Četvrtak, Listopad 18, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Znanstveni nazivi

ImageKako bi se dobio pregled životinjskog (i biljnog) svijeta, znanstvenici su sve poznate vrste, prema njihovoj većoj ili manjoj sličnosti i njihovu evolucijskom srodstvu, svrstali u prirodni sustav životinja (biljaka).  Slične vrste svrstane su u rodove, slični rodovi u porodice, slične porodice u redove, slični redovi u razrede, slični razredi u koljena.Image
Sistematski pregled kategorija
 

Svaka poznata i opisana vrsta dobila je, po točno utvrđenim pravilima, svoje znanstveno ime koje ju jasno definira. To je ime jedinstveno i zajedničko na svim jezicima, čime je omogućeno razumijevanje i zajednički međunarodni rad znanstvenika (i hobista) u zoologiji i botanici. Po takozvanoj binarnoj nomenklaturi, svaka životinjska i biljna vrsta određena je dvama znanstvenim nazivima.

 

Znanstveno dvonazivlje vrsta (binarna nomenklatura)

Po binarnoj nomenklaturi, npr. livadna gušterica zove se Lacerta agilis (Lacerta, lat =gušter; agilis, lat.=živahan, marljiv, radišan), a pjegavi zelembać zove se Timon lepidus (Timon, grč.=častan, onaj koji vrijedi; lepidus, lat.= elegantan, lijep, šarmantan)

Znanstveni nazivi se, kako vidimo na primjeru tih dvaju europskih guštera, uzimaju prije svega iz grčkog i latinskog jezika. Prvo ime u znanstvenom nazivu uvijek označava ime roda i piše se velikim početnim slovom, a drugo označava ime vrste i piše se malim početnim slovom. Livadna gušterica tako pripada istom rodu kao i obični zelembać (Lacerta viridis) ili veliki zelembać (Lacerta trilineata).
   

Označavanje podvrsta sa tri naziva (trinarna nomenklatura)
     
U većine vrsta, pogotovo onih koje su rasprostranjene na velikom području, utvrđena su geografska odstupanja (varijacije) koje nazivamo podvrstama (subspecies). Tako npr. livadna gušterica u Hrvatskoj izgleda nešto drukčije nego npr. u Kazahstanu, iako su dovoljno slične da bi ih čak i nestručnjak svrstao u istu vrstu. To su zapravo podvrste livadne gušterice i označuju se s trima nazivima (trinarna nomenklatura). Prva je gušterica opisana na području srednje Europe i dobila je ime Lacerta agilis. Kao podvrsta ona sada ima ime Lacerta agilis agilis (Slika 2.).

Image
Lacerta agilis agilis

 
To je nominalna rasa ili nominalni oblik livadne gušterice i dva je puta dobila ime vrste iz binarnog naziva. Treće je ime ime podvrste. Kod nominalne rase ista su imena vrste i podvrste. Trinarni naziv nominalne rase možemo skratiti na sljedeći način: Lacerta a. agilis. Spomenuta podvrsta koju nalazimo u Kazahstanu nazvana je Lacerta agilis exigua (Slika 3.).
 
Image
Lacerta agilis exigua

  
 Nazivi drugih podvrsta livadnih gušterica navedeni su u tablici 1.Image
Livadna gušterica: podvrste (geografske rase)


Imena autora         

Iza svakog znanstvenog naziva životinjske ili biljne vrste stoji ime čovjeka koji ju je prvi opisao (ime autora). Ono se nalazi iza posljednjeg (drugog ako se radi o vrsti, odnosno trećeg ako se radi o podvrsti) naziva.

Livadna gušterica se, dakle, punim imenom zove:

Lacerta agilis agilis LINNAEUS, znači, tu vrstu (nominalnu rasu) prvi je opisao švedski biolog Carl Von Linné ili Carolus Linnaeus kojeg smatraju ocem taksonomije (znanstvena disciplina imenovanja organizama) još 1758. g.

Podvrsta livadne gušterice koju nalazimo na krajnjem jugoistoku Europe i Turskoj punim se imenom zove:

Lacerta agilis brevicaudata PETERS, podvrstu je opisao znanstvenik G. Peters (1958. g.)

Za hobističke potrebe, upotreba imena autora vrste/podvrste nije nužna za razumijevanje, pa se tim dijelom naziva nije potrebno opterećivati.

Tko je online?

Imamo 56 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...