Utorak, Listopad 23, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Članci

Projekt obnove koraljnog grebena

altNAJVEĆI PROJEKT OBNOVE KORALJNOG GREBENA NA FLORIDSKIM DJEVIČANSKIM OTOCIMA

Na Floridi, Big Pine Key, znanstvenici presađuju do oko 10000 staghorn i elkhorn koralja, uzgojenih u mrijestilištima, da bi pokušali obnoviti uništene koraljne grebene. To je najveći projekt obnove morskoga života ikada. Stručnjaci se nadaju da će presađeni koralji opstati i razmnožavati se, pomažući u obnovi populacije tih dviju ugroženih vrsta.


Znanstvenici su počeli uzgajati staghorn i elkhorn koralje unutar osmero podvodnih mrijestilišta smještenih uz Ft. Lauderdale, Florida Keys i Djevičanske otoke, još 2009. godine. Projekt je u početku imao za cilj uzgojiti 12000 koraljnih kolonija, no umjesto toga je uzgojio 30000 brzorastućih koraljnih polipa. Oko 10000 tih staghorn i elkhorn kolonija, od veličine teniske loptice do nogometne lopte, određeno je za presađivanje prije kraja 2012. „Te dvije vrste koralja su najvažnije za sustav grebena-oni su nosači i potpornji grebena koji su zaklon ugroženim ribama“, rekao je James Byrne, morski biolog s The Nature Conservancy, koji nadgleda projekt.

alt


2006. godine staghorn i elkhorn koralji su postali prvi koralji na listi ugroženih vrsta na području Floride zbog ozbiljnog propadanja od 1970-ih uzrokovanog bolestima, uraganima i koraljnih „bijelih boginja“ koje su se javile zbog utjecaja bakterija iz kanalizacije.


alt


Znanstvenici strateški raspoređuju te koralje da bi potaknuli genetsku raznolikost i mogućnost razmnožavanja.
U mrijestilištu su sačuvali genotip koralja koji je nestao iz divljine tijekom „bijelih boginja“ 2010.
Financiranje ovog projekta završava ove godine pa istraživači traže i nova odobrenja za nastavkom ovog važnog pokušaja obnove
jer će biti važno i pratiti presađene koralje-tražeći znakove moguće bolesti te spriječiti povećanje populacije grabežljivaca tijekom nekoliko godina čime bi se osigurao uspjeh ovog presađivanja.

altIzvor : http://www.underwatertimes.com