Srijeda, Rujan 19, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Ctenopoma acutirostre

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Anabantidae
Rod: Ctenopoma
Vrsta: acutirostre

Rod Ctenopoma dolazi od grč. cteno (ktenos) –češalj i grč. poma – zaštita, po češljastim bodljama na škržnom poklopcu koji im služi za obranu od predatora. Riječ acutirostre dolazi od lat. Acut-oštar i rostrum-nos, zbog jako zašiljenog prednjeg dijela glave. Vrstu je 1899. g. opisao Pellegrin.

Sinonimi: Leopard bushfish, Leopard gurami

Najmanja preporučena veličina akvarija: Pošto je ovo riba koja naraste i do 15cm trebala bi biti smještena u veći akvarij, pogotovo ako se drži više komada, ali mogu biti i u manjem jer to nisu jako aktivne ribe. Ja ih  imam 3 u 120 litara, tako da ispod te litraže ne bih  nikome preporučio držanje.

Opis

Ctenopoma obitava u rijeci Congo (Zaire), točnije u Stanleyevom bazenu. Nastanjuje šumske potoke, jezera, mirnije djelove rijeka, močvare te kanale sa gustim nasadama. U prirodi naraste preko 18 cm, što naravno nije moguće i u zatočeništvu, gdje najviše doseže oko 15 cm. Temperatura vode 25-28°C, zapravo nikada ne bi trebala pasti ispod 25°C jer im to ne pogoduje  i tada  ulaze u stadij mirovanja. Tvrdoća vode treba biti mekana do umjerena, 5-12dH, a optimalna vrijednost je 9dH, dok bi pH trebao biti 6.5-7.5, blago kiselo do blago alkalno. Radi se karnivoru što znači da ju je najbolje hraniti mesnom hranom. U prirodi se hrani manjim ribicama i larvama kukaca koji određene stadije provode u vodi, a u zatočeništvu prima svu ponuđenu hranu, ali preporučljivo ju je hraniti živom hranom (ako je to ikako moguće). Pri hranjenju se vrlo oprezno prikrada te onda silovito skače na hranu ili plijen.

Razlikovanje spolova i uzgoj

Spol se jako teško određuje, ali poznato je da mužjaci imaju puno kraće češljaste bodlje na škržnom poklopcu (operculum). Kako su ovo dvodihalice koje imaju labirintni organ, one grade pjenasta gnjezda gdje odlažu ikru, a  parenje se može izazvati samo ako voda postane jako meka, pH se smanji i ako se istovremeno poveća temperatura na gornje granice. To su parametri koji potiču  razmnožavanje. Veliki je problem podići mlade  jer su jako sitni i jako osjetljivi na anomijak te imaju problem kod razvoja labirintnog organa, a isto tako je među mlađi  prisutan i kanibalizam.

Komentar

Ovo je vrlo interesantna riba, pogotovo za ljude koji vole predatorske vrste jer ona to uistinu i jest. Ova vrsta je predator koji čeka plijen, a u tome joj pomaže njena obojanost i moć prikradanja i skrivanja. Riba je smeđe boja sa još tamnijim točkama po tijelu što joj omogućuje skrivanje u tamnoj vodi među potpoljenim panjevima, izgleda poput trulog lista u vodi, a svojim pokretima tako se i ponaša i po tome je jako slična svojim dalekim rođacima iz Amazone, koji doslovno izgledaju kao listovi pa ih zato tako i nazivaju (također jako rijetka zastupljenost u akvaristici).

Napomena

Ctenopoma acutirostre nije baš zastupljena riba u akvaristici  jer se teško razmnožava, a isto tako svojim izgledom i nije pretjerano atraktivna, poput nekih atraktivno obojanih  ribica koje uveseljavaju mnoge akvariste. Ctenopoma je riba za akvarij vrste ili eventualno biotopski akvarij koji bi bio dovoljne veličine sa puno špilja i panjeva gdje bi se mogle skrivati tijekom dana, pošto su aktivnije noću.

alt

alt

Fotografije : Ivan Andić, Wikipedia

Tko je online?

Imamo 100 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...