Ponedjeljak, Listopad 22, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Lactoria cornuta

ImagePorodica: Ostraciidae
Ime: Lactoria cornuta
Stanište: Indo-pacifik
Veličina: 40 cm u akvariju, 50 cm u prirodi
Lactoria cornuta, u engleskoj literaturi nazivana cowfish, a domaći akvaristi je nazivaju kravica. Pogled na fotografiju dovoljan je da se zaključi zašto se kravica zove kravica.

Hrana:

nije izbirljiva, prirodno jede male račiće, crve i ostale male životinjice koje može uloviti te biljnu hranu tj. alge. U akvariju prihvaća svu hranu koja joj se ponudi i vrlo je hrabra. Budući da je zbog svog vanjskog krutog kostura prilično spora mora se posebna pozornost obratiti da i ona dobije svoj dio hrane pored bržih akvarijskih riba.

Ako se radi o suhoj hrani potrebno ju je dobro namočiti i dati kravici da je jede ispod površine vode. U suprotnom može doći do opstipacije crijeva i problema s plovnošću uzrokovane progutanim zrakom te konačno do smrti. Taj se problem teško može izliječiti pa treba izbjegavati hranjenje s površine.

Način života: obično živi sama pretražujući dno i kamenje. Ima sposobnost puhanja mlazova vode kojima razgrće šljunak i pijesak u potrazi za hranom.

U stresnim situacijama može kroz kožu izlučiti otrov ostraciotoxin koji u prirodi može odvratiti predatora, a u akvariju može prouzročiti pomor riba (pa i same kravice) i ostalih organizama. Otrov se sintetizira u njezinoj koži u slučaju opasnosti. Inače ga nema u zalihama.

Uvjeti u akvariju: Budući da je slab plivač u akvariju ne smije biti nezaštićenih otvora pumpi, preljeva ili nečeg sličnog što bi je moglo na sebe priljepiti i držati je tako da se ne može osloboditi. U tom bi slučaju moglo doći do lučenja ostraciotoxina.

Preporuča se držanje samo jedne L. cornute u akvariju jer je primijećeno da u slučaju držanja više primjeraka lakše može doći do lučenja ostraciotoxina.

Zbog svoje nježne kože osjetljiva je na bijele točkice tj. Ich. Nikako s njom zajedno ne bi trebalo držati Labroides dimidiatus (cleaner wrasse) jer bi njegovo uporno grickanje moglo dovesti do kožnih infekcija i problema. Bolje je držati je s kozicama čistaćima roda Lysmata koje će obaviti čišćenje samo kad to kravica hoće.

Ponašanje u akvariju: u pravilu sve koralje ostavlja na miru, iako ponekad zbog znatiželje zna pokojeg gricnuti. Vrlo je hrabra, prepoznaje vlasnika, radoznala je i dolazi do prednjeg stakla čim nekoga uoči, jede iz ruke pa čak s rogovima izviri izvan vode kad je se tako hrani. Razgrće pijesak puhanjem mlazova vode u potrazi za hranom.Image

Image

Image

Slike:
Mislav, Željko Ćirić- ĆiraTko je online?

Imamo 28 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...