Subota, Listopad 20, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Oxycirrhites typus

Ime: Longnose hawkfish
Sinonimi: Dugonosa riba sokol
Rasprostranjenost: Indo-Pacifik, Crveno more, Južne Afrika, Havajski otoci, obale Japana, jug Nove Kaledonije, Istočni Pacifik, Kalifornija do sjeverne Kolumbije i otočja Galapagos Stanište: Obitavaju na vanjskim strmim grebenima i padinama izloženim jakim strujama; od 10 metara pa sve do dubine od 100 metara. Najčešće se zadržavaju u velikim gorgonijama i granama crnog koralja.
Veličina: do 13 cm
Preporučene vrijednosti vode: Temperatura: 24º-26° C, KH: 8-12; pH: 8,1-8,4; slanost: 1,020-1,025
Sigurnost za koraljne akvarije: Sigurna je za koralje, ali je mesožder i predator te predstavlja prijetnju za sitne rakove i kozice (gamaruse i miside)
Najmanja preporučena veličina akvarija: 150 litara

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cirrhitidae
Rod: Oxycirrhites
Ime znanstvenika koji ju je prvi opisao: Bleeker, 1857.

Prehrana

Hawkfish su mesožderi i prihvatit će sve vrste žive, smrznute i suhe hrane. U prirodi se hrane malim bentičkim i planktonskim rakovima. Pošto je ova riba predator, događalo se kod nekih primjeraka da prilikom ubacivanja u akvarij neće jesti suhu hranu (granule i listiće) pa je takvoj ribi na početku dobro ponuditi svježu ili zamrznutu mesnu hranu koja bi se trebala sastojati od sitno nasjeckanih komadića lignje, repova kozica, mesa dagnje i sl. Kroz vrijeme, kako se suhom hranom hrane druge ribe u akvariju, i Hawkfish će zasigurno prihvatiti ovaj, za vas jednostavniji način hranjenja.

Razmnožavanje: Hawkfish uglavnom žive u haremu. Rađaju se kao ženke, ali su zapravo hermafroditi (protogynous synchronous hermaphrodites) te u slučaju da je mužjak ubijen, ako nestane ili slično, najveća će ženka promijeniti spol i zamijeniti dotadašnjeg mužjaka.  Mužjak u prirodi kontrolira teritorij koji uključuje 2 - 7 ženki. Svake noći u sumrak on posjećuje svaku od ženki u potrazi za onom koja je spremna za mrijest. Kad je pronađe, zajedno plivaju u luku prema gore otpuštajući jajašca i spermu zajedno. Jaja su u ovoj fazi pelagička, što znači da se mogu slobodno kretati kroz more. Ta faza traje oko 3 tjedna. To donekle i objašnjava tako široku rasprostranjenost ove vrste.
Ovo je jedini Hawkfish za kojeg se zna da se izmrijestio u zatočeništvu.


Opis

Tijelo Longnose hawkfisha je bijelo sa išaranim horizontalnim i vertikalnim crvenim uzorkom. Njuška, tj. nos, po kojem je i dobio ime, izdužena je i služi mu za hvatanje plijena u uskim prostorima, kao što su npr. pukotine u morskom grebenu i sl. Hawkfish općenito nisu seksualno dvobojni (različiti spolovi nemaju različiti izgled). Rod Oxycirrhites je iznimka jer mužjak ima dodatni crni rub na trbušnoj peraji i repu. Nešto je veći i boje su mu jače izražene.
Vrlo je zanimljivo da ova riba ne posjeduje plivaći mjehur što joj dodatno olakšava brz napad i naglu promjenu dubine za vrijeme lova bez dugotrajne dekompresije.

Komentar

Izuzetno zanimljiva i atraktivna riba zbog svog ponašanja. Vrlo zanimljivog i prepoznatljivog izgleda. Među akvaristima najpopularnija od svih vrsta iz porodice Hawkfish.  Po prirodi vrlo znatiželjna. Vrijeme će provoditi ležeći u granama koralja dok će okom pratiti svaki pokret u svojoj blizini. U akvariju se može bez problema držati i više primjeraka, ali tada treba osigurati dovoljno veliki sistem. Za svaku novu jedinku ukupna litraža bi se trebala povećati za minimalno 100 litara. Vrlo teritorijalna riba. U prirodi je moguće naći jednog mužjaka kako „gospodari“ teritorijem koji može uključivati 2-7 ženki.

Tko je online?

Imamo 43 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...