Ožujak 12, 2025, 04:48:56 prijepodneNajnoviji Član: Zof

Autor Tema: Voda iz špine  (Posjeta: 2013 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vauvaufish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Voda iz špine
« u: Veljača 19, 2013, 11:37:50 prijepodne »
Pozdrav,
eto čitam po internetu o zamjeni vode u akvariju.
Svako malo naletim na izmjenu vode direktno sa špine u akvarij (neki su čak automatizirali proces izmjene),
bez dodavanja preparata,ili čekanja u kanisterima da ishlap klor.
E sad pitanje.
Nije mi jasno kako taj klor iz vode ne poubija sve živo u akvariju (bakterije,ribe,itd)
Dakle zanima me konkretno kako vi mjenjate vodu,
bez preparata ili nešto dodajete u vodu ili direkto iz špine.

Draco dormiens nunquam titillandus.
Ne škakljaj zmaja dok spava.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Voda iz špine
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2013, 11:54:06 prijepodne »
Naravno da klor poubija bakterije sa kojima dolazi u kontakt.

Nikada ne preporučujem takav način dodavanja vode.

Ako baš nemaš drugog izbora tada barem u akvarij naspi propisanu dozu Easy Life FFM-a i tek onda preko tanjura polako usipavaj vodu direktno iz špine približno slične temperature kao što je ova u akvariju.

Offline Piranhaa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 35
  • Glupost je neuništiva...!
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2013, 12:46:38 poslijepodne »
Iskreno, ja pri izmjeni dodajem vodu direkt iz spine.... i evo dve godine vec, da kucnem, sve stima....  a sada zovem vraga pa nakon sto sam ovo napisala, prisljedecoj izmjeni , garant ce se nes dogoditi...  :o :P
Tih dana bila si najlepsa na svjetu... I sada si...samo nema ko da primeti...

Offline inemec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2013, 12:58:26 poslijepodne »
neće se ništa dogoditi, jer vjerovatno nikada neradiš izmjene veće od 20-30%. pri takvim izmjenama uvijek je poželjno dodati nekakvo sredstvo za pripremu vode ili ostaviti vodu da odstoji ali nije nužno.

takve stvari su bitne kod velikih ili totalnih izmjena vode.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2013, 19:13:14 poslijepodne »
Klor       u  vodi koristi se prvenstveno za bakteriološku dezinfekciju i zaštitu.Takav šteti bakterijama i poželjnima
i onima manje poželjnima.Ribama više smeta tvrda voda nego klor.

Offline SparroW12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2013, 19:19:46 poslijepodne »
Moja voda ostane najviše 20 sati u kanisteru prije promjene vode i onda izmjenim oko 15% vode u svom 300+ litrašu sa diskusima. Ne dodajem nikakve preparate u vodu.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Voda iz špine
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2013, 19:26:46 poslijepodne »
Uvijek direkt iz spine..osim kad zbog kise nije za pice.
Godinama tako radim.Nije da je voda bas dezinfekcijsko sredstvo hehe..ali svejedno..bioloske filetr materijale perem u vodi od akvarija(osim nekih spuzvi..njih direkt sa mlazom)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2013, 20:30:28 poslijepodne »
uvijek direkt iz špine naravno da to puno duže traje nego izbacivanje ne znam šta ste toliko zapeli za tu vodu, kod redovnih izmjena 20%tak posto vode je ulaz minimalne količine klora koji na pola ishlapi prilikom sudara s ak vodom,druga je priča s mrijesnim i uzgojnim akvarijima!
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline MarkoZG

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 21, 2013, 23:21:00 poslijepodne »
uvjek direktno iz spine, ali tek nekih mozda 5%-7% vode izmjenim.
ono sto svaki dan radim dodam jednu bocu od pola litre koliko ishlapi svaki dan isto iz spine, ali to je nekih manje od 1% vode.

i tako godinama.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Veljača 21, 2013, 23:26:54 poslijepodne »
mislim da se to zove matematika.

kolicina klora u odnosu na kolicinu vode u odnosu na postojecu kolicinu u odnosu na kolicinu bakterija u sistemu.  kako omjeri nisu jednaki, vec ide od manjeg prema vecem, mislim da je sve jasno.

ako nije, da pojasnim.

5 litara vode nije jednako sto i 5 litara klora. u tih 5 litara je jako mali postotak klora. a tih 5 litara je opet jako mali postotak vode koja ostaje u akvariju, i koja nema klora u sebi. jer je uklonjen na ovaj ili onaj nacin. taj mali postotak klora ce ubiti jako jako jako mali postotak bakterija. ako ce ih ubiti. i gdje ce ih ubiti.

najmanji problem je ostaviti vodu da odstoji, iako, nisam bas cuo od nikoga da mu je nesto bilo i kad je sipao vodu direkt iz pipe, prema tome.....

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 22, 2013, 10:49:39 prijepodne »
Kelati iz sredstava za pripremu vode (Aquatan npr) sluze vezanju teskih metala i kloramina na sebe i kao takvi trebaju se pomijesati s novom vodom iz pipe pa pustiti u akv. Vezivanje se nastavlja i u akv. sa svim dostupnim, pitanje u kojoj mjeri i sa cime sve prvo jer su ta sredstva nerijetko vec obogacena Mg i dr.mineralima. I nakon intervencije kelatima opet mala doza klora ulazi u akv., a kelati se raspadaju i pustaju sve sto su vezali nakon 2-3 tj. Prisutnost teskih metala vidi se po alternantheri (zguzvano pocne rasti), jer kao i svo bilje ne bira metale koje ce apsorbirati neg upija stogod nadje. Redovite izmjene vode su bitnije od uporabe kelata. FFM sadrzi i hormone i zeolit u prahu- gusi biljne pore. Dobro ga je imati za intervencije radi riba i poticanje na mrijest ali za redovitu uporabu na biljnom akv.ne preporucam. Bilje ce prije etanol prepoznati kao hormon rasta nego riblje gotove hormone- to govorim za one koji FFM tretiraju kao gnojivo. I caj od koprive ponasa se kao kelat, a nekad se koristio za dodavanje Fe i dr.elemenata u akv. ;)

Offline rovkil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #11 u: Veljača 22, 2013, 11:12:33 prijepodne »
@ajoj
I što predlažeš za ljude koji nemaju mogućnosti držati dvije tri kante da klor ishlapi iz vode, i čija je voda bogata teškim metalima?
Recimo ja s svojom vodom sam "osuđen" da koristim ffm, ili slično, i znam da sam u krugu: klor->ffm->izmjena vode->klor->ffm->.....
Ima li alternative a da nije ro/di uređaj?

Offline malimaks

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #12 u: Veljača 22, 2013, 11:13:16 prijepodne »
stavljam aquasafe ili ffm uvijek i pripremam vodu cca 2 dana prije, mada znam doliti i direkt iz vodovoda ako mi fali, odnosno ako sam par litara vise izvukao dok mijenjam vodu.
mjenjam svaka 2 tjedna 20 litara, akvarij je 90 l.
u meduvremenu ono sto ishlapi dolijem direktno iz pipe

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #13 u: Veljača 25, 2013, 12:33:39 poslijepodne »

najmanji problem je ostaviti vodu da odstoji, iako, nisam bas cuo od nikoga da mu je nesto bilo i kad je sipao vodu direkt iz pipe, prema tome.....
ne bi se tu bas slozio sa tobom. To nije problem ako imas tank do 100l imijenjas 20 do 30l. Ali kad imas tank od 200+ litara onda je problem. Trebas imat kanistere za smjestit 50+ litara vode i ti kanisteri moraju negde stajat, a dobar dio nas zivi u stanovima... Ja stavljam direkt iz spine, s time da u tank stavim sredstvo za pripremu vode i nakon izmjene ffm. Nikad nisam imao problema.

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #14 u: Veljača 25, 2013, 15:59:24 poslijepodne »

ne bi se tu bas slozio sa tobom. To nije problem ako imas tank do 100l imijenjas 20 do 30l. Ali kad imas tank od 200+ litara onda je problem. Trebas imat kanistere za smjestit 50+ litara vode i ti kanisteri moraju negde stajat, a dobar dio nas zivi u stanovima... Ja stavljam direkt iz spine, s time da u tank stavim sredstvo za pripremu vode i nakon izmjene ffm. Nikad nisam imao problema.

Bravo ptico !
Te kante služe samo za akvarije top do 100 lit.
Šta da ja napravim 450lit  160lit  89lit  koliko kanti bih trebao imati.
A zbilja se o ovoj temi najviše piše po portalu.Ja osobno tu ne vidim nikakav problem dok se ne bavite mrijestom!
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!