Subota, Listopad 20, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Geophagus brasiliensis

ImageGeophagus brasiliensis je južnoamerički ciklid koji liježe mlade na supstratu, porijeklom iz Brazila i Urugvaja iz rijeka atlanskog sliva. Parametri vode su temperatura od 25-28 oC i pH u razmjeru 6-7. Otkrili su ga Quoy i Gaimard davne 1824. Radi se o vrsti lakoj za uzgajanje koja će se naviknuti na sve parametre vode i raznoliku hranu.Geophagus u prijevodu sa latinskog znači “jedač zemlje”, a potiče od navike ove ribe da cijelo vrijeme skuplja ustima pijesak sa dna, filtrira hranjive čestice i kroz škrge izbacuje pijesak. Ako ga stavite u akvarij sa prekrupnim pijeskom morat će ga izbacivati iz usta, a vi nećete uživati u prirodnom ponašanju ove prekrasne vrste. Od umjetne hrane će jesti sve, pelete, granule, smrznutu hranu i onu koju mu sami pripremite.
Prije dvije godine sam ušao u zoo trgovinu u kojoj se obično snabdijevam. Pregledavanjem akvarija pažnju mi je privuklo 5 malih zeleno-smeđih ribica. Kako se već dugo bavim američkim ciklidima prepoznao sam neku vrstu Geophagusa iz skupine brasiliensis. Iako su bile u dosta lošem stanju nisam oklijevao ni sekunde i za pola sata su već plivale u jednom od mojih akvariju. Akvarij je bio 100 litarski, uređen sa finim pjeskom i brdom Vesicularie dubiane u kojem su malene ribe bile same. Volim držati ovu biljku sa malim ribama jer ju nastanjuje mnoštvo sitnih organizama koje ribice s užitkom love.

Odmah sam ih počeo intenzivno hraniti raznoliko i obilno. Već nakon mjesec dana uočavale su se drastične razlike, a jedna je postala i osjetno veća od drugih. Idila je trajala neko vrijeme. Onda su jednog dana četiri manje ribice počele naganjati najveću, te je ona nakon par dana iscrpljena uginula. Nakon par mjeseci usljed crijevnih parazita ostale su mi tri ribe koje su već jako narasle i obojale se. Kad su dosegle veličinu od 8-10 cm, bio sam siguran da se radi o mužjaku i dvije ženke od kojih je jedna bila nešto krupnija.

Premjestio sam ih u 200 litara i nekoliko dana kasnije se formirao par sa većom ženkom. Prvi mrijest je propao, ali smatram to uobičajenim za sve ciklide koji se mrijeste na substratu. Jednostavno kroz par mrijestova steknu znanje koje im je potrebno da bi postali uspješni roditelji. Moji brasiliensisi su već u drugom pokušaju uspjeli. Iskopali su udubinu u kutu akvarija pored usisa pumpe i polegli jajašca na staklo dna. Pošto se radilo o mladim ribama mrijest je bio malen ali pri temperaturi od 28 °C ribice su proplivale nakon 4 dana. Za jajašca se brinula isključivo ženka dok je mužjak nadzirao okolinu i prijetio čak i meni kad bi se približio akvariju. Brinuli su se za malene oko mjesec dana kada su ponovno započeli novi mrijest. Ribice su se prehranjivale na V. dubiani i sa mikro hranom za mlade ribe.

Slike: Strippy

 


Image

Image

Tko je online?

Imamo 27 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...