Utorak, Listopad 23, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Cleithracara maronii

ImageNaziv: Cleithracara maronii (grč. kleithron – ključanica; acara - na jeziku indijanskog plemena Tupi – ciklid; maroni - rijeka Maroni u kojoj je ovaj ciklid prvi put otkriven).

Sinonimi: Aequidensis maronii (stari naziv), keyhole ciklid - ključanica ciklid, zbog karakteristične mrlje na leđima u obliku ključanice. 

Stanište: Sjeverni dio Južne Amerike, na zapadu od delte rijeke Orinoco u Venezueli pa sve do rijeke Ounary u Francuskoj Gvajani.

Veličina: do 12cm, u akvariju do 10cm, ženka je manja od mužjaka.

Preporučene vrijednosti vode: Ph 6-7.7, dH 3-20, temperatura 24°C - 27°C.
Najmanja preporučena veličina akvarija: 50l za jedan par, iako se najbolje osjećaju u većem akvariju (100-120l) s većim brojem primjeraka svoje vrste, a tada su manje plašljive te aktivnije izvan zaklona.
Ponašanje: Mirno i neagresivno. Mogu se držati u zajedničkom akvariju.
Razred: Actinopterygii
Red:
Perciformes
Porodica:
Cichlidae
Rod: Cleithracara
Vrsta:
Maronii (Steindachner, 1882.)

Prehrana: Omnivori (svejedi), u prirodi se hrane larvama insekata i malim koprenjacima, a u akvariju će prihvatiti svu ponuđenu hranu, kao što su listići i granule, uz dopunu prehrane živom ili sušenom hranom, odnosno smrznutom prirodnom hranom, kao na primjer tubifeksima, smrznutom artemijom itd. Za kvalitetnu će nam prehranu „zahvaliti“ lijepim bojama. Vole se hraniti pri dnu, u blizini svog zaklona.

Uređenje akvarija: Ovi mirni ciklidi ne uništavaju bilje i ne kopaju po podlozi, pa su pogodni za biljne akvarije. Potrebno je napraviti što više zaklona i špilja koristeći panjeve i kamenje, kako bi se njihova plahost svela na minimum.

 

Image 

 

Razlikovanje spolova i uzgoj: Razlikovati spol kod ove vrste ponekad je teško, ali odrasli mužjaci veći su od ženki te imaju zašiljeniju leđnu i analnu peraju. Cleithracara maronii spadaju u monogamne ciklide. Mrijeste se na podlozi i imaju tzv. «otvoreno leglo». Da bismo potaknuli njihovo parenje, možemo promijeniti veću količinu vode u akvariju te ju nadomjestiti vodom toplijom za 2°C. Prije parenja mužjak čisti ravan kamen na koji će ženka položiti ikru. Kad je mjesto za parenje uređeno i spremno, ženka odlaže do 300 jajašaca koja zatim mužjak oplodi. O leglu se podjednako brinu i mužjak i ženka plivajući iznad ikre i mašući perajama kako bi izazvali pojačano strujanje vode bogate kisikom, a neoplođena i uništena jajašca odstranjuju. Nakon 3 do 5 dana iz jaja će se izleći mlade ribice, koje nakon nekoliko dana počinju samostalno plivati. Tada ih možemo početi hraniti infuzorijem, artemijom i ostalom hranom za mlade ribe.
Iako je njihov mrijest u akvarijskim uvjetima lagan, često se dogodi da roditelji pojedu ikru, pogotovo ako im je to prvi mrijest, stoga je potrebno, nakon što mužjak oplodi ikru, odvojiti je u poseban mrijesni akvarij. Prođe li sve u redu, u prvih nekoliko dana do izlijeganja mladih postaju brižni roditelji koji se brinu o svojim potomcima i do šest mjeseci, braneći ih od drugih riba odano i neustrašivo, što je jedna od glavnih odlika porodice ciklida.


Komentar: Cleithracara maronii prilično su plašljivi mali ciklidi, mirne prirode, koji će se radije povući, nego ulaziti u sukobe s drugim ciklidima. Pogodni su za kombiniranje s mirnim ciklidima slične veličine i navika, kao i s drugim ribama, kao što su jata tetri, te sličnim ribama iz područja Južne Amerike. Vrlo su otporni na parametre vode te na bolesti, a mogu podnijeti i lošije uvijete u akvariju. Prema svim navedenim značajkama, možemo zaključiti da je ovaj prekrasan ciklid savršen za biljne akvarije i kombiniranje s drugim ribama. Nažalost, rijetko se pojavljuje u hrvatskim akvarističkim trgovinama pa nije baš prisutan u našim akvarijima. Preporučam ga svakome tko želi imati ciklida sa svim osobinama ove porodice, ali u malom i manje agresivnom izdanju od njegovih srodnika. Vjerujte mi, zaljubit ćete se u njega na prvi pogled.

Napomena: Akvarij s ovim ribama mora biti dobro pokriven, jer ponekad iskaču iz akvarija.

Tko je online?

Imamo 60 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...