Subota, Listopad 20, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Članci

Manje od 10 godina za evoluciju!? Ribama da...

altZa evolucijske procese se često misli da su spori, pritom uzimajući tisuće, ako ne i milijune godina. Međutim nova studija u „The American Naturalist“ utvrdila je da su gupiji sa Trinidada podvrgnuti evoluciji u samo osam godina, odnosno trideset generacija.

Prije manje od desetljeća Swanne Gordon, student na UC Riverside, uz pomoć svojih kolega uveo je gupije u Damier River na Trinidadu, Karibi. Ubacili su gupije iznad vodopada i praktično im dopustili da procvatu u zoni bez njihovih prirodnih neprijatelja..

U osam godina je viđen zamjetan pomak u evoluciji gupija gdje su isti imali količinski manje mladih, no sav taj podmladak je bio fizički vidljivo veći."Ženke izložene visokoj predaciji moraju ulagati više sredstava u trenutnu reprodukciju zbog visoke stope smrtnosti, znači nije sigurno da će te ženke dobiti drugu priliku za reprodukciju", objasnio je Gordon. " Ženke izložene niskoj ili nikakvoj predaciji, s druge strane proizvoditi će veće embrije jer fizički veća mlađ je konkurentnija u okolinama s ograničenim resursima kakve su karakteristične za nisko predacijska područja. Štaviše, ženke izložene niskoj predaciji  proizvode manje embrija ne samo zato što imaju veće embrije, nego i zato što ulažu manje resursa u trenutnu reprodukciju. "

Samo da testira koliko su se Gupiji dobro su prilagodili njihovom okruženju, Gordon i njegova ekipa uveli su novu populaciju Gupija, koja je živjela u visoko predacijskom okolišu.

Tim je proučavao obje populacije u njihovom međusobnom natjecanju tijekom četiri tjedna, te utvrdio da su lokalno prilagođeni Gupiji prošli daleko bolje, posebno mlađ. Lokalna mlađ je imala postotak preživljavanja preko 50 posto veći od mlađi novo uvedene populacije iz visoko predacijskog okruženja. "To pokazuje da prilagodba tijekom promjene može poboljšati i stope preživljenja nakon manje od deset godina u novom okruženju", rekao je Gordon. "To također pokazuje da evolucija može ponekad utjecati i na populacijsku dinamiku tijekom promjena okruženja."

Prijevod: Neven Vorkapić
www.mongabay.com