Nedjelja, Veljača 25, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Mogu li i ja uzgajati afričke ciklide?

Htjeli mi ili ne, ciklidistika osvaja svijet i njenih poklonika ima iz dana u dan sve više. Dok se neki upute u tu "avanturu" hrabro, drugi čekaju, promišljaju i ne mogu se odlučiti na taj korak. Činjenica jest da je to mali korak, no, za pojedinca je jako velik. Stoga, neka ovaj mali osvrt razbije posljednju trunku sumnje da li je akvarist sposoban uzgajati afričke ciklide.

Često je to pitanje koje si postavlja akvarist kada se prvi put susreće s tim divnim i prelijepim ribama – istočnoafričkim ciklidima. Dio odgovora krije se u tome da ciklidi ne pitaju za školsku spremu, niti za godine, a kamoli za poznavanje stranih jezika. Dakle, po tom pitanju svaki je akvarista dobar za njih. No, pita li se akvariste da li mogu osigurati ciklidima adekvatne uvjete, čistu vodu, prikladno društvo te pravu hranu, pritom ponekad nastaju pitanja i dileme.

Prvo, ciklidi su zanimljivih boja i oblika te su prvenstveno pogodni za akvariste kojima bilje nije najbitniji ukras u akvariju. Zaista, pogledamo li Malawi ciklide, oni uopće mnogo ne mare za bilje. Malawi ciklidi su svojim bojama glavni mamac pogleda, a ujedno i draž u akvariju. Nasuprot tome, Tanganyika ciklidi se mogu kombinirati s biljem, a ujedno su Tanganyika ciklidi zanimljivi zbog svojih oblika i nekih karakteristika koje su specifične samo njima.

Budući da je u tekstovima već iscrpno napisano kako početi, ja bih tu samo letimično naveo što je akvaristu potrebno da mu ciklidni akvarij bude primjer ljepote:

 • akvarij - naravno, što veći to bolje
 • pijesak - osobno preferiram tamni pijesak, na kojem svijetli malawi ciklidi više dođu do izražaja, međutim, neke Tanganyika vrste više vole svijetliji pijesak
 • kamenje - svaki ciklidini akvarij obiluje kamenjem, neka tako bude i u vašem, a što se kamenja tiče idealan je glatki kamen bez oštrih bridova, da bi se izbjeglo moguće ozljeđivanje ciklida
 • svijetlo – adekvatna rasvjeta ističe i naglašava nijanse boja ciklida
 • filter – neophodan dio opreme, kao i grijač.


Kada ste nabavili potrebno, postavlja se pitanje koje ciklide biste voljeli držati. Ako ste potpuni početnik, po mom mišljenju, idealni bi u tom slučaju bili Malawi ciklidi iz grupe M''buna. To su ciklidi zanimljivih boja te za početnike više nego idealni. S malo znanja i volje može se početi i sa Tanganyika ciklidima. Naravno, akvarij popunjen ciklidima je nešto najljepše što mogu ljudske oči pogledati, ne kaže se to uzalud, a često se dade i pročitati da su Malawi ciklidi po ljepoti ravnopravni koraljnim ribama. Kada su im pružani adekvatni uvjeti, ti ciklidi nam uzvraćaju za naš trud i brigu oko njih mrijestom. Zaista, ciklidi se vole mrijestiti, naročito Malawi ciklidi, koji sve i sami urade. Jeste li još u nedoumici? Ne...to je pravi odgovor, a još da napomenem da tko se bavi ciklidima, taj ostaje njima opčinjen zauvijek.

Snaga ciklida


alt

Foto: Wikipedia

Share

Tko je online?

Imamo 176 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5