-35, a u hladnijem 20-25 celzijusa. Po noći temperatura može pasti i ispod 20 stupnjeva.

Vlaga

Vlaga se treba održavati od 40-50%. Mada leopard gekon pije relativno rijetko,uvjek je u terariju potrebno imati posudicu sa sviježom vodom( svaki dan treba promjeniti vodu u toj posudi).U vrijeme presvlačenja (to čete prepoznati kada vam gušter poblijedi) morate staviti neku kućicu sa vlažnim WC papirom( to možete napraviti od posude od margarina i izbušiti rupu da može ući u to vlažno područje, to će mu pomoći pri presvlačenju). Također, možete navlažiti jedno od gušterovih omiljenih skloništa tako što ćete poprskati pijesak ispod kamena mlakom vodom.

Hrana

Leopard gekon jede sve što i drugi kukcojedni gušteri. To uključuje: crve brašnare (Tenebrio molitor), crve Zophobase (Zophobas morio), žohare (npr Blaptica dubia), gliste (rod Lumbricus), cvrčci (rodovi Acheta i Gryllus), skakavci (porodica Acrididae) i sl. Dobro ih je hraniti sa kukcima ulovljenim u prirodi, ali samo kada ste 100% sigurni da nisu bili izloženi insekticidima. 

Image
 
Image

Vitamini i minerali

adima treba svakodnevno posipati hranu sa vitaminsko-mineralnim preparatom za guštere, odraslima svaki drugi dan, a gravidnim ženkama također svaki dan (takve preparate možete kupiti u bolje opskrbljenim ZOO-shopovima).

Podloga

Najbolja podloga za ovog guštera je fini, isprani kvarcni pijesak, ili mješavina pijeska i treseta u omjeru 2:1

Tko je online?

Imamo 29 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...