Bog Grunfo,
malo sam pogledao oko ovoga što si napisao, i definitivno ima nešto u tome. Naime, Shungit (tj. Shungite) je mineralit porijeklom iz Rusije (ima ga i drugdje, a kod njih najviše), koji se sastoji preko 99% od čistog ugljika. Malo je zbunjujuće jer se naziv Shungite koristi i za stijene koje ga sadrže, ali i tu je postotak preko 90% ugljika.
Nisam kemičar, al prije dosta godina sam jako dugo imao akvarije (tad se sve nabaljalo izvana), nismo ni sanjali o ovome što sad postoji (pa sad opet pomalo slažem)...

Dakle, rekao bi da se kod tebe desilo sljedeće - promijenio si rasvjetu za jaču/bolju, od čega su biljke počele naglo rasti. I posisale sav CO2 iz vode. Onda su biljke usporile, a kako algama CO2 nije toliko bitan, one su nastavile rast na svjetlu, i preuzele akvarij za sebe. Jako me interesira dal si koristio CO2 u to vrijeme?
Zašto je pomogao Shungit - pa čim čujem za čisti ugljik, odmah padaju na pamet (barem) dva razloga - voda otapa ugljik koji biljke ponovo počinju koristiti -> troše više nutrijenata iz vode i uzimaju hranu algama. Drugi je sličano kao i aktivni ugljen u filteru - veže na sebe NO2 i ostalo što algama treba za razvoj, pa kad uz puno svjetla biljke djeluju sinergijski algama se smanjuje životni prostor.
Treba napomenuti da se Shungit koristio još od srednjeg vijeka za dezinfekciju i u Rusiji su poznate toplice na mjestima gdje ga ima - sve se to može naći lako na netu. Al i neka moderna istraživanja su pokazala da djeluje baktericidno, što znači da u akvariju djeluje taman toliko da uništi alge ali ne i "dobre" bakterije u filtru.
Evo, malo sam oduljio, al kako rekoh - i sam slažem akvarij nakon jako puno vremena, balansiram s CO2 i sl. (za mene) modernim tehnikama, pa mi je ovo dalo za misliti... Naime, stavio sam za početak sve in-vitro uzgojene biljke, al naravno nema svih koje bi htio u tom obliku - pa sad gledam ako se zarazim s algama, kakva su iskustva ostale ekipe.
Pozz svima...