Srijeda, Studeni 14, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Aquascaping

Režimi gnojenja biljnoga akvarija

Jedan od preduvjeta za lijep biljni akvarij je redovito unošenje potrebnih hranjivih tvari koje bilje treba.
Za gnojenje biljnih akvarija razvijene su razne metode. Najpopularnije od njih, Estimative Index i PPS pro, detaljnije su obrađene u nastavku teksta.
Najveće razlike među metodama su količina i učestalost izmjena vode, korištenje testera, doziranje gnojiva i sl. Akvarist mora sam odabrati koja mu metoda odgovara.

Opširnije:Režimi gnojenja biljnoga akvarija

Zašto gnojiti biljni akvarij?

Akvarijskom bilju kao i svakom živom organizmu treba hrana da bi raslo lijepo i zdravo. Gnojiva koja se dodaju u akvarije su ta hrana potrebna za rast biljaka. Naravno osim gnojiva potrebni su i mnogi drugi faktori kao što je co2, svjetlo, podloga i drugi, koji nisu ništa manje važni da bi se napravio lijep, zdrav i atraktivan akvarij.

Opširnije:Zašto gnojiti biljni akvarij?

Crvenilo akvarijskog bilja

Akvarijsko bilje kao i bilje na kopnu može biti vrlo različitih boja. Najčešće su različite varijacije zelene, ali može biti   rozo, ljubičasto, narančasto i crveno. Glavni problem je kako postići da biljke izgledaju kao u prirodnom okruženju i da blistaju svojom bojom. Neke od biljaka mjenjaju boju ovisno o uvijetima u kojima se nalaze, što u određenim slučajevima može izazvati probleme pri aquascapingu. Primjerice ukoliko smo zamislili da u zadnjem planu imamo fokus na neku crvenu biljku koja će pogled privući upravo svojom bojom, a ona se ne crveni, već je zelena, tada imamo problem kojim se bavi ovaj tekst.

Opširnije:Crvenilo akvarijskog bilja

Podloga u biljnom akvariju

Možda jedan od najbitnijih sastojaka za lijepi ubiljeni akvarij svakako je kvalitetna podloga. Postoje podloge različitih renomiranih proizvođača napravljene samo za akvarije, pa sve do onih koje se daju uz malo truda i volje pripremiti od sastojaka dostupnima svakome. U daljnjem tekstu pokušat ćemo reći nešto općenito o vrstama podloga, njihovom pripremanju, te se kritički osvrnuti na prednosti i mane nekih od njih. Budući da u akvaristici postoji veliki broj podloga, ovdje ćemo pokušat osvrnuti se samo na one koje se najčešće koriste na našim prostorima. Prije samog izlaganja treba spomenuti da ne postoji jedna univerzalna podloga koja će poslužit za sve akvarije, već ćemo je izabrati u skladu sa zahtjevima našeg biljnog akvarija (često i u skladu sa našim financijskim mogućnostima).

Opširnije:Podloga u biljnom akvariju

CO2 u biljnoj akvaristici

Ugljikov dioksid (CO2) je plin bez boje i mirisa koji nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva te je jedan od stakleničkih plinova. Kako je u akvaristici dodavanje CO2 postalo nezaobilaznim alatom u kreiranju prekrasnih biljnih akvarija, ovim tekstom ćemo na svima razumljiv način objasniti njegovu primjenu u uzgoju akvarijskog bilja.  

Opširnije:CO2 u biljnoj akvaristici

Rasvjeta biljnih akvarija

Svjetlost je na vrhu potreba biljaka i ona nam određuje ostale faktore u našim biljnim  akvarijima. Određuje hoće li to biti highlight ili lowlight akvarij, koliko ćemo gnojiva morati dodavati u akvarij kako bi popratili rast biljaka, koju ćemo količinu CO2 ubacivati u akvarij kako bi omogućili biljkama iskoristiti svjetlost, a i to koliko ćemo često šišati naše biljke kao i koje ćemo biljke koristiti za aquascaping.

Opširnije:Rasvjeta biljnih akvarija

Filtracija i protok biljnih akvarija

Filtracija  je jedan od najznačajnijih elemenata u održavanju biljnih akvarija te na nju treba obratiti posebnu pozornost. U većini slučajeva filtraciju svakog akvarija, pa tako i biljnog, vrši neka vrsta filtera. Filteri su nam potrebni kako bi ribe i biljke mogle normalno egzistirati u umjetno stvorenim ekosustavima kakve mi imamo u akvariju. Oni održavaju kvalitetu vode prikladnom za život naših stanovnika.

Opširnije:Filtracija i protok biljnih akvarija

Aquascaping - Pojmovi i stilovi

Iako je sam pojam aquascapeing ukratko teško opisati, možemo reći da je to umjetničko aranžiranje biljaka, grana i kamenja kako bi se postigao harmoničan i oku ugodan prizor u akvariju. Tako uređen akvarij definitivno predstavlja malo umjetničko djelo koje će ukrasiti Vaš dnevni boravak, radni prostor ili sobu. Da bi ga stvorili potrebno je imati želju i znanje, kreativnost i inspiraciju,  osvrnuti se  oko sebe  jer priroda je ta koja nas okružuje i koja će nam biti nit vodilja kod kreiranja aquascapea.

Opširnije:Aquascaping - Pojmovi i stilovi

„Reveal“ by lp

Tekst koji je pred Vama parafraza je forumske teme s nagradne igre „7 godina akvarij.net-a“ u kategoriji slatkovodnih akvarija do 140 litara pod nazivom „Reveal by lp“. Uredništvo akvarij.net-a (kao i mnogi forumaši, uostalom) ocijenilo ga je izrazito pozitivno. Zato smo se odlučili pretočiti ovu forumašku raspravu u članak za objavu na portalu. Uživajte u ovoj aquascaperskoj poslastici!

Opširnije:„Reveal“ by lp

Brzi savjeti za uspješan biljni akvarij

Prije svega, dobar i bujan biljni akvarij zahtijeva dosta vremena i svakodnevno čeprkanje, kopanje, rezanje i rovanje. Stoga računajte da će vam rukavi biti zasukani, a reuma pod starost zagarantirana. URAVNOTEŽENOST je po meni najvažnija odlika dobrog biljnog akvarija. Kada je akvarij u takvom stanju, algi gotovo niti da nema, a biljke se pokazuju u najljepšem svjetlu. Pomanjkanjem ili viškom samo jedne komponente, ili kemijskog spoja, bilje može stagnirati, propadati, a alge se razbuktati. Takva neuravnoteženost može se dogoditi iznenadno, unutar par dana, stoga smatram da biljni akvarij treba svakodnevno promatrati i u slučaju neravnoteže reagirati na pravi način. Bilje će vam puno kompaktnije rasti ako ga svakodnevno podrezujete, skraćujete i oblikujete, a trule listove (kojih uvijek ima) odstranite.

Opširnije:Brzi savjeti za uspješan biljni akvarij

Stranica 1 od 3

Tko je online?

Imamo 121 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...