Ponedjeljak, Listopad 22, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Salarius fasciatus

ImagePorodica: Blenniidae
Latinski naziv : Salarius fasciatus
Engleski : Lawnmower Blenny
Stanište : Pacifik
Temperatura : 23-27 C
Kvaliteta vode : sg 1.021-1.025; pH 8.2-8.4; dKH 8-12
Najmanja preporučena veličina akvarija: 200 L
Siguran za akvarije sa koraljima: Da- s napomenom (tekst)
Veličina: 10+ cm.
Zabavna i karakterna riba, koja je k tome još i zanimljivog izgleda… Ne mogu reći lijepa, ali ni ružna, jer se o ukusima ne raspravlja, ali u svakom slučaju-jedinstvena. Osebujan izgled se čak i mijenja, jer riba ima sposobnost prilagođavanja boje tijela okolišu, tj. mimikrije. S.Fasciatus je vrlo aktivna riba, koju se s vremenom može čak i naučiti uzimati hranu iz ruke. Preko dana je stalno u pokretu, jedući alge sa kamenja i stakla ( diatome i mikroalge, te manje čupave alge, dok veće čupave ne jede) i skačući s kamena na kamen, skrivajući se nakratko u rupama i udubljenjima. Posebno je zanimljiv, bolje reći komičan način na koji jede alge, zabacujući glavu i «udarajući» u kamen ili staklo na kojem ostavlja i karakteristične tragove «poljubaca» koji su postali njegov svojevrsni zaštitni znak u akvarističkom svijetu. Stvari na koje treba pripaziti su sljedeće – prilikom unašanja u akvarij , te dok se ne aklimatizira, dobro bi bilo pokriti akvarij, jer znaju iskakati van.

Ukoliko u akvariju imamo vodene pumpe za protok, ne bi bilo loše na usis staviti neku zaštitu, jer je dosta ljudi na Internetu javilo da su njihovi bleniji tragično skončali uvlačeći se u usis pumpe… Koralje u principu ne diraju, iako je bilo slučajeva da su zbog neadekvatne prehrane grickali koralje s dugim polipima, a ponekad se vole i odmoriti na nekim koraljima (sarcophyton npr.) , te ih tako iritirati, što će dovesti do zatvaranja koralja (uvlačenja polipa). Naravno da to i nije baš dobro za koralj ako se često ponavlja.

Vezano uz prehranu, bitno je znati da su S.fasciatusi biljojedi, te da ih moramo hraniti biljnom hranom, a ne se oslanjati isključivo na to da će preživjeti od algi u akvariju ili ostataka hrane. Kao prvo, mogući su problemi sa privikavanjem blenija na umjetnu hranu, pa ćete tu morati biti strpljivi. Pokušajte ih naviknuti na nori algu ( kupuje se kao dodatak ljudskoj prehrani ) ili spirulina tabletice i to će riješiti potencijalni problem sa preživljavanjem blenija jednom kada (ako) vaš akvarij više neće moći «proizvoditi» dovoljno hrane u obliku algi za blentu. Kao drugo, svakako izbjegavajte hranjenje blenija sa mesnom hranom, jer može doći do probavnih problema, «napuhavanja» , skraćenja životnog vijeka… Znači, kada se aklimatizira na akvarij i kada ga dobro hranimo, bleni je otporna, dugovječna (preko 5 godina) i korisna ribica koja nas uz to može i nasmijati do suza. Ukoliko mu ne pružimo potrebne uvjete i adekvatnu prehranu tada dolazi samo do suza.

Moj blento, nazvan Homer, je pronašao jednu rupu u kamenu u koju ulazi natraške i iz koje promatra situaciju u akvariju. Kada priđem sa tabletom spiruline, krene lagano meškoljenje…obično mu ubacim pola tablete dnevno i to u mlaz pumpe, a on izlijeće iz svoje rupe i grabi tabletu prije nego padne na dno i bježi s njome natrag u rupu ! Kada je on zaokupljen svojom spirulinom, hranim ostale ribe, tako da ako im što i promakne , završi kod rakova samaca ili Stenopus hispidusa, pa se ja ne brinem oko eventualnih probavnih problema blente.

Što se kompatibilnosti sa drugim ribama tiče, radi se o mirnoj ribi koja nije sklona nikakvim oblicima agresije, osim kada su u pitanju drugi pripadnici vrste ili porodice, tako da je jedan bleni u akvariju sasvim dovoljan. Da ne brkate blenije sa gobijima, koji su ponekad dosta slični, kao neke od znakova raspoznavanja možete uzeti leđnu peraju koja se kod blenija proteže po cijeloj dužini tijela, a također imaju i male izrasline na glavi.


Image


Slike: Vedran Stinčić-Stina

Tko je online?

Imamo 41 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...