Utorak, Listopad 23, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Članci

Studija: „Super grebeni“ kao obrana od klimatskih promjena

PHUKET, Tajland
Društvo za očuvanje divljeg života (WCS) je danas objavilo studiju koja pokazuje da su neki koraljni grebeni Istočne Afrike neuobičajeno otporni na klimatske promjene uslijed pojačanog ribarenja i kombinacije geofizičkih čimbenika. WCS je objavilo rezultate studije pri Međunarodnoj inicijativi za koraljne grebene (ICRI), na sastanku ovog tjedna u Phuketu, Tajland.

Istraživanje, objavljeno u „online“ časopisu Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems (Očuvanje voda: morski i slatkovodni ekosustavi), daje dodatni naglasak da svjetski važni „super grebeni“ koji se nalaze u trokutu od sjevernog Madagaskara preko sjevernog Mozambika do južne Kenije, trebaju biti prioritet pri akcijama očuvanja i spašavanja.

Autori istraživanja su Tim McChanahan i Nyawira Muthiga iz Društva za očuvanje divljeg života, Joseph Maina iz Projekta za očuvanje koraljnih grebena, Albogast Kamukuru s Odjela ribljih znanosti i akvakulture sa Sveučilišta Dar es Salaam, te Saleh A.S.Yahna s Instituta morskih znanosti Dar es Salaam i Odjela zoologije Sveučilišta Stockholm.

Studija je utvrdila da su se tanzanijski koralji ubrzano oporavili od slučaja izbjeljivanja iz 1998. godine kad je uništeno više od 45 % koralja na tom području. Tijekom monitoringa tanzanijskih grebena, WCS je pomagao i pri zaštiti i očuvanju u tom području obučavajući osoblje parka u zaštićenim prostorima.

alt

Autori djelomično pripisuju oporavak tanzanijskih koraljnih grebena direktno novim mjerama upravljanja, uključujući zabranu komercijalnog ribolova. Prostori gdje je zabranjen ribolov sadrže bogatstvo riba koje se hrane algama koje mogu ugušiti koralje, dok je nekoliko staništa bez posebnih mjera upravljanja ostalo razgrađeno. Jedno je stanište imalo populacijsku eksploziju morskih ježeva – parazita koji se hrane koraljima.

Nalazi također pokazuju da je sama struktura koraljnih grebena imala glavnu ulogu u njihovom opstanku. Tanzanijski grebeni su uglavnom vrlo složeni i imaju neuobičajenu različitost u strujama i temperaturama vode. Ovi čimbenici dozvoljavaju veći opstanak i veću različitost koraljnih vrsta, uključujući one koje se mogu relativno brzo oporaviti od izbjeljivanja. „Sjevernotanzanijski grebeni pokazali su zamjetnu otpornost i u nekim slučajevima i poboljšanje svog statusa unatoč velikom utjecaju klimatskih promjena i prekomjernog ribarenja“, naglasio je WCS znanstvenik Dr. Tim McClanahan, voditelj istraživanja. „To nam daje razloga za zamjetno veći optimizam da zemlje u razvolju poput Tanzanije mogu učinkovito upravljati svojim grebenima suočavajući se sa klimatskim promjenama.“ Autori smatraju da grebeni u Tanzaniji i dalje, oni izloženi sličnim uvjetima okoliša, imaju mogućnost oporavka od pojačanih klimatskih i ljudskih smetnji. Dakle, trebali bi biti zbog toga prioritetni za očuvanje i zaštitu od predviđenih klimatskih promjena gdje se očekuje da će mnogi koraljni grebeni biti izloženi daljnjem uništavanju.

alt

Šire gledano, WCS aktivno zaštićuje oko 90 % svjetskih tropskih koraljnih grebena, posebice u područjima Belizea, Indonezije, Papua Nove Gvineje, Fiđija, Kenije i Madagaskara. Međunarodna incijativa za zaštitu koraljnih grebena (ICRI) je udruga svjetskih vlada i organizacija koje rade na zaustavljanju uništavanja koraljnih grebena i pripadajućih ekosustava i njihovom oporavku. Na ovoj generalnoj skupštini ICRI-a je bio prisutan i Sekretarijat Ujedinjenih Država Meksika. Društvo za zaštitu divljeg života (WCS) je institucionalni partner ICRI-a. Od Fiđija do Gloverovog grebena, Znanstveno društvo zapadnog Indijskog oceana (WIOMSA) i Zaklada Tiffany i društvo, osigurali su temeljnu podršku istraživanjima Dr. McClanahana u  kojima istražuje ekologiju, ribarenje, utjecaj klimatskih promjena i upravljanje koraljnim grebenima na ključnim mjestima na svijetu.

WCS spašava divlji život i divlja mjesta po cijelom svijetu. To čine pomoću znanosti, globalnog očuvanja, obučavanja i upravljanja svjetskim najvećim sustavima i urbanim parkovima divljeg života predvođenim Zoološkim vrtom Bronx.

Zajedno, ove aktivnosti mijenjaju stav prema prirodi i pomažu ljudima da zamisle divlji život i ljude kako žive u skladu. WSC je predan ovoj misiji zbog važnosti očuvanja života na  Zemlji.

Posjetite: www.wcs.org