Utorak, Listopad 23, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Članci

Pronađena najmanja žaba na svijetu

alt - Paedophryne amauensis - ŽIVOTINJICA VELIČINE MUHE JE NAJMANJI KRALJEŠNJAK

U prosjeku s 7.7 mm dužine, ova žabica je za dlaku manja od prethodnog rekordera, jugoistočne ribe iz vrste Paedocypris progenetica, čije ženke su izmjerene oko 7.9 mm.
Tijekom nedavnih terenskih mjerenja u južnoj Papua Novoj Gvineji, znanstvenici su otkrili P. amauensis i još jednu novu vrstu malenih žaba, Paedophryne swiftorum, koja je dugačka oko 8.6 mm.
Jedan od stručnjaka za vodozemce, dr. Robin Moore s Conservation Internationala, je izjavio da je očigledno da se prilagođavaju da bi ispunili prazninu koju nitko drugi ne ispunjava.
To bi značilo da su se žabe prilagodile jedenju manjih beskralješnjaka, kao što su crvi, na koje veći grabežljivci ne obraćaju pažnjualt


Otkrivene 2010 no najavljene prošlog mjeseca travnja, sve vrste iz roda Paedophyrne su sitne i izgleda da žive isključivo među otpatcima lišća što tvore podlogu kišnih šuma Nove Gvineje.
Znanstvenici su te sićušne životinje pronašli slušajući njihova glasanja i pokušavajući odrediti mjesto odakle se čuju što nije bilo baš lako zbog njihovog visokog tona koji je otežavao ljudskom sluhu da ih locira.
Tada su pročešljavali podlogu dok ih nisu uočili kako skakuću među lišćem.
Žabe su tako male da je teško vidjeti njihove šare, prilagođene okolini, golim okom, pa su ih znanstvenici prvo fotografirali i tada zumirali, koristeći digitalni fotoaparat kao mikroskop.
No fotografiranje vodozemaca je bilo zahtjevno kao i njihovo pronalaženje. Nove žabe su nevjerojatno dobri skakači- mogu skočiti 30 puta dulje od duljine svojega tijela.
Proučavajući i uspoređujući male žabe na globalnoj razini, tim je otkrio da su one evoluirale, neovisno od drugih, 11 puta diljem svijeta i gotovo uvijek u tropskim šumama gdje se vodozemcima koža nikad ne isušuje a hrane ima u izobilju.
Istraživanje kaže da minijaturne žabe nisu samo neobičnost već predstavljaju prethodno neprepoznato ekologijsko udruženje.


alt
izvor : http://news.nationalgeographic.com