Utorak, Listopad 23, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Članci

Japanski koralji mijenjaju spol na morskom dnu

TEL AVIV, Israel -  Drveće to čini. Bube to čine. Čak i ribe koje su pod utjecajem okoliša to čine. Ali prof. Yossi Loya iz Odjela zoologije telavivskog sveučilišta je prvi na svijetu koji je otkrio da japanski morski koralji također uživaju u „promjeni spola“ .

Njegova istraživanja mogu osigurati ključ za preživljavanje krhkih morskih koralja – prijeko potrebnih za sav život u oceanu – trenutno ugroženih globalnim zatopljenjem.

U vremenima stresnih ekstremnih toplih perioda ženski školjkasti koralji (poznati i kao gljivasti koralj) mijenjaju spol tako da većina populacije postaje mužjacima. Prednost tog postupka je, kaže svjetski istraživač koraljnih grebena, da se muški koralji mogu bolje nositi sa stresom pri ograničenim izvorima. Očito, kad vremena postanu teška, priroda šalje dečke!

„Vjerujemo da, kao kod orhideja i nekog drveća, promjena spola kod koralja povećava njihovu opću spremnost, ojačavajući važnu ulogu u reprodukciji i određujući njihov evolucijski uspjeh,“ izjavio je prof. Loya, čija su se otkrića nedavno pojavila u izdanjima Kraljevkog društva Britanije.

alt
prof. Loya nadesno

Volja za borbom i opstankom

„Jedna od evolucijskih strategija koju neki koralji koriste za opstanak čini se da je njihova mogućnost promjene iz ženke u mužjaka“,  rekao je prof. Loya. „Kao mužjaci, mogu proći kroz loše godine, i zatim, kad okolnosti postanu pogodnije, promijeniti se  opet u ženke. Biti ženka traži više energije, i imati sposobnost mijenjanja spola periodički omogućuje vrstama maksimiziranje njihovih reproduktivnih napora.“

Koralji se mogu, i kao dio životinjskog carstva ponašati kao biljke. I jedni i drugi su nepokretni životni oblici, u nemogućnosti da se pomiču kad vremena postanu teška.

U stresnim okolišnim uvjetima, muški koralji mogu, tako reći „pregrmjeti oluju,“ rekao je prof. Loya. „Mužjaci su jeftiniji --- u evolucijskom smislu --- za održavanje. Jeftiniji su u smislu svojih spolnih organa i energije koja je potrebna za održavanje njihovih tijela,“ dodao je.

Također je naglasio da je ova teorija vjerojatno neprimjenjiva na ljude, iako ima nekih koji su se odlučili na promjenu spola.

Dok izazivaju divljenje ronilaca, koraljni grebeni osiguravaju temeljno stanište za tisuće vrsta podvodnih bića. Bez koraljnih grebena veliki dio divljeg života pod vodom u koraljnim staništima bi nestao.  Također, za milijune ljudi u tropskim područjima, morski život koraljnih grebena je glavni izvor dnevnih bjelančevina. 

alt
ženski C. echinata koralj, otpušta jaja u more oko sebe

Održavanje prehrambenog lanca i prirodnih čuda živima

Uništavanje koraljnih grebena, bez obzira na sve, očekuje se da će se nastaviti kao posljedica globalnog zatopljenja. Oko jedne četvrtine koraljnih grebena na svijetu su već izgubljeni. Otkrića profesora Loye možda daju novi poticaj znanstvenicima u razvoju strategija za uzgajanje koralja za vrijeme kad nastupe očekivane velike klimatske promjene.

„Ovo znanje može pomoći uzgajivačima koralja. Gljivasti koralji su jedni od rijetkih varijeteta koralja koji se mogu uzgajati u zatočeništvu. Jednom kad je poznat njihov način reprodukcije, može se uzgojiti tisuće jedinki,“ rekao je prof. Loya, trenutno uključen u projekte oporavka koralja u Crvenom moru.

Prof. Yossi Loya istraživao je koraljne grebene više od 35 godina. Također je dobio prestižnu Darwinovu medalju koja se dodjeljuje jednom u četiri godine od strane Međunarodnog udruženja koraljnih grebena, za životni doprinos istraživanju koraljnih grebena.

alt
prof. Loya i njegov tim rade na istraživanju koralja

Prijevod:Neda Šutalo
Underwatertimes.com News Service