Subota, Listopad 20, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Osnove morske akvaristike 2 - Svjetlo u morskom akvariju

ImageSvjetlo je izvor života u prirodi i kvalitetno svjetlo iznimno je važno u morskoj akvaristici, a ujedno i jedna od najskupljih tehničkih stavki.Velika većina koralja i drugih sesilnih pa i neki nesesilnih invertebrata (bezkralježnjaka) živi u simbiozi sa jednostaničnim algama (Zooxanthelama) i produkti fotosinteze tih algi čine dobar, ako ne i glavni dio prehrane tih organizama. Zbog toga je u morskom akvariju potrebno osigurati dovoljnu količinu svjetla dovoljnog intenziteta, ako želimo održati te organizme zdravima i osigurati im preživljavanje i daljnji rast.
Ono što se danas u Europi koristi za osvjetljavanje akvarija su tri osnovna tipa rasvjete:

Neonske cijevi tipa T8: ova rasvjeta je najjeftinija solucija, ali je pogodna samo za organizme koji ne zahtijevaju prejaku svjetlost. Obično se koristi kombinacija daylight cijevi boje svjetlosti 10 000 K ili više u kombinaciji sa plavim cijevima (aktinične cijevi, sa visokim udjelom valnih duljina oko 420 nm, koja potiče fotosintezu).

Image


Neonske cijevi tipa T5: nešto skuplja solucija. Ove flourescentne cijevi zahtijevaju poseban tip elektronskih prigušnica.Ovaj tip cijevi daje jači intenzitet svjetlosti po cm duljine, a promjer cijevi je manji (16 mm), te stane i veći broj cijevi na istu površinu. Koristi se obično ista kombinacija boje svjetlosti kao i kod T8. Rasvjeta se može koristiti za akvarije dubine do 50 cm (iako neki koriste i u dubljim akvarijima).

Image


Metal-halidne lampe (HQI). Ovaj tip rasvjete daje fokusiran snop svjetlosti. Griju jače od prije navedenih lampi, ali se zbog intenziteta svjetlosti mogu postaviti i više iznad površine vode. Također postoje lampe boje 10 000 K ili više koje su pogodne za morsku akvaristiku. Ove se lampe nekad kombiniraju i sa plavim neonskim T5 ili T8 cijevima. Mogu se koristiti i u akvarijima veće dubine, ali su onda potrebne jače lampe.

Image


Kako je navedeno, T8 se koristi za akvarije sa organizmima koji su manje zahtjevni. T5 i HQI rasvjeta izgleda da je podjednako pogodna za osjetljivije organizme ako se koristi dovoljna jačina lampi. Za zahtjevnije organizme potrebno je osigurati okvirno barem jedan watt po litri akvarijske vode, a što je jača svjetlost to bolje (neki upotrebljavaju i do 4W/l vode). Kod HQI lampi treba imati na umu da je jedna lampa pogodna za maksimalno 60 cm duljine akvarija, a kod duljih akvarija će izvan tih okvira biti znatno slabija svjetlost, te u tim područjima treba smjestiti manje zahtjevne organizme ili staviti odgovarajući broj lampi po duljini. Za akvarije do 50-60 cm dovoljne su HQI lampe od 150 W, za visinu od 60 do 80 cm treba barem 250W, a za akvarije od 80 cm je potrebno 400W na svakih 60 cm duljine.

Duljina osvjetljenja akvarija trebala bi iznositi 12-14 sati, koliko traje dan u tropskim krajevima. Pri tome nije potrebno da sve lampe gore svih 12 sati. Maksimum osvjeljenja treba biti oko 6-8 sati, a ostalak vremena pomoću automatike osigurati postepeno paljenje, odnosno gašenje lampi, s time da se prve pale i zadnje gase plave lampe.

Image


Primjer osvjetljenja mojeg akvarija:
2 plave gore 1 sat, zatim se pale još jedna plava i bijela pa gore 2 sata, pa se pale još 2 bijele, koje gore 4 sata, pa onda ostaje 3 plave i bijela, pa na kraju 2 plave zadnji sat odnosno:

13-24H 2 PLAVE
15-22H PLAVA+BIJELA
17-21h 2 BIJELE

Tko je online?

Imamo 103 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...