Ponedjeljak, Listopad 22, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Članci

Starost Amazone procijenjena na 11 milijuna godina

Nova studija, objavljena u časopisu Geology, procjenjuje starost rijeke Amazone od čak 11 milijuna godina.

Provedbom analize sedimentoloških i paleontoloških podataka dobivenih dubinskim bušenjem (do 4,5 km dubine) u blizini ušća Amazone, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Amsterdamu, Sveučilišta u Liverpoolu i Brazilske nacionalne naftne kompanije „Petrobras“ stvorili su povijesni zapis o najmoćnijoj rijeci na svijetu.

Starost Amazone je procijenjena na 11 milijuna godina!

Istraživači su zaključili da je Amazona nastala kao transkontinentalna rijeka prije oko 11 milijuna godina te je poprimila današnji oblik otprilike prije 2,4 milijuna godina.Rezultati su u skladu s drugim istraživanjima koja procjenjuju porijeklo istočno usmjerenog toka Amazone u 10 milijuna godina. Vodeća teorija drži da je Amazona jednom tekla ka zapadu, možda kao dio nekog proto-sistema rijeke Kongo, iz unutrašnjosti današnje Afrike kada su kontineti bili združeni kao dio Gondwanalanda. Prije petnaest milijuna godina, Ande su formirane sudarom s južnoameričkom Nazca pločom. Uzdizanje Andi i povezivanje brazilskog i Gvajanskog štita blokira rijeku i uzrokuje da Amazona postaje ogromno unutrašnje more. Postupno to unutrašnje more postaje ogromno močvarno područje, puno slatkovodnih jezera, te se morski stanovnici prilagođavaju životu u slatkoj vodi. Na primjer, preko 20 vrsta raža, većina usko povezanih s onima u Tihom oceanu, i danas se mogu naći u slatkoj vodi Amazone, a jedna od vrsta koja potkrijepljuje takvu teoriju je i amazonski slatkovodni dupin, popularni Boto.

Pred deset do jedanaest milijuna godina, voda je gradila svoj put kroz pješčenjake na zapadu i Amazona je u to vrijeme počela teći ka istoku, što je dovelo i do nastajanja Amazonske prašume. Tijekom ledenog doba, razina mora se osjetno spušta, veliko Amazonsko jezero brzo isušuje i pretvara u rijeku, što u konačnici isušivanjem tog ogromnog vodenog prostranstva , dovodi do nastanaka najvećih prašuma na svijetu.Izvor:J. Figueiredo, C. Hoorn, P. van der Ven and E. Soares. Late Miocene onset of the Amazon River and the Amazon deep-sea fan: Evidence from the Foz do Amazonas Basin. Geology, 37, 619–622.
Fotografije: Wikipedia
Prijevod: Neven Vorkapić