Subota, Listopad 20, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Xenotalapia ochrogenys

altRazred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Porodica: Cichlidae
Rod: Xenotilapia
Ime: Xenotilapia ochrogenys
Stanište: Cijelo priobalje jezera Tanganyike
Veličina: Muški 11.0 cm, a ženke su 1-2 cm manje.
Preporučene vrijednosti vode: pH od 8-8,6; dH : 10, temperatura : 24 - 26°C
Veličina akvarija: Najmanja preporučena veličina akvarija je najmanje 300 litara,ali sve zavisi o količini jedinki koje imate u samom akvariju. U idealnom slučaju, gdje imamo 10 jedinki , akvariji bi trebao biti s najmanje 50 cm širine i 100-150 cm dužine akvarija, kod njih nije bitna visina akvarija.

Boulenger, 1914.

 

 

Prehrana
Insektivori, u prirodi jedu sićušne kukce koji se nalaze u pijesku, a u akvarijima vole hranu punu proteina te ih po tome svrstavamo u mikro predatore. Potrebno ih je hraniti smrznutom hranom: cyclopsi, larve crnih komaraca, artemija itd. kao i kvalitetnom umjetnom hranom. Uvijek koristiti barem 2-3 vrste hrane, od listića do granula.

Razlikovanje spolova i uzgoj
Spol se lijepo vidi već od godinu dana. Mužjaci po tijelu dobivaju 5 kockica, od kojih su 3 vrlo izražene dok 2 krajnje se samo naziru. Kockice se, prilikom mrijesta, ofarbaju u intenzivno crnu boju. Isto tako, specifično je da se peraje farbaju u razne nijanse žute, plave i crne. Najviše se farbaju gornje peraje. Mužjaci rade arene u pijesku od 15 do 20 cm promjera ili toliko velike koliko im prostor u akvariju dozvoljava. Nakon što su pripremili teren svojim bojama privlače ženku u svoju arenu tako da plešu na rubu rupe u bočnom položaju. Kada ženka dođe u rupu počinje zajednički ples. Ženke su pomalo bezbojne, sivkaste. Primijetio sam da se i kod ženki na tijelu pojave te kockice , ali se ne ističu toliko koliko kod mužjaka. Ženke nose jaja u svojim ustima, od dana kada se mrijestila s mužjaka do 21 dan. Ženkama moramo osigurati dovoljno skrovišta da se nakon mrijesta mogu skloniti od i dalje agresivnog mužjaka. Mužjaci su aktivni za mrijest tokom cijele godine.

 

alt

Mužjak

 

alt

Ženka

 

Komentar
Vrlo osjetljivi ciklid, prvenstveno na promijene u akvariju, kretanja van akvarija i svijetla. Karakteristični su po tijelu i obliku glave, koja je zaokružena (tumpljasta). U zajedničkom akvariju ne preporuča se držati ih s grupom ciklida Tropheus-a i vrlo pokretljivih vrsta. Vole da je oko njih mirno, bez previše gibanja. Zato se preporuča držati ih s Cyprichromis-ima, Paracyprichromis-ima i Altolamprologus-ima te ribama koje se više zadržavaju u gornjem, odnosno srednjem dijelu visine akvarija. Što se tiče vanjskog svijeta, također, vole mir. Nisu toliko osjetljivi kao njihovi rođaci Melanogenys-i, ali nagle promijene kretanja ispred samog akvarija i samog gledanja akvarija trebaju biti malo usporenije, nego kod drugih ciklida. Promijene u svijetlu (rasvjeti) moraju biti postepene. Koristim moonlight kao pomoć prilikom paljenja i gašenja glavne rasvjete. Moonlight se pali prije glavne rasvjete ujutro, a isto tako navečer, prije gašenja glavne rasvjete.

Napomene
Jako teško se nabavljaju u našim ciklidaškim vodama. Vrlo lijep ciklid, ističe se svojim bojama, ponašanjem i samom zaduženošću. Neki ga uzimaju za ulogu čistača podloge, da bi im podloga (pijesak) bio bez tragova otpada, s obzirom da ga oni neprestano prebacuju, kopaju i sifoniraju. Preporuča ih se držati u malom jatu s najmanje 10 jedinki. S obzirom da su mužjaci dosta agresivni jedni prema drugima, preporuča se da od 10 jedinki budu 2 muška, a ostatak ženke. Uspio sam ih iz mrijestiti, ali zbog svoje nesmotrenosti nisam uspio mlađ odvesti dalje od 2 cm veličine. Mlađ je vrlo osjetljiva na kvalitetu vode i samu cirkulaciju u akvariju .Sada su mi šanse vrlo male, jer mi je ostalo samo par, od njih više. Ženka je već nekoliko puta nosila jaja, ali uz neprestano maltretiranje s mužjakove strane, nakon 2-3 dana jednostavno ih više nema u ustima. Bez obzira što se s njim iz mrjestila, mužjak je i dalje aktivan.

Tko je online?

Imamo 79 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...