evo da se pohvalim, uspio sam završiti svoj prvi, vidjeti ćemo jel i posljednji vivarij ... za sam početak velika zahvala boljoj polovici jer definitivno bez njene pomoći ovo ne bi bilo izvedivo ... u naslovu je 2.0 iz jednostavnog razloga, nakon što je 1.0 bio gotov, a izgledao je identično kao ovaj, mačke koje posjedujem su igrajući se po stanu nekako uspjele uskočiti na vivarij koji je bio položen na leđima i propale su kroz staklo, koje su slomile naravno, na svu sreću njima ništa nije bilo ... cura i ja smo mislili da je samo prednje staklo u pitanju, sve dok se vivarij nije uspravio i dok se nije počela širiti pur pjena gdje se vidjelo da je i pozadina pukla u obliku zvijezde ... ako se ikome dogodi slično, nemojte očajavati kao što sam ja, kupite komad pleksiglasa, iskrojite ga fleksericom u mjere pozadine i silikonirate prvo pukotinu, a onda rubove, unutrašnjost, zabavite se, ocrtate koješta i zaljepite pleksi na silikon ... isto učinite s pozadinom terarija ako ste ju radili kao ja ... jednostavno skinete cijeli komad pur pjene, silikonirate na fleksi, silikonirate pozadinu vivarija i zaljepite pleksi s diy pozadinom na zadnje staklo i to je to ...
TERARIJ je 60šx50vx35d .... cijeli je od stakla i ima dva ventilacijska otvora, jedan dolje i jedan gore ... slide vrata su naprijed ... jedina zamjerka je premali dio za podlogu, više o tome kasnije
POKLOPAC/SVJETLO ... diy projekt od viška dijelova iz akvarija ... neki komadi plastike koje je šogor donio iz firme, iskrojio sam fleksericom, napravio dvije komore u poklopcu, jedna za svjetlo, druga zatvara gornji odušak za omogućenu prirodnu ventilaciju, po potrebi ću ugraditi mali kompjuterski ventilator u tu komoru ali mislim da neće biti potrebe ... prigušnica i t8 grla od juwel rekord 800 akvarija koja sam zamijenio s t5 u akvariju su mi sada poslužila za rasvjetu u vivariju, trenutno je 1xgrolux 18W i 1x daylite 18W
VLAGA ... monsoon rs 400 (istreso sam kesu) ... stroj je mrak no dizne su loše, imao sam prilike vidjeti i radim na mjestu gdje koristimo industrijske visokotlačne coolinge i u usporedbi s njima monsoon je smiješan no sve u svemu je stvarno mrak stroj za teraristiku, ima cikluse, porihtava se kako vi hoćete itd., super je za ovaj vid posla ... u ciklusu od špricanja po 16sec svakih 2 sata, preko noći je osigurao stalnih 86% vlage
TEMPERATURA ... dio koji me najviše brine, trixie kabelski grijač od 3 metra, jedva sam uspio isavijati na podlozi jel ga ima dosta, a da se ne dotiču kablovi nigdje i da ima bar 1cm lufta između 2 dijela kabla, ako budete kupovali obavezno nabavite još onih priljepaka jer tih par komada koji dođu u kutiji nisu dovoljni za ovakav projekat, ja sam uzimao od starog filtera, onih sjenila za auto, ma odasvukud samo da uspijem napraviti i još jedna stvar obavezno si uzmite loctite da ga fiksirate jer priljepci su sranje, ja sam lijepio i priljepke i kabl na par mjesta, samo da se ne miče ... preko noći uspio je podignuti temp na nekih 23C što mi se čini premalo za žabicu, iako literature kažu 21-24 optimum, 19 preko noći, nekako bih više volio da sa 25C može postići vrlo brzo, lako se onda izregulira nekim timer prekidačem
POZADINA ... također diy projekt ... višak panjeva iz akvarija, izrezani, iskrojeni, zaljepljeni na pleksiglas, fiksirani pur pjenom, premazani henkel ceresit cs 23 crnim silikonom i dobro natapkani tresetom ... svi koji se odluče na diy pozadinu imajte strpljenja, radite prvo na pleksiglasu ili nekoj podlozi, ni slučajno odmah u terariju (kao što sam ja, pa vadio van), opremite se dovoljnim brojem lateks rukavica, dovoljnom količinom silikona, a treset pripremite bar 3 dana ranije, da se dobro osuši, da ga ne morate peći u rerni kao ja
... uglavnom, pozadina je uspjela, pun je pogodak, napravio sam i dvije lijane od špage pletene u pletenicu i silikona no vrlo brzo je krenula neka zelena plijesan pa sam izvadio van, vjerovatno ću napraviti od kabela ili ću otići u šumu, otkinuti s drveta i ispeći u rerni
PODLOGA ... kao što sam već napomenuo, terarijski dio za podlogu je premal, svega 5cm stoga sam iz podloge izbacio drenažne kuglice, osmislio sam vivarij bez vodopada, zato sam i kupio monsoon, u planu je bio bazen s pumpom i vodopadom, fogger i ventilatori s automatskom regulacijom doziranja vlage, ventilacije i temperature, ovako me izašlo i jeftinije i bolje, manje kablova i budalaština koje mogu poći po krivu, a i nema mjesta za vodopad zbog premale podnice ... podloga je internetski probani recept i ima svega u najboljem mogućem omjeru, kokosovog treseta, zemlje za cvijeće, mahovine, zemlje za orhideje ... u 1.0 postavu bilje je kroz 2 dana eksplodiralo, pretprostavljam da će mu i sada odgovarati postav
MJERENJE ... trixie digitalni pokazivač temperature i vlage i imam još jedan mehanički, nemaju odstupanja jedan od drugoga, jedan mi je na jednoj strani vivarija, drugi na drugoj, kada se ustali postav, isciklira i naravno ne bude bilo velikih oscilacija desno i lijevo, mičem veći
BILJKE ... dobro sam proučio kojoj biljki šta i kako paše, mislio sam staviti bromeliju i vrisneju no velike su, a nisam našao minijaturne vrste, za orhideju nisam imao dobro mjesto gdje bih joj mogao pružiti najbolju sredinu stoga sam se odlučio za neoregeliju, tillandsiu, fittoniu i neku sličnu njoj ali bijelu (ne znam iskreno koja je, a ljudi ju često imaju u vivarijima), anthurium i još jednu bilju sličnu njemu ali ima bijelo cvijeće i scindapsus aureus odn. puzavi filadendron
novčani izdatak do sada je oko 1600kn (s pivom i rakijom koju sam poloko unazad dva tjedna) ... sljedeći tjedan krećem s pripremom hrane za žagera, a onda ću se probati odlučiti za morph jer sam još uvijek jako neodlučan ... terarij je kupljen u pet centru u osijeku, grijač i treset isto, sve ostalo u petlandu u osijeku i definitivno više nogom neću kročiti u pet centar, petland je postao moja omiljena trgovina za kućne ljubimce, a imam ih bome punu kuću, ljudi su uslužni, sve što sam naručio došlo je u roku od 2 dana, dobio sam i popuste, svaki puta malo počavrljam s vlasnikom, definitivno svaka pohvala za trgovinu, uslužnost, cijene, sve 5 ... za razliku od pet centra
ovako to u konačnici izgleda kod mene (na slici je 1.0 verzija no nevažno, važan je doživljaj kad sjedneš u fotelju okružen djelićem prirode) ...
svaki komentar je dobrodošao, no budite nježni još uvijek sam nevina