Srijeda, Rujan 19, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Colisa chuna

ImageIme: trichogaster – tricho = tri, gaster = želudac;
Sinonimi: Medeni gurami, Vatreni gurami, Trichogaster chuna
Stanište: Indija, Assam, Bangladeš
Veličina: do 5 cm
Preporučene vrijednosti vode: temperatura: 23-30 C; pH 6 – 8; meka – tvrda (5 – 10 dH)
Najmanja preporučena veličina akvarija: 80 litara

Razred: Perciformers
Red: Anabantoidei
Porodica: Anabantidae
Rod: Trichogaster
Vrsta: Colisa chuna
Prehrana: tubifex, vodenbuhe, ciklopi, ličinke mušica, suha hrana, smrznuta hrana, alge


Razlikovanje spolova i uzgoj: Colisa chuna dolazi u više varijeteta (medeni, crveni ili vaterni i bijeli, tj. plavi). Svi varijeteti izgledaju isto osim što se razlikuju po boji. Osnovna boja ove vrste je blijedo oker. U vrijeme mrijesta ili prije borbe mužjaka boja postaje puno intenzivnija. Colisa chuna zapravo je podvrsta trichogastera i po obliku tijela su gotovo identični, samo što je Colisa manja i po tijelu nema bijele točkice kao npr. plavi trichogaster. Colisa chuna ima produžene nitaste trbušne peraje (kao i trichogasteri); tim perajama ova se riba služi kako bi ispitala okoliš (u prirodi na taj način traži hranu u muljevitoj vodi, mužjaci prije borbe ispituju protivnika tom perajom). Spolove razlikujemo po leđnoj peraji – kod mužjaka je zašiljena, kod ženke zaobljena. Mužjaci su u pravilu malo duži od ženke, a gledano odozgo ženka djeluje deblje. Isto tako, mužjak ima izraženiju boju. Analna peraja proteže se od analnog otvora (ispod škrga) gdje je lagano nazubljena (ali manje nego u trichogastera) pa sve do repne peraje. Repna peraja je u svim varijetetima plavkasto prozirna. I vrh (kraj) leđne peraje također je proziran.
Chuna je tipični graditelj gnijezda od mjehurića (kao i ostale labirintnjače). Veliko se gnijezdo gradi unutar plutajućeg bilja (Ceratophylum demersum npr.). Gnijezdo i podmladak čuva mužjak. Mrijesni akvarij morao bi biti dopola napunjen vodom (oko 20 cm), bez cirkulacije s puno plutajućeg bilja. Najbolje je u nj smjestiti jednog mužjaka i tri ženke i kad mužjak odabere ženku ostale ženke izvaditi. Kada ženka položi ikru trebalo bi je ukloniti iz mrijesnog tanka. Ikra se izliježe za jedan, jedan i pol dan. Mladunci proplivaju za pet dana i mogu se hraniti infusoriom ili živim slanim račićima (Arthemia). Maldunce je kad proplivaju poželjno odvojiti od mužjaka – ne prije jer mužjak brine da ikra ostane na površini vode u gnijezdu kako ne bi propala.


Komentar: Colisa chuna je izrazito jednostavna, a istovremeno vrlo lijepa i miroljubiva riba. Pogodna za zajedničke akvarije ili neki azijski biotop, a kako spada u dvodihalice (labirintnjače), teško da će uginuti zbog nedostatka kisika u akvariju. Bez obzira na količinu kisika u vodi ona stalno odlazi na površinu udisati atmosferski zrak; to je normalno ponašanje labirintnjača. Ako odaberete ovu ribu za svoj akvarij, nećete se razočarati – zbog svoje ljepote ova riba spada u sam vrh po traženosti na tržištu.

Napomene: Iako je ova riba najčešće miroljubiva, zna pokazivati značajke teritorijalne vrste. Mužjaci mogu ulaziti u sukobe ako se nalaze u premalom akvariju bez ženki. Najbolje je kombinirati barem dvije ženke po mužjaku. Gusto zasađen akvarij mora se osigurati za ovu vrstu, jer njena ljepota i prirodno ponašanje dolazi do izražaja jedino na taj način.

Image
Mužjak

Image
Ženka

 

 

Vezani članci

Tko je online?

Imamo 106 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...